Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Και… επισήμως Αύγουστο η αποπληρωμή της ενίσχυσης

επιστρεπτέα-προκαταβολή-και-επισήμ-1412734

Και επισήμως Αύγουστο ξεκινά η αποπληρωμή της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και επαγγελματιών: Ο κύριος όγκος των υπόχρεων ξεκίνησε ήδη να εξοφλεί τα χρέη του, κάποιοι άλλοι όμως θα αποπληρώσουν την ενίσχυση με «μοντέλο» φόρου εισοδήματος. Η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και πέρα από την διευκολύνσεις στην εξόφληση, προβλέπει και την απαλλαγή από ποινές «μερίδας» επαγγελματιών που θεωρήθηκε πως παραβιάζουν την ρήτρα απασχόλησης!

Συγκεκριμένα, όσοι παρέλαβαν μετά τις 25 Ιουλίου τα εκκαθαριστικά με τα ακριβή ποσά της Επιστρεπτέας που καλούνται να αποπληρώσουν στην Εφορία, θα ξεκινήσουν να επιστρέφουν την ενίσχυση τέλη Αυγούστου, καταβάλλοντας όμως «διπλή» δόση.

Ποιοι γλιτώνουν ποινές

Η απόφαση αυτή όμως διορθώνει και ένα ζήτημα που είχε προκύψει για αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες φαινόταν στα χαρτιά να έχουν απολύσει υπάλληλο, παραβιάζοντας έτσι και τους όρους χορήγησης της Επιστρεπτέας, όμως στην πραγματικότητα επρόκειτο για υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν.

Βάσει της σχετικής απόφασης, λοιπόν:

Προβλέπεται ότι για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση.

Αντίστοιχα, για τους ως άνω δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης.

Διορθώνεται επίσης το πρόβλημα σχετικά με την απόρριψη της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων όπου, η καταγγελία λόγω συνταξιοδότησης (έντυπο Ε6), ελήφθη ως απόλυση, με συνέπεια την απαίτηση για επιστροφή του συνόλου της επιστρεπτέας προκαταβολής λόγω μη τήρησης του επιπέδου απασχόλησης. Αυτές οι περιπτώσεις με τις αλλαγές που έγιναν εξαιρούνται και οι συνταξιοδοτήσεις δεν υπολογίζονται πια ως παραβίαση των κανόνων.

Η «διπλή» δόση του Αυγούστου

Η πρώτη δόση πάντως για όσους πήραν παράταση στην εξόφληση της Επιστρεπτέας θα είναι «διπλή» καθώς θα χρειαστεί να καταβάλλουν τόσο την δόση Ιουλίου, όσο και εκείνη του ερχόμενου μήνα.

Αυτή η διευθέτηση της «διπλής» δόσης ισχύει για όσες επιχειρήσεις η βεβαίωση του χρέους πραγματοποιήθηκε μετά την 25η Ιουλίου 2022, για όλους τους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για την καταβολή των οφειλών από το επιστρεπτέο ποσό.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται στην σχετική απόφαση ότι για δικαιούχους για τους οποίους η βεβαίωση του επιστρεπτέου ποσού ολοκληρώνεται μετά την 25η Ιουλίου 2022, η πρώτη δόση καθίσταται καταβλητέα την 31η Αυγούστου 2022, μαζί με τη δεύτερη δόση. Αντίστοιχα, για τους ως άνω δικαιούχους παρατείνεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 31η Αυγούστου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης. Υπενθυμίζεται ότι η έκπτωση 15% ισχύει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022 και με την προϋπόθεση της τήρησης των όρων των αποφάσεων.

Οι ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις, ενώ θα αποσταλεί και σχετικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στη δηλωθείσα από τον υπόχρεο ηλεκτρονική διεύθυνση. Οι επιχειρήσεις θα μπορούν να δουν τις οφειλές τους από το επιστρεπτέο μέρος της ενίσχυσης στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ (myAADE) στην επιλογή Οφειλές, Πληρωμές & Επιστροφές, καθώς και αναλυτική αποτύπωση σε ψηφιακό αρχείο, των κύκλων ενίσχυσης για τους οποίους έχει πραγματοποιηθεί βεβαίωση, από την πλατφόρμα myBusinessSupport.

Η πληρωμή των οφειλών είναι δυνατή και μέσω του συστήματος IRIS Online Payments, στο myAADE (myaade.gov.gr), με άμεση πίστωση των οφειλών.

Ποιοι θα έχουν… «δεύτερη ευκαιρία»

Υπάρχουν όμως και εκείνοι που παίρνουν μια … «δεύτερη ευκαιρία» από το Υπουργείο Οικονομικών: Όσοι έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή, αλλά εντοπίστηκαν με «λειψά» δικαιολογητικά ή εμφανίζονται να έχουν παραβιάσει την ρήτρα απασχόλησης και κινδυνεύουν τώρα να επιστρέψουν ολόκληρη την ενίσχυση, έχουν την δυνατότητα υποβολής των απαραίτητων δικαιολογητικών μέχρι το τέλος του ερχόμενου μήνα.

Συγκεκριμένα, παρέχεται εκ νέου η δυνατότητα σε δικαιούχους που δεν έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να τα καταθέσουν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας «myBusinessSupport» μέχρι την 31η Αυγούστου 2022, που αποτελεί και την οριστική προθεσμία, πέραν της οποίας θεωρείται ότι ο δικαιούχος δεν τήρησε τους όρους παροχής της ενίσχυσης.

Κερδίζουν «δεύτερη ευκαιρία» χάνουν το έξτρα «κούρεμα»

Πάντως, οι εν λόγω επιχειρήσεις θα έχουν μεν μια «δεύτερη ευκαιρία», θα χάσουν όμως το «προνόμιο» να «κερδίσουν» επιπλέον «κούρεμα» με εφάπαξ καταβολή της ενίσχυσης. Και αυτό γιατί, η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, έως και την 29η Ιουλίου 2022, με έκπτωση 15% επί του επιστρεπτέου ποσού της ληφθείσας ενίσχυσης, θα ισχύσει μόνο για επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά το αργότερο μέχρι και την 25η Ιουλίου 2022.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook