Επιστρεπτέα 5, επέκταση επιδότηση δόσεων δανείων και παράταση για τις επιταγές στη «φαρέτρα» για την οικονομία

επιστρεπτέα-5-επέκταση-επιδότηση-δόσε-1130321

Στις 15 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5,ωστόσο,σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείει μια μικρή παράταση για να δοθεί χρόνος για να διορθωθούν πιθανά λάθη κτλ

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας το σύνολο των πόρων για την “Επιστρεπτέα 5”, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αναμένεται να φτάσει στα 1,5 δις ευρω και υπολογίζεται οτι θα ωφεληθούν πάνω από 400.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Βέβαια οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες δεν γνωρίζουν ακόμη τα κριτήρια με τα οποία θα δοθούν τα χρήματα καθώς όπως έχει ειπωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5 στην πλατφόρμα «myBusinessSupport» της ΑΑΔΕ, θα εκδοθεί η νέα απόφαση, που θα καθορίζει τις προϋποθέσεις χορήγησης των φθηνών κρατικών.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, οι επιχειρήσεις στο νέο κύκλο επιστρεπτέας θα πρέπει να κρατήσουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων ενώ βασικά στοιχεία της επιστρεπτέας 5 θα είναι:

– 50% μη επιστρεπτέο

– ελάχιστο όριο 1000 ευρώ

– καλύπτει όλες τις επιχειρήσεις και τις νέες μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2020

Η επόμενη επιστρεπτέα (6) αναμένεται γύρω στο Μάρτιο όπως επεσήμανε ο υπουργός, ενώ η αποπληρωμή θα γίνεται από το 2022 και μετά.

«Η οικονομία σταδιακά θα επανέρχεται στην κανονικότητα. Το 2021 θα καλύψουμε μέρος της απώλειας του 2020. Η σταθερή μείωση της καταβολής φόρου θα μας απασχολήσει στις αρχές του καλοκαιριού.», ανέφερε.

Όσον αφορά την έκτακτη εισφορά σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, είπε ότι δεν θα μειωθεί, πολλές όμως άλλες μειώσεις θα μονιμοποιηθούν.

Όσον αφορά τις επιταγές που λήγουν αυτήν την περίοδο ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε παράταση κατά ένα μήνα του του μέτρου της αναστολής τους, ενώ θα γίνουν και τροποποιήσεις στα κριτήρια προκειμένου να ληφθεί υπόψιν ο τζίρος του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου. Βάσει του μέτρου αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και όπως φαίνεται η προθεσμία αυτή ξα παραταθεί.

Η ρύθμιση για τις επιταγές–και η σχετική προθεσμία- αφορά στους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των επιχειρήσεων που, είτε έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους έπειτα από κρατική εντολή, είτε έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία. Πληγείσες ορίζονται οι επιχειρήσεις που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου του έτους 2020 κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του έτους 2019. Για τα κουρεμένα ενοίκια του Νοεμβρίου ο υπουργός είπε ότι η σχετική απόφαση θα εκδοθεί τη Δευτέρα, έτσι ώστε μέχρι το τέλος της εβδομάδας να πληρωθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες.

Επίσης η κυβέρνηση εξετάζει να επεκτείνει το πρόγραμμα της επιδότησης δόσεων και για επιχειρηματικά δάνεια, το οποίο έως τώρα εφαρμόζεται με το πρόγραμμα «Γέφυρα» σε στεγαστικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Όπως επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας το σχέδιο αυτό είναι μια προτεραιότητα που θα τεθεί στους θεσμούς. «Βοηθήσαμε την κοινωνία, τα πράσινα και τα κόκκινα πρόσωπα για 9 μήνες επιδοτώντας τις δόσεις τους. Μόνο το 2020 δώσαμε 23,2 εκατ. ευρώ σε πάνω από 60.000 δάνεια και έχουμε κι άλλα.»

Ο υπουργός εξήγησε ότι «αυτό που πάμε να κάνουμε είναι αντίστοιχο πρόγραμμα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.» Όπως είπε θα υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια και θα επιδιώξουν να είναι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν θα σχετίζονται με την πρώτη κατοικία, όπως το πρόγραμμα «Γέφυρα».

Τέλος ο κ. Σταϊκούρας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες οτι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το “Πρόγραμμα Γέφυρα” προκειμένου να επιδοτούνται και τα επιχειρηματικά δάνεια (σήμερα το πρόγραμμα καλύπτει μόνο στεγαστικά δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία του δανειολήπτη.

Γιώργος Αλεξάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook