Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Πότε θα εκταμιευθούν οι ενισχύσεις – Ποιοι κινδυνεύουν να «κοπούν»

επιστρεπτέα-προκαταβολή-5-πότε-θα-εκτα-1166212

1,5 δισ. ευρώ θα μοιραστούν -ποσό που θα είναι έκπληξη να αυξηθεί- μέσω αυτού του κύκλου της Επιστρεπτέας όσοι τελικά πάρουν το «πράσινο φως» και δεν «κοπούν» από τις διαδικασίες που θα ακολουθήσουν.

Περισσότεροι από 650.000 επαγγελματίες μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας myBusinessSupport είχαν υποβάλλει αιτήσεις για να εισπράξουν μερίδιο από τον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, ο οποίος «κλείνει» σήμερα, όμως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ήταν ξεκάθαρος: «Το ότι έχει γίνει αίτηση δε σημαίνει κατ’ ανάγκη ότι κάποιος είναι και δικαιούχος».

Αμέσως μετά το «κλείσιμο» της πλατφόρμας θα πρέπει να εκδοθεί υπουργική απόφαση που θα καθορίζει «προϋποθέσεις υπαγωγής στο μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, διαδικασία αίτησης και χορήγησης της ενίσχυσης, τρόπο υπολογισμού του ύψους της ενίσχυσης, προϋποθέσεις και διαδικασία επιστροφής της εν όλω ή εν μέρει, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια».

Με άλλα λόγια, τα πάντα θα καθοριστούν με νέα απόφαση που θα εκδοθεί μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων: Ουσιαστικά θα διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος βάσει του οποίου θα καθοριστεί το τελικό ποσό που θα λάβει ο κάθε δικαιούχος. Θα «τρέξουν» φυσικά και οι σχετικές διασταυρώσεις για να διαπιστωθεί ποιοι από τον αριθμό των αιτούντων πράγματι έχουν δικαίωμα να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί από την Επιστρεπτέα.

Πότε θα εκταμιευθούν τα ποσά και η ελάχιστη ενίσχυση των 1.000 ευρώ

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, αφού προηγηθεί η συγκεκριμένη διαδικασία εντός της εβδομάδας, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου θα αρχίσει σταδιακά η εξόφληση των δικαιούχων. Τα ποσά των ενισχύσεων πάντως δεν θα… γλιτώσουν το «κούρεμα», ενώ και οι «παγίδες» στη διαδικασία δεν λείπουν. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα καθοριστεί ένα ελάχιστο ποσό 1.000 ευρώ για την Επιστρεπτέα 5: Το υπουργείο φρόντισε να διευκρινίσει ότι το εν λόγω ποσό δεν συμψηφίζεται με την ενίσχυση που ενδεχομένως έλαβαν οι δικαιούχοι από προηγούμενο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Άρα τα 1.000 ευρώ θα δοθούν… ατόφια.

Ποια ποσά θα «κουρευτούν»

Όμως, οι ενισχύσεις από προηγούμενο κύκλο του χρηματοδοτικού σχήματος ενσωματώνονται στον αλγόριθμο, βάσει του οποίου θα υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5. Και προφανώς -εξαιτίας αυτής της εξέλιξης- κάποιοι που περιμένουν μεγαλύτερες ενισχύσεις δεν θα πάρουν τελικά τα ποσά τα οποία υπολόγιζαν, δεδομένου ότι θα τα … «κουρέψει» ο αλγόριθμος. Με άλλα λόγια για να βγει το τελικό ύψος ενίσχυσης του 5ου κύκλου θα αφαιρούνται τα χρήματα που έχουν λάβει οι επιχειρηματίες με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4. Και φυσικά όσοι δεν ζητούν το ελάχιστο των 1.000 ευρώ, αλλά μεγαλύτερα ποσά, θα… απογοητευτούν.

«Βαρόμετρο» η αίτηση

Η αίτηση θα είναι το «βαρόμετρο» για τις τελικές αποφάσεις. Εκεί θα καταγράφονται τα στοιχεία πτώσης του τζίρου κατά τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο, τους μήνες του lockdown. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βασική προϋπόθεση για την ένταξη στους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής είναι η επιχείρηση ή ο ελεύθερος επαγγελματίας να έχει υποστεί μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% την ελεγχόμενη περίοδο. Ο 5ος κύκλος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής καλύπτει την πτώση του κύκλου εργασιών για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου –Δεκεμβρίου, κάτι που ουσιαστικά, καθιστά την Επιστρεπτέα 5 «συνέχεια» της 4.

Στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 διευρύνεται περαιτέρω η περίμετρος των δικαιούχων με τη δυνατότητα συμμετοχής και των πολύ νέων επιχειρήσεων και συγκεκριμένα εκείνων που έκαναν έναρξη της δραστηριότητάς τον Σεπτέμβριο του 2020. Ο επόμενος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής, μετά από αυτόν που «κλείνει» θα καθυστερήσει να βγει στον «αέρα»: Υπολογίζεται πως ο 6ος κύκλος Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα «ενεργοποιηθεί» στις αρχές Μαρτίου και θα καλύψει πια την πτώση του τζίρου κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

enikonomia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook