Επιμένει πλάι στα λαϊκά στρώματα ο Τσίπρας

επιμένει-πλάι-στα-λαϊκά-στρώματα-ο-τσί-1704443

Μετά την ομιλία στην Νίκαια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιοδεύει σήμερα σε Χαιδάρι και Αγίους Αναργύρους – Έμφαση στους εργαζόμενους και στους ανασφάλιστους ελεύθερους επαγγελματίες

Την «τακτική της Νίκαιας» συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Αλέξη Τσίπρα να περιοδεύει σήμερα σε μία ακόμη περιοχή όπου η κοινωνική της σύνθεση κυριαρχείται από τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα: Την Δυτική Αττική και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Χαϊδαρίου και Αγίων Αναργύρων. Επιβεβαιώνεται έτσι η εκτίμηση πως η ανασύνταξη του κόμματος ενόψει των εκλογών της 25ης Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί με «κορμό» τα λαϊκά στρώματα τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως πρωτίστως εκπροσωπεί.

Ανάλογο δείγμα γραφής άλλωστε έδωσε και χθες ο Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας να επισκεφθεί εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ. Χαρακτηριστική ήταν εκεί η αναφορά του στο «τι παίζεται» στις επερχόμενες εκλογές, όπου έθεσε την οπτική του ΣΥΡΙΖΑ για τις έννοιες «σταθερότητα» και «ανάπτυξη» που κατά κόρον χρησιμοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Όπως είπε «δύο είναι τα κόμματα που έχουν σχέδια διακυβέρνησης. Αυτό της ΝΔ και το εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ που θεωρεί πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρχει ανάπτυξη είναι να υπάρχει προοπτική στους ανθρώπους της εργασίας. Εμείς δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να υπάρχει προκοπή σε αυτό τον τόπο, όταν οι άνθρωποι της εργασίας είναι μέσα στην ανασφάλεια. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανασφάλεια από τη σταθερότητα της εργασιακής ανασφάλειας».

Το κόμμα που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους

Όπως επισημαίνουν στην Κουμουνδούρου «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα που εκπροσωπεί πρωτίστως τους εργαζόμενους. Όχι στα λόγια και θεωρητικά, αλλά με τα έργα του είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση». Εστιάζουν μάλιστα στις προγραμματικές θέσεις του κόμματος τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «στέκεται στο πλευρό των εργαζομένων, με άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, επανασύσταση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, αποκατάσταση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και συχνούς και τακτικούς ελέγχους, για να μπει τέλος στην εργασιακή ζούγκλα που φέρει τη σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη». Μάλιστα ειδικά για το σώμα επιθεωρητών εργασίας επισημαίνουν ότι «μόνο την περίοδο 2015 – 2019 έγιναν περισσότεροι από 230.000 έλεγχοι της Επιθεώρησης Εργασίας στους οποίους υπήρξαν πρόστιμα 146 εκ. ευρώ. 50 εκ. δεδουλευμένα πληρώθηκαν στους εργαζόμενους μέσα από την διαδικασία των εργατικών διαφόρων. Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας μειώθηκε από το 19,17% στο 8,94%. Αντιθέτως, η κυβέρνηση της ΝΔ με τον νόμο Χατζηδάκη υποβάθμισε την Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ προηγουμένως είχε μειώσει τα πρόστιμα της Επιθεώρησης Εργασίας». Μνημονεύουν ενδεικτικά το παράδειγμα του προστίμου 1,6 εκατομμυρίων ευρώ που είχε επιβληθεί στα τράπεζα για αδήλωτες υπερωρίες τονίζοντας πως το ίδιο πρόστιμο με την νομοθεσία που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία θα έφθανε μόλις τις 109 χιλιάδες ευρώ.

Αντίδραση στον κυνισμό

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν αφορά μόνον την μισθωτή εργασία αλλά και τους αυτοαπασχολούμενους. Ήδη από χθες εστιάζει την δήλωση του στενού συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, Θόδωρου Σκυλακάκη που αναφέρθηκε στους χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες που μένουν ανασφάλιστοι λόγω χρεών λέγοντας πως «η ασφάλιση έχει ένα βαθμό ανταποδοτικότητας. Ο φορολογούμενος ή ο ελεύθερος επαγγελματίας που πληρώνει κανονικά την εισφορά του, γιατί αυτός θα πρέπει να επιβαρυνθεί πολλαπλά;».

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν την δήλωση αυτή ομολογία κυνισμού και όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή του όχι μόνο ομολόγησε ότι μένουν ακάλυπτοι, αλλά υπερασπίστηκε κιόλας αυτή την επιλογή μιλώντας για «ανταποδοτικότητα» και «επιβάρυνση των υπολοίπων ασφαλισμένων».Το γεγονός ότι η ακρίβεια και τα υψηλά κόστη λειτουργίας και παραγωγής έχουν οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες σε αδυναμία πληρωμής, για τον κ. Σκυλακάκη είναι αδιάφορη λεπτομέρεια».

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τι μας λέει τώρα ο κύριος Σκυλακάκης; Να πάνε να κόψουν τον λαιμό τους δηλαδή αυτοί που δεν μπορούν να πληρώσουν; Αυτή είναι η ανάπτυξη της ΝΔ; 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να καλύψουν ούτε 60,3 ευρώ το μήνα για να διασφαλίσουν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Και τους λέει ο κύριος Σκυλακάκης και η ΝΔ «αν μπορούσατε ας πληρώνατε, εφόσον δεν μπορείτε, πρόβλημά σας»». Μάλιστα ο Αλέξης Χαρίτσης θύμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίων πέρασε νόμο ώστε 2,5 εκατ. ανασφάλιστοι συμπολίτες μας να καλύπτονται ιατροφαρμακευτικά από το ΕΣΥ».

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως «η κυβέρνηση της ΝΔ επέλεξε συνειδητά να μην επεκτείνει περαιτέρω την παράταση που η ίδια ψήφισε, δεν έφερε ρύθμιση οφειλών στα ταμεία πέρα από τα συσσωρευμένα χρέη ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών, ενώ επιμένει να τους ζητά να αποπληρώσουν 722 ευρώ ενόσω αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις τρέχουσες υποχρεώσεις τους. Κάτι που φαντάζει αδύνατο για την πλειοψηφία τους μέσα σε συνθήκες ακραίας πληθωριστικής κρίσης». Στο ζήτημα αυτό ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει συγκεκριμένη προγραμματική θέση προτείνοντας να επιλυθεί με κούρεμα της βασικής οφειλής και στην συνέχεια ρύθμιση με 120 δόσεις.

Γράφει ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος

One thought on “Επιμένει πλάι στα λαϊκά στρώματα ο Τσίπρας

  1. Καλά ποιος τους συμβουλεύει εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ, τα χαμηλά (αληθώς ή μούφα) εισοδήματα έχουν πάει ΝΔ με τα διαφορα pass όσο για τους ελεύθερους επαγγελματίες του έχασε ήδη από την προκαταβολή φόρου και όσοι έμειναν την έκαναν με τις μαλακιες του Κατρούγκαλου. Ας απευθυνθεί στην μεσαία τάξη που είναι εργαζόμενοι, πληρώνουν τους φόρους τους και είναι σκεπτόμενοι άνθρωποι, κάτι μπορεί να κερδίσει από αυτούς. Τι διάολο έχουν εκεί στην Κουμουνδούρος στο νου τους?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook