Επιμένει το Πολυτεχνείο στην τουριστική εκμετάλλευση του Λόφου Καστέλι παρά τις αντιδράσεις των Χανιωτών

επιμένει-το-πολυτεχνείο-στην-τουριστ-1128717

Με ψήφους 8 υπέρ και 4 κατά, η Σύγκλητος του Πολυτεχνείου Κρήτης ενέκρινε την ανανέωση της σύμβασης με την ιδιωτική εταιρία Belvedere για την μετατροπή σε ξενοδοχείο των κτηρίων ιδιοκτησίας του ιδρύματος στον Λόφο Καστέλι.

Το αίτημα της εταιρείας που έγινε δεκτό αρχικά από τα μέλη της μονομετοχικής Εταιρείας Αξιοποίησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και σήμερα από τα μέλη της Συγκλήτου, αφορά την παράταση 18 μηνών στην σύμβαση παραχώρησης. Σύμφωνα με πληροφορίες του zarpanews.gr οι 8 που ψήφισαν «υπέρ» επικαλέστηκαν οικονομικούς λόγους.

Στο μεταξύ, ο Δήμος Χανίων με την πρόσφατη ψήφιση των χρήσεων γης στην περιοχή τον περασμένο Αύγουστο, «θωρακίζει» τον Λόφο από οποιαδήποτε τουριστική εκμετάλλευση, αποδίδοντας στα κτήρια αποκλειστικά «κοινωφελείς χρήσεις» και χαρακτηρίζοντας την λόφο ως  περιοχή «αμιγούς κατοικίας».

Η απόφαση αυτή, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές αντιδράσεις πολιτών και επιστημονικών φορέων ενάντια στην τουριστική εκμετάλλευση των μηνημείων, είχε θεωρηθεί ότι θα έβαζε φρένο στα σχέδια της εταιρείας και του Πολυτεχνείου.

Ωστόσο, όπως καταγγέλεται σε χθεσινή ανακοίνωση της «Πρωτοβουλίας ενάντια στη Ξενοδοχοποίηση των Μνημείων στον Λόφο Καστέλι»

«Η Belvedere με μία απίστευτη κυνικότητα ζητά για δεύτερη φορά παράταση της σύμβασης για 18 μήνες ενώ την ίδια στιγμή εργάζεται παρασκηνιακά ασκώντας πιέσεις σε όλους τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι οφείλουν να γνωμοδοτήσουν.

Έτσι, ασκεί πιέσεις στις υπηρεσίες του αρμόδιου Υπουργείου Πολιτισμού, στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης στο Ηράκλειο και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων στα Χανιά προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό αυτής της πόλης.  Ως εκ τούτου και η Belvedere και το υποσύστημα εκποίησης των μνημείων συνεχίζουν να απαξιώνουν την πάνδημη βούληση της τοπικής κοινωνίας»

zarpanews.gr

11 thoughts on “Επιμένει το Πολυτεχνείο στην τουριστική εκμετάλλευση του Λόφου Καστέλι παρά τις αντιδράσεις των Χανιωτών

  1. ΠΟΙΟΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ; ΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ; ΕΙΣΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΖΑΡΠΑ; ΓΙΑ ΚΑΝΕ ΕΝΑ ΓΚΑΛΟΠ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ.. ΟΧΙ ΣΤΗΜΕΝΟ ΟΜΩΣ Ε

    1. Η Περιφερεια Χανιων κατα της ξενοδοχοποιησης. Ο Δημος Χανιων και οι πλειοψηφια των Δημοτικων συμβουλων πλην ελαχιστων και αυτων της Ν.Δ. Συλλογοι, φορεις, επιμελητηρια ( Αρχαιολογοι, τεχνικο επιμελητηριο κτλ κτλ). Συλλογοι φοιτητων του Πολυτεχνειου αλλα και αρκετοι καθηγητες. Τελος χιλιαδες απλοι πολιτες, ειτε μεσω αρθρογραφιας επωνυμα οχι με ενα Νικος σε σχολιο του Ζαρπα αλλα και χιλιαδες που βγηκαν στο δρομο την ημερα της εκκενωσης (πρωτογνορος αριθμος για Χανια).
      Επαναλαμβανω κατα της ξενοδοχοποιησης. Τωρα κατι αμυαλα οντα πεφτουν στο διλλημμα ξενοδοχειο ή καταληψη! Ενα ψευτοδιλημμα που εφτιαξε επιτηδες η εταιρεια και ο πρωην πρυτανης για να εκβιασει. Οχι κυριε, το κτιριο γινεται να αξιοποιηθει χωρις να γινει ξενοδοχειο και χωρις να μεινει η καταληψη. Εαν ολοι οι φορεις συμφωνουν σε αυτο και δεν μπορουν να το υλοποιησουν τοτε νομιζω οτι αυτο ειναι το πιο σοβαρο προβλημα που πρεπει να ασχοληθουμε.
      Αλλα ενα ακομα ξενοδοχειο και ειδκα σε τετοιο μνημειο; ντροπη μας

  2. Οποιος παει μια βολτα αυτες τις μερες απο τον λοφο θα καταλαβει τι γινεται..

    Επικρατει το απολυτο χαος, διαφορα φρικια εχουν καταλαβει τον χωρο, κανουν συσσιτια το μεσημερι εξω, εχουν μαζεψει οτι σκουπιδι υπαρχει εκει γυρω. Επισης τα κτηρια ειναι σε τραγικη κατασταση, βρωμανε και ειναι ετοιμοροπα. Μια κακομοιρια και μια παρακμη ειναι εκδηλη στον αερα. Οι ανθρωποι εχουν κανει το καλυτερο οικοπεδο της πολης, χωρο διακοπων ολων των καταληψιων της Ευρωπης. Εχουν μαθει απο ολη την Ευρωπη τι γινεται και ερχονται για διακοπες… Παρακμη…

    1. Δεν βλέπω να’σαι ντόπιος, δυστυχώς θελωντας και μη, οι βασειςωταιζουνε το σπίτι μου και το Airbnb πληρώνει το νοίκι τση κόρης μου που σπουδάζει στη Θεσ/νίκη. Άμα δεν γουστάρεις, πήγαινε στο ντόπιο σου γιατί είσαι κ’εισαγωγης!

  3. ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΧΑΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΈΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ , ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΔΙΩΧΝΟΥΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ Κ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΔΥΣΤΗΧΟ ΕΤΥΧΕ ΝΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Ο ΛΟΦΟΣ ΚΑΣΤΕΛΙ ΜΑΣ ΠΕΙΡΑΞΕ ΤΩΡΑ.. ΟΤΙ ΝΑ ΝΑΙ..ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ, ΜΑ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΦΕΡΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΕΡΔΗ, ΑΣ ΜΗΝ ΕΘΕΛΟΤΥΦΛΟΥΜΕ !!!!

  4. ΑΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΣΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ Ο ΧΩΡΟΣ ΘΑ ΕΜΕΝΕ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΥΠΟ ΚΑΤΑΛΗΨΗ! ΚΑΙ ΔΕ ΜΙΛΟΥΣΕ ΚΑΝΕΝΑΣ.
    ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΒΡΟΜΙΣΕ ΣΑΣ ΧΑΛΑΣΕ ΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ.
    ΜΗΠΩΣ ΕΙΣΤΕ ΛΙΓΟ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ;
    ΛΙΓΟ;

  5. ποιοι ειναι οι χανιωτες που αντιδρουν ;;; μηπως μια χουφτα αναρχοαυτονομοι που δεν εχουν σχεση με την κοινωνια αλλα με την παρακμη και την υποβαθμιση της ζωης ολων ημων των υπολοιπων ;;;

  6. Όσο είδατε ουρανοξύστες στο Ελληνικό, άλλο τόσο θα δείτε μπουτικ χοτέλ στο λόφο… και ΒΟΑΚ βεβαίως βεβαίως. Και δε φταίνε όυτε οι αριστεροί, ούτε οι αναρχικοι, ούτε το ΠΑΣΟΚ, ούτε η πανδημία. Οι δεξιο-φιλελέδες ανέκαθ υπήρξαν κρατικοδίαιτοι και άρα ανάξιοι να προχωρήσουν με σοβαρότητα το οποιοδήποτε επενδυτικό έργο. Στην εποχή της 5ής τεχνολογικής επανάστασης, αντί για την προσέλκυση επιχειρήσεων τεχνολογικής αιχμής – high tech hub κτλ, ονειρεύονται καζίνα και μπουτικ χοτελ. Πιο χωριάτες και από το δικτάτορα Παπαδόπουλο. Οπότε κοπέλια μη τσακώνεστε μα πράμα δε θα γίνει. Μόνο εκεί στο δήμο ξεκουνήστε λίγο λίγο και βρείτε κάνα φράγκο να κάνετε έργα αποκαστάσης στο παλίο πολεμικό μουσείο. 4 χρόνια χάσκει καμμένο στο κέντρο της πόλης. Είναι ντροπή!!! Θα γίνει κάνας σεισμός, θα πέσει, και θα μας παίζουν ζαρπίδια από το Ζάκρο μέχρι το Tarpon Springs.
    .

  7. Μιας και πήρατε φόρα και μιας και μέχρι εκεί φτάνετε εσείς οι μπουρτζοβλαχοι χανιώτες που βαζετε το ευφημερο κερδος πανω απο την Ιστορια την Αξιοπρεπεια και τον Πολιτισμό (κατα τ αλλα σας φταιει το Ηρακλειο και το Ρεθεμνος που πανε μπροστα και τραβανε επιχορηγησεις και ευρωπαικα πακετα χαχαχα) μηπως να κανετε και τα νεωρια ξενοδοχειο; και το φιρκα; και εκεινο το λουκουμακι τους ταφους των Βενιζελων, τι τον θενε τοσο χωρο δυο ταφοι με τοσο ωραια θεα; ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΑ! χαχαχαχαχαχα τι ατομαρες εισαστε, εχετε απλα καταστραψει ενα πανεμορφο μερος. Οσο για τα σχόλια υπερ της ξενοδοχοποιησης, παιδια μην τσιμπατε, βαλτοι διαφοροι παρατρεχαμενοι ειναι που στιβουν το ιδρωτακι τους πανω στα πληκτρολογια, το τι πιστευουν τα Χανια, φανηκε στην πορεια 😉

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook