Επιπλοκές και έντονα συμπτώματα καταγγέλλουν οι εθελοντές του εμβολίου της AstraZeneca

επιπλοκές-και-έντονα-συμπτώματα-κατα-960136

Την αναστολή των κλινικών δοκιμών του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοίνωσαν οι επιστήμονες λόγω συμπτωμάτων που παρουσίασε εθελοντής στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο άνδρας μίλησε στην Daily Mail για τις παρενέργειες που είχε δεκατέσσερις ώρες μετά το πειραματικό εμβόλιο και τόνισε ότι αυτές οι παρενέργειες διήρκεσαν για αρκετές μέρες μετά.

«Ξύπνησα στις 2 το πρωί και είχα ξεπαγιάσει αλλά είχα πυρετό πάνω από 39. Αισθάνθηκα φοβερή αδυναμία και δεν μπορούσα να σηκωθώ και να κινηθώ οπότε η σύντροφός μου έπρεπε να μου δώσει παρακεταμόλη. Ο πυρετός συνεχίστηκε για μια μέρα και αισθάνθηκα πραγματικά αδύναμος, ενώ είχα πέσει σε λήθαργο και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα» περιέγραψε ο άνδρας που δεν θέλησε να κατονομαστεί. Είπε επίσης ότι ένιωθε τόση αδιαθεσία και κούραση που το μόνο που μπορούσε να κάνει ήταν να κοιμάται το μεγαλύτερο μέρος της δεύτερης ημέρας μετά το εμβόλιο.

Στη διάρκεια των δύο πρώτων ημερών μετά τον εμβολιασμό, είχε φοβερό πονοκέφαλο που τον δυσκόλευε να συγκεντρωθεί, όπως και επίμονα ρίγη. Επίσης, σημείωσε ότι τα πιο σοβαρά συμπτώματα εξαφανίστηκαν όταν ξύπνησε την τρίτη μέρα μετά που είχε κάνει το εμβόλιο αλλά οι παρενέργειες συνεχίστηκαν: «Αισθανόμουν ακόμη αδύναμος για κάποιες μέρες και δεν ήμουν εντελώς ο εαυτός μου αν και τα συμπτώματα δεν ήταν τόσο σοβαρά όπως την πρώτη ημέρα, που ήταν απαίσια» περιέγραψε και τόνισε ότι αναμενόταν να κάνει επαναληπτικό εμβόλιο τη Δευτέρα αλλά το προηγούμενο βράδυ έλαβε email από τον διευθυντή του πρότζεκτ όπου τον ενημέρωνε για την ακύρωση του ραντεβού.

Σημειώνεται ότι η AstraZeneca ανακοίνωσε στις 9 Σεπτεμβρίου τη διακοπή των κλινικών δοκιμών, περιλαμβανομένων των δοκιμών τελευταίων σταδίων, για να επιτραπεί σε ανεξάρτητη επιστημονική επιτροπή η αξιολόγηση των όρων ασφαλείας, έπειτα από την προσβολή ενός από τους συμμετέχοντες στις δοκιμές από ασθένεια η φύση της οποίας δεν ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με το BBC, η τελική απόφαση για την επανέναρξη των κλινικών δοκιμών θα ληφθεί από την ιατρική ρυθμιστική αρχή MHRA εντός λίγων ημερών. «Πρόκειται για διαδικασία ρουτίνας που ακολουθείται όταν εμφανίζεται μία εν δυνάμει ανεξήγητη ασθένεια σε μία από τις δοκιμές», εξηγεί η AstraZeneca στην ανακοίνωσή της.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times, που επικαλείται πρόσωπο που γνωρίζει την κατάσταση, ένας από τους συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου στη Βρετανία διαγνώσθηκε με εγκάρσια μυελίτιδα, φλεγμονικό σύνδρομο του νωτιαίου μυελού που συχνά προκαλείται από ιογενείς λοιμώξεις. Δεν έχει αποσαφηνισθεί αν η εμφάνιση της νόσου συνδέεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Σύμφωνα με το Stat News, ο ασθενής αναμένεται να αναρρώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook