Επιστημονική εκδήλωση για επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας

Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για μια ακόμα χρονιά, διοργανώνει επιστημονική εκδήλωση σχετικά με επίκαιρα θέματα Δημόσιας Υγείας: γρίπη, ιός Δυτικού Νείλου, ιλαρά, παιδιατρικές ιογενείς λοιμώξεις (πρόληψη, μύθοι και αλήθειες).

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν επιδημιολογικά δεδομένα που σχετίζονται με τη σημασία των εμβολιασμών για τη Δημόσια Υγεία. Θα γίνει ειδική αναφορά στο θέμα των κρουσμάτων ιλαράς στη χωρά μας, στη σημασία των εμβολιασμών για τον ιό της γρίπης και στα μεταδιδόμενα νοσήματα με ξενιστές (κουνούπια, σκνίπες κ.ά.), με ειδική αναφορά, επίσης, στις ευάλωτες ομάδες, καθώς και στα ενδεδειγμένα μέτρα πρόληψης, τόσο ατομικά, όσο και συλλογικά από τους αρμόδιους φορείς.

Πιο συγκεκριμένα σχετικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Ποια είναι τα συμπτώματα; Πώς μεταδίδεται; Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο; Πώς γίνεται η διάγνωση; Πώς θεραπεύεται η λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου; Λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια του αίματος στις επηρεαζόμενες περιοχές; Τι μπορώ να κάνω, γενικότερα, για να αποφύγω τη μόλυνση; Πως μπορούμε να αποφύγουμε τα κουνούπια στο σπίτι; Ποια τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβει η Πολιτεία και πότε; Υπάρχουν χρονικά ορόσημα δράσης π.χ. ψεκασμοί;

Σχετικά με την Ιλαρά θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η ιλαρά; Ποια τα συμπτώματα; Πώς μεταδίδεται; Αφορά μόνο τα παιδιά; Πως γίνεται η διάγνωση; Πότε εμβολιάζονται τα παιδιά; Πότε οι ενήλικοι; Σε πόσες δόσεις; Υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από το εμβόλιο; Υπάρχει ειδική θεραπεία για τη νόσο;

Σχετικά με τη Γρίπη θα απαντηθούν ερωτήματα όπως: Τι είναι η γρίπη και η εποχική γρίπη; Τι είναι το κρυολόγημα; Πώς μεταδίδονται; Ποια τα συμπτώματα; Ποιοι εμβολιάζονται για τη γρίπη; Πότε; Πότε λαμβάνει κανείς αντιϊικα φάρμακα; Πως προφυλάσσω τον εαυτό μου και τους άλλους;

Επίσης θα δοθούν τεκμηριωμένες απαντήσεις από τους πλέον ειδικούς σε ερωτήματα όπως: Αξίζει να εμβολιαστώ ή ρισκάρω την υγεία μου ή του παιδιού μου με τον εμβολιασμό; Οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να εμβολιάζονται; Υπάρχουν εξειδικευμένες οδηγίες για ειδικές κατηγορίες; Π.χ. άτομα σε ανοσοκαταστολή, παιδιά, δασκάλους και καθηγητές, ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, άτομα υψηλού κινδύνου, ειδικά επαγγέλματα; Πρέπει να ανησυχώ με τα περιστατικά θανάτων που ακούω ότι έχουν καταγραφεί από ΙΔΝ, ιλαρά και γρίπη, κατά καιρούς;

Ημερομηνία: 26/09/2019.

Ώρα: 10.00-12.30 (αρχικώς οι εισηγήσεις-παρουσιάσεις 10 λεπτών από τους εισηγητές και ακολούθως ερωτήματα δημοσιογράφων και κοινού, με σχετική ανοχή χρόνου).

Χώρος: Αμφιθέατρο “Α. Αργυριάδης” (Πανεπιστημίου 30, ΕΚΠΑ).

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10.00- 10.15 | Α) Εισαγωγή-συντονισμός / Χαιρετισμοί

Μ.-Α. Δημόπουλος (Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Πρύτανης του ΕΚΠΑ).
[Υπουργείο Υγείας]
[Περιφέρεια Αττικής]
Ε. Καλαμπόκας (εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Υγείας, Δήμος Αθηναίων)
Χ. Σπηλιοπούλου (Καθηγήτρια και Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΕΚΠΑ).
Π. Σφηκάκης (Καθηγητής και Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ).
Χ. Λεμονίδου (Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ).

10.15 – 12.00 | Β) Εισηγήσεις

Β. Παπαευαγγέλου, (Καθηγήτρια Παιδιατρικής ― Λοιµωξιολογίας, Διευθύντρια Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πανεπιστηµιακό Γενικό Νοσοκοµείο ΑΤΤΙΚΟΝ). «Η εμβολιαστική κάλυψη στην Ελλάδα και τρόποι ενίσχυσής της».
Α. Τσακρής (Καθηγητής Μικροβιολογίας, Διευθυντής Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ). «Εργαστήριο και εμβολιασμοί».
Σ. Τσιόδρας (Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, – Λοιμωξιολόγος ΕΟΔΥ). «Αναδυόμενα νοσήματα που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό».
Π. Μυριανθέας (Καθηγητής Εντατικολογίας του Τμήματος Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ). «Συνδέοντας τη δημόσια υγεία με τις ΜΕΘ: το παράδειγμα της εποχικής γρίπης».
Ε. Θηραίος (Γενικός Ιατρός, Δ/ντής ΕΣΥ ― Κέντρο Υγείας Βάρης, Γενικός Γραμματέας Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών). «Ο ρόλος των ηλεκτρονικών εφαρμογών υγείας στην υλοποίηση ενός εθνικού προγράμματος εμβολιασμών».
Γ. Παπαδούλης (Καθηγητής Γεωργικής Ζωολογίας & Εντομολογίας, πρώην Πρύτανης Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών). «Τα έντομα και τα ακάρεα ως διαβιβαστές παθογόνων στον άνθρωπο. Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης».
Ι. Μαγαζιώτου (Παιδίατρος – PHD, MSC – Γραφείο Νοσημάτων που προλαμβάνονται με Εμβολιασμό ΕΟΔΥ). «Επιδημιολογικά δεδομένα ιλαράς στη χώρα μας».
Δ. Περβανίδου (Ιατρός ΕΟΔΥ, Υπεύθυνη του Γραφείου Νοσημάτων που μεταδίδονται με Διαβιβαστές). «Ιος του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα: Επιδημιολογικά δεδομένα και δράσεις πρόληψης».
Θ. Λύτρας (Επιδημιολόγος – Ιατρός Εργασίας ΕΟΔΥ). «Εποχική Γρίπη: Επιδημιολογικά Δεδομένα».

12.00 – 12.30 | Γ) Ερωτήσεις ― Συζήτηση –– Προτάσεις

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ