Επικοινωνιακή «ρελάνς» με κατώτατο μισθό

επικοινωνιακή-ρελάνς-με-κατώτατο-μ-1606774

Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, που αφορά 585.000 εργαζόμενους, θα ανακοινωθεί σήμερα, μετά από συνάντηση που θα έχει στις 10 το πρωί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηδάκης θα παραχωρήσει στις 11:00 συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εργασίας, για να εξιδικεύσει τον αντίκτυπο της αύξησης του κατώτατου μισθού στο επίδομα ανεργίας και σε μία σειρά από άλλα βοηθήματα. Όμως η ανακοίνωση της αύξησης αυτής καθεαυτής θα γίνει προφανώς από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ώστε να “χρεωθεί” και τον όποιο θετικό αντίκτυπο.

Εν τω μεταξύ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε προχθες το βράδυ στη Βουλή περιλαμβάνεται και η έκτακτη στήριξη σε συνταξιούχους με προσωπική διαφορά που λαμβάνουν χαμηλές και μεσαίες συντάξεις, ένα ακόμη μέτρο στο οποίο έχει ποντάρει πολλά από πολιτικής άποψης η κυβέρνηση.

Το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση βέβαια είναι ότι το χρονοδιάγραμμα των μέτρων αυτών είχε αποφασιστεί με γνώμονα ότι οι εκλογές θα πραγματοποιούνταν στις 9 Απριλίου. Όμως μετά την τραγωδία στα Τέμπη οι πολιτικές εξελίξεις έχουν μπει στον πάγο επί του παρόντος. Και με τον κίνδυνο διεθνούς τραπεζικής αναταραχής στον ορίζοντα, δεν είναι βέβαιον ότι η κυβέρνηση μπορεί να βρει νέα προεκλογικά μέτρα εφόσον πχ οι κάλπες στηθούν στις 21 Μαϊου που φέρεται και ως το πιθανότερο σενάριο.

Σε κάθε περίπτωση το Μαξίμου θέλει να προβάλει όσο περισσότερο τις όποιες θετικές ειδήσεις για την οικονομία, η οποία παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους πολίτες, αν και όχι πλέον το μόνο ζήτημα στην πολιτική ατζέντα, σύμφωνα και με τις δημοσκοπήσεις

Όπως έχει δηλώσει ο κ. Χατζηδάκης, ο κατώτατος μισθός δεν θα ξεπεράσει τα 800 ευρώ, καθώς εξάλλου η κυβέρνηση θέλει να καλοπιάσει τους εργαζόμενους, αλλά δεν θέλει να έχει αντιδράσεις από τους εργοδότες. Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός προβλέπεται στο 5%, αναμένεται η αύξηση να κυμανθεί από 5,5% έως το πολύ 7,75%, δηλαδή να φτάσει στα 750 ή στα 768 ευρώ.

Λόγω των επικείμενων εκλογών πάντως και καθώς το πολιτικό κλίμα είναι βαρύ για την κυβέρνηση, εκτιμάται ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια αύξησης, ώστε τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να έχουν κάποιο θετικό επιχείρημα στην ατζέντα τους.

Μία ακόμη καλή είδηση που θα επικαλούνται οι γαλάζιοι σε μία προσπάθεια να αλλάξει το βαρύ κλίμα μέχρι το Πάσχα, αφορά στην καταβολή του βοηθήματος σε συνταξιούχους έως τις 31 Μαρτίου 2023.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι θεσπίζεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 200-300 ευρώ σε συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς ωφελήθηκαν λίγο ή καθόλου από την αύξηση 7,75% που ξεκίνησε να ισχύει από 1η Ιανουαρίου 2023.

Με την ενίσχυση καλύπτεται το σύνολο των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά και με αποδοχές κύριας σύνταξης έως και 1.600 ευρώ τον μήνα, δηλαδή 1.112.000 συνταξιούχοι. Η ενίσχυση κλιμακώνεται με βάση το ύψος της καταβαλλόμενης σύνταξης και της προσωπικής διαφοράς. Στο πλαίσιο αυτό:

-Έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

=Έκτακτη ενίσχυση 250 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που δεν είδαν καθόλου την αύξηση 7,75% λόγω της προσωπικής διαφοράς και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ το μήνα ή είδαν μικρότερη αύξηση (έως 3,49%) και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

-Έκτακτη ενίσχυση 200 ευρώ θα λάβουν οι συνταξιούχοι που είδαν αύξηση έως και 3,49% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη πάνω από 1.100 έως και 1.600 ευρώ ή αύξηση από 3,5% έως και 6,99% και λαμβάνουν κύρια σύνταξη έως και 1.100 ευρώ.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook