Επιστολή αγωνίας για την πρόσβαση στις πηγές Αρμένων

επιστολή-αγωνίας-για-την-πρόσβαση-στι-1427959

Κείμενο με θέμα την διαφύλαξη και την ελεύθερη πρόσβαση όλων προς το μοναδικής ιστορικής και φυσικής σημασίας τοπίο των πηγών στους Αρμένους, στάλθηκε στον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Αποκορώνου, απέστειλε στο zarpanews.gr ο δρ ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αποκορωνιώτης Στρατής Μπουρνάζος. Η επιστολή διαβάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αποκορώνου

«Αγαπητοί μου συνεπαρχιώτες

Σας γράφω με ανησυχία, κατόπιν όσων πληροφορήθηκα, από χωριανούς αλλά και δημοσιεύματα του τύπου, για τις εργασίες που έχει ξεκινήσει ο νέος ιδιοκτήτης στον χώρο της παλιάς ταβέρνας «…» δίπλα στις πηγές, στους Αρμένους Αποκορώνου.

Ο τόπος, όπως ξέρετε και ξέρουμε όλοι, είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ιστορικής σημασίας (εκεί ψηφίστηκε το Πολίτευμα των Αρμένων το 1822 και έγιναν πολλές επαναστατικές συνελεύσεις τον 19ο αιώνα), ενώ τον έχουν επισκεφθεί δεκάδες προσωπικότητες – μνημονεύω απλώς τον Ελευθέριο Βενιζέλο, που ήταν θαμώνας. Επίσης, από τις πηγές αυτές υδρεύεται μεγάλο μέρος της επαρχίας.

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι οι όποιες εργασίες δεν πρέπει να αλλοιώσουν τη φυσιογνωμία του τοπίου, ενώ πρέπει να διατηρηθεί απρόσκοπτη η πρόσβαση προς τις πηγές και το τοπίο, για κάθε επισκέπτη. Ο δρόμος που οδηγεί στις πηγές ήταν πάντα δημόσιας χρήσης και ο καθένας, χωριανός, συνεπαρχιώτης ή ξένος, μπορούσε να τον χρησιμοποιήσει για να πάει στις πηγές, να περιηγηθεί και να χαρεί το τοπίο – το ξέρουμε όλοι αυτό.

Ενδεχόμενο κλείσιμο του δρόμου, όπως γράφτηκε στον τύπο ότι προτίθεται να κάνει ο νέος ιδιοκτήτης, θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα και προσβολή στη μνήμη του τόπου, αλλά και θα στερήσει τους πολίτες από την πρόσβαση σε ένα ανεκτίμητο δημόσιο αγαθό. Και πιστεύω ότι ο Δήμος θα πράξει όλα όσα πρέπει για την προστασία της φυσιογνωμίας του τόπου και τη διαφύλαξη του δημοσίου αγαθού και συμφέροντος, χωρίς καθυστέρηση, προτού υπάρξουν ανεπανόρθωτες ζημίες.

Προσωπικά είμαι στη διάθεσή σας, με κάθε τρόπο, και με την ιδιότητά του ως δρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, να συμβάλω επιστημονικά στην ανάδειξη του μοναδικού αυτού ιστορικού τοπίου (το οποίο κατέχει ξεχωριστή θέση στα κείμενα περιηγητών, λογίων, ποιητών, δημοσιογράφων κ.ά. τον 19ο και 20ό αιώνα), όπως αξίζει στη λαμπρή ιστορία του.

Κλείνοντας, θα ήθελα να αναφέρω ότι αισθάνομαι την υποχρέωση να τα γράψω όλα αυτά, καθώς οι δεσμοί που με συνδέουν με τον τόπο είναι στενοί.

Η ταβέρνα και το παρακείμενο σπίτι ήταν του παππού μου, του αγωνιστή του Θερίσου Στρατή Μπουρνάζου, γι’ αυτό άλλωστε και η σχετική μνημειακή επιγραφή που έχουν αναρτήσει στον τόπο μια σειρά φορείς (ανάμεσά τους και ο Δήμος Αποκορώνου) αναφέρει «Ιστορικός Πλάτανος Στρατή Μπουνάζου».

Την ιστορία του τόπου τη συναντάω ερευνώντας ως ιστορικός τα ιστορικά τεκμήρια, αλλά κυρίως τη διατηρώ ως παρακαταθήκη από τον πατέρα μου, τον Χαράλαμπο Μπουρνάζο, που είχε τόσο ασχοληθεί –το γνωρίζετε καλά– και με τον τόπο αυτό και γενικότερα με την ιστορία του Αποκόρωνα. Και ένα από αυτά που μου έμαθε, πρώτα από όλα, ο πατέρας μου είναι να λέω το σωστό και το αληθινό και να αγωνίζομαι για την προάσπιση του δίκιου και του κοινού αγαθού. Αυτό αισθάνομαι την υποχρέωση να κάνω.

Με εκτίμηση

Στρατής Μπουρνάζος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook