Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Δεύτερη ευκαιρία για ενστάσεις και διεκδίκηση επιδοτήσεων και δανείων

επιστρεπτέα-προκαταβολή-δεύτερη-ευκ-1111791

Εντός 5 ημερών από την ημέρα που θα λάβουν σχετικό μήνυμα θα μπορούν όσοι «κόπηκαν» από την 3η ή την 4η φάση του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής τον περασμένο Οκτώβριο και Δεκέμβριο επιθυμούν να καταθέσουν ενστάσεις για να διεκδικήσουν εκ νέου τα ποσά που τυχόν δεν πήραν.

Πιο συγκεκριμένα με απόφασή του το Υπουργείο Οικονομικών δίνεται δεύτερη ευκαιρία, σε όσους δεν προκρίθηκαν για ένταξη στις χρηματοδοτήσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές 3 και 4, να διεκδικήσουν εκ νέου ενισχύσεις μέσω της ειδικής πλατφόρμας myBusiness Support που έθεσε σε λειτουργία η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ( ΑΑΔΕ).

Ήδη μάλιστα η ΑΑΔΕ στέλνει ενημερωτικό e-mail ενημερώνοντας για τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων επανεξέτασης. Έτσι θα πρέπει οι φορολογούμενοι να έχουν το νου τους και να ανοίξουν το σχετικό πεδίο ειδοποιήσεων στο taxisnet και μέσα σε πέντε εργάσιμες ημέρες από την επόμενη ημέρα της παραλαβής του σχετικού μηνύματος να καταθέσουν την αίτησής τους και τα σχετικά έγγραφα.

Αναλυτικά στο αίτημα επανεξέτασης θα πρέπει να καταγραφεί:

• σε ποιο γύρο Επιστρεπτέας έγινε η αίτηση και στη συνέχεια απορρίφθηκε

• τους λόγους απόρριψης

• και βέβαια να γίνει επισύναψη των απαραίτητων δικαιολογητικών που τεκμηριώνουν την την ένσταση και το αίτημα λήψης των κρατικών ενισχύσεων που έχασαν.

Μετά την επεξεργασία των αιτήσεων από τη φορολογική διοίκηση, όσοι «προκριθούν» θα λάβουν τη σχετική χρηματοδότηση . Υπενθυμίζεται ότι συνολικά πάνω από 16 δισ. ευρώ έχουν διανεμηθεί μέσω των προγραμμάτων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, που αποτέλεσε το βασικό όχημα στήριξης πολλών επιχειρήσεων, ειδικά ΜμΕ και επαγγελματιών.

Η επιστροφή των χρημάτων

Να σημειωθεί ότι και η φάση των ενστάσεων ολοκληρωθεί θα ανοίξει η διαδικασία ενημέρωσης για τια ποσά που θα πρέπει να επιστραφούν. Δηλαδή η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxisnet το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα και βέβαια το τι θα πρέπει να επιστραφεί από τους 7 κύκλους Επιστρεπτεάς Προκαταβολής

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί οι δικαιούχοι θα μπορούν όταν ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφών:

*Να αποπληρώσουν το συνολικό ποσό που οφείλει σε 60 δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιανουάριο του 2022.

*Να εξοφλήσουν εφάπαξ όλο το ποσό που έχουν λάβει με επιπλέον «κούρεμα» ύψους 15% επί του επιστρεπτέου τμήματος

Με βάση τα όσα έχουν ανακοινωθεί, και όταν ενεργοποιηθεί το σχετικό μέτρο, όσοι είχαν μείωση εσόδων τουλάχιστον 30% το 2020 μπορούν αντί του κουρέματος της οφειλής των τριών πρώτων φάσεων, το οποίο φτάνει στο 50% να λάβουν «επιταγή» η οποία θα έχει αξία, ίση με το 35% των ποσών που έλαβε αθροιστικά κατά τις τρεις πρώτες φάσεις με την οποία θα μπορούν αποπληρωθούν φετινές φορολογικές υποχρεώσεις από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να εξοφληθεί το 100% της Επιστρεπτέας σε 60 δόσεις από 31/1/2022.

zarpanews.gr – Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook