Επιστήμονες δημιούργησαν τον πρώτο ρομποτικό αρουραίο για αποστολές έρευνας και διάσωσης

επιστήμονες-δημιούργησαν-τον-πρώτο-ρ-1430662

Επιστήμονες στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Πεκίνου παρουσίασαν το πιο πρόσφατο ρομποτικό ζώο – έναν ρομποτικό αρουραίο. Το τετράποδο ρομπότ, που ονομάζεται SQuRo (small-size quadruped robotic rat), μπορεί να σκύβει, να στέκεται, να περπατά και να σέρνεται ακριβώς όπως ένας πραγματικός αρουραίος. Μπορεί επίσης να μεταφέρει φορτία ισοδύναμα με το 91% του δικού του βάρους. Η ομάδα ελπίζει ότι ο SQuRo θα είναι αποτελεσματικός σε μικρούς χώρους και δύσβατα σημεία κατά τη διάρκεια αποστολών έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι αρουραίοι έχουν αποτελέσει βασική έμπνευση για πολλούς προγραμματιστές όσον αφορά τη ρομποτική.

«Οι αρουραίοι που ζουν σε σπηλιές έχουν προσελκύσει μεγάλη προσοχή λόγω της απαράμιλλης ευελιξίας και προσαρμοστικότητάς τους», εξήγησε η ομάδα.

«Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για να επιτευχθεί η αντιγραφή της μορφολογίας ή της κίνησης των αρουραίων», πρόσθεσε.

Οι αρουραίοι μπορούν και στριμώχνονται σε στενούς χώρους χάρη στο επιμήκες λεπτό σώμα τους και την ευκινησία τους.

Οι ερευνητές μελέτησαν τα σώματα και τις κινήσεις των αρουραίων για να κατασκευάσουν μια μακριά και εύκαμπτη σπονδυλική στήλη, παρόμοια με αυτή των τρωκτικών. Κατά τη διάρκεια δοκιμών πεδίου, ο SQuRo μπόρεσε να περάσει μέσα από ένα πέρασμα πλάτους 88 εκατοστών, να διασχίσει ένα εμπόδιο ύψους 27 εκατοστών και να ανέβει μια πλαγιά με κλίση 15 μοιρών.

«Αυτές οι ικανότητες επιτρέπουν στο SQuRo να περνάει εύκολα μέσα από στενά περάσματα και δύσβατα εδάφη και να εκτελεί καθήκοντα όπως η ανίχνευση ή η μεταφορά», πρόσθεσε η ομάδα.

Δεν είναι η πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες που οι επιστήμονες εμπνέονται από ένα ζώο για να αναπτύξουν μια ρομποτική εκδοχή του. Τον Ιανουάριο, ο κινεζικός στρατός παρουσίασε ένα τεράστιο ρομποτικό γιακ, ικανό να μεταφέρει έως και 352 κιλά και να τρέξει με ταχύτητα έως και 9,5 χλμ. την ώρα.

Το ρομπότ μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε είδους οδικές και καιρικές συνθήκες, σύμφωνα με την κινεζική κρατική εφημερίδα «People’s Daily», η οποία κοινοποίησε ένα βίντεο με το γιακ σε δρόμο. Όταν αναπτυχθεί, θα συνοδεύει στρατιώτες του κινεζικού στρατού σε αποστολές εφοδιασμού και αναγνώρισης σε πολύπλοκα περιβάλλοντα, όπως χιονοπέδια, ερήμους και βουνά. Οι αποστολές θα περιλαμβάνουν έρευνες σε απομακρυσμένες συνοριακές περιοχές, καθώς και σε ζώνες μάχης υψηλού κινδύνου, σύμφωνα με αναφορές των κινεζικών κρατικών μέσων ενημέρωσης.

Daily Mail

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook