Επιστολή Βάμβουκα στο Υπουργείο για την κατολίσθηση στην Εθνική οδό

επιστολή-βάμβουκα-στο-υπουργείο-για-τ-803006

Επιστολή αναφορικά με την αντιμετώπιση των κατολισθητικών φαινομένων στην περιοχή του Σταλού απέστειλε σήμερα, ο Δήμαρχος Χανίων, Τάσος Βάμβουκας, προς το Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, και τη Διευθύντρια Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, Κ. Ιερωνυμάκη, λίγες ώρες μετά τη γνωστοποίηση της εντολής του Υπουργείου για εκ νέου άνοιγμα της οδού και κυκλοφορία από το ένα ρεύμα μόνο και με τη χρήση φωτεινής σηματοδότησης. (Δείτε ΕΔΩ)

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Βάμβουκας επισημαίνει ότι το τελευταίο διάστημα, σε τμήμα του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και στην οδό Μαλινδρέτου στο Σταλό της Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας, παρατηρήθηκαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με συνέπεια τη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων.

“Τα φαινόμενα εξελίσσονται και εντείνονται λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, που προκαλούν επάλληλες υποχωρήσεις των εδαφών στην ευρύτερη περιοχή”, υπογραμμίζει χαρακτηριστικά στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων, προσθέτοντας ότι οι Υπηρεσίες του Δήμου, έπειτα από εντολή του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Γ. Ξανθουδάκη, που βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο, προέβησαν άμεσα σε αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος του οδοστρώματος με την τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης.

“Δεδομένου ότι και το αντίστοιχο πρόβλημα στην οδό Μαλινδρέτου, σχετίζεται με την αστοχία και την αποκατάσταση τεχνικού έργου, το οποίο έχει κατασκευαστεί υπό την εποπτεία της τέως ΔΕΚΕ ως συνοδό έργο του Β.Ο.Α.Κ., φρονούμε και προσβλέπουμε ότι θα αντιμετωπιστεί και αυτό από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου σας, που διαθέτουν την εμπειρία και την αρμοδιότητα, λόγω της ίδιας φύσης και προέλευσης του προβλήματος”, καταλήγει στην επιστολή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Ακολουθεί ολόκληρη η επιστολή του Δημάρχου Χανίων:

«Το τελευταίο διάστημα, σε τμήμα του Βόρειου οδικού άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) και στην οδό Μαλινδρέτου στο Σταλό της Δ.Ε. Ν. Κυδωνίας του Δήμου Χανίων, παρατηρήθηκαν έντονα κατολισθητικά φαινόμενα, με συνέπεια τη διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων. Τα φαινόμενα εξελίσσονται και εντείνονται λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων που προκαλούν επάλληλες υποχωρήσεις των εδαφών στην ευρύτερη περιοχή.

Η διάνοιξη της οδού Μαλινδρέτου, και η κατασκευή των τοιχίων αντιστήριξης των ανάντι πρανών αυτής, έγινε από την τέως ΔΕΚΕ της Περιφέρειας Κρήτης, μετά από απαλλοτρίωση για την υλοποίηση του ΒΟΑΚ ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι της περιοχής, διότι η νέα χάραξη κατάργησε την οδό που έως τότε χρησιμοποιούσαν. Έτσι, δεδομένου ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση χαρακτηρισμού της, συντηρείται από το Δήμο Χανίων σύμφωνα με την με αρ. πρωτ: 1341/2007 απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης.

Λόγω του πρόσφατου γεγονότος κατολίσθησης της 22-1-2019 στην ανωτέρω οδό, η Αστυνομία Χανίων προέβη σε αποκλεισμό του δρόμου, καθώς ο όγκος του λόφου που κατολίσθησε κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του οδοστρώματος. Το φαινόμενο της κατολίσθησης, καθώς συνεχίζουν να υποχωρούν χώματα και πέτρες, δημιουργεί άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης τμημάτων των ανάντι κατασκευών και της ασφάλειας των κατάντι κατασκευών.

Ο Δήμος Χανίων έχει προβεί σε αποκλεισμό του μεγαλύτερου τμήματος του οδοστρώματος με την τοποθέτηση κατάλληλης προειδοποιητικής σήμανσης. Ο μεγάλος όγκος του εδαφικού υλικού  που έχει καταπέσει στη οδό, λειτουργεί ως προσωρινή αντιστήριξη του πρανούς και η ολική απομάκρυνσή του δημιουργεί αμφιβολίες για τη συνολική του ευστάθεια.

Οι μελέτες και οι επεμβάσεις που απαιτούνται για την οριστική άρση της επικινδυνότητας  που προκύπτει από τα φαινόμενα κατολισθήσεων στην ευρύτερη περιοχή του Σταλού, σαν συνέπεια των εργασιών κατασκευής του ΒΟΑΚ και των συμπληρωματικών δρόμων, ξεφεύγει των ορίων της τυπικής συντήρησης όπως αυτή ορίζεται στην με αρ. πρωτ: 1341/2007 απόφαση του Γ. Γ. της Περιφέρειας Κρήτης.

Εξ’ όσον γνωρίζουμε, για τα κατολισθητικά φαινόμενα στον ΒΟΑΚ έχουν επιληφθεί λόγω αρμοδιότητας οι υπηρεσίες του υπουργείου σας, και αναμένουμε την κατά το δυνατόν άμεση αντιμετώπισή τους, αφού ενδεχόμενες καθυστερήσεις θα δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στην επερχόμενη τουριστική περίοδο. Δεδομένου ότι και το αντίστοιχο πρόβλημα στην οδό Μαλινδρέτου, σχετίζεται με την αστοχία και την αποκατάσταση τεχνικού έργου το οποίο έχει κατασκευαστεί υπό την εποπτεία της τέως ΔΕΚΕ ως συνοδό έργο του ΒΟΑΚ, φρονούμε και προσβλέπουμε ότι θα αντιμετωπιστεί και αυτό από τις υπηρεσίες του υπουργείου σας, που διαθέτουν την εμπειρία και την αρμοδιότητα, λόγω της ίδιας φύσης και προέλευσης του προβλήματος.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook