Επική αδιαφορία των Χανιωτών για το κτηματολόγιο… Πόσες δηλώσεις έγιναν και τι εξέπληξε τους υπεύθυνους

επική-αδιαφορία-των-χανιωτών-για-το-κτ-1359641

Τρίτη πρωί και στα κεντρικά γραφεία του ελληνικού κτηματολογίου στα Χανιά, στον Μακρύ Τοίχο, καμιά δεκαριά πολίτες με φακέλους υπό μάλης προσέρχονται για να δηλώσουν τις περιουσίες τους.

Η προθεσμία εκπνέει και οι υπεύθυνοι της εταιρείας έχουν προετοιμαστεί να διαχειριστούν εκατοντάδες κόσμου, ενώ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, έχουν κατέβει και στελέχη από την Αθήνα. Ωστόσο, η πραγματικότητα διαψεύδει τις προσδοκίες.

Οι Χανιώτες έχουν «γυρίσει την πλάτη» στο κτηματολόγιο, γεγονός φαινομενικά ανεξήγητο, δεδομένου ότι η μη δήλωση οδηγεί σε απώλεια του δικαιώματος στην ιδιοκτησία.

Το zarpanews.gr συνομίλησε με έναν εκ των διαχειριστών του έργου, τον κ. Γιάννη Αντωνίου. Όπως μας εξήγησε, μόλις το 2,8% στο σύνολο των προεκτιμόμενων δικαιωμάτων σε ακίνητα και αγροτεμάχια δηλώθηκαν στα Χανιά μέχρι και την τελευταία μέρα της προθεσμίας.

«Είναι τραγικά τα πράγματα, η προσέλευση είναι ελάχιστη και στον χρόνο που απομένει μέχρι την λήξη του προγράμματος απορώ πώς θα συλλεχθούν αυτά τα δικαιώματα» σχολίασε.

Τα δικαιώματα σε ακίνητα – αγροτεμάχια σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 570.000 και σε αυτό το σύνολο το ποσοστό που έχει δηλωθεί ως τώρα ηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία είναι μόλις ένα 2,8%. Η παράταση των 45 ημερών που δόθηκε εκτιμάται ότι θα είναι και η τελευταία καθώς οι προθεσμίες για την ολοκλήρωση του έργου είναι ιδιαίτερα πιεστικές και η χώρα μας μέχρι το 2025 πρέπει να έχει αποκτήσει κτηματολόγιο.

Αδιαφορία «έκπληξη»

«Πιστεύαμε σαν εταιρεία ότι τα Χανιά θα είχαν υπερπληρότητα στα δικαιώματα γιατί η γη αφενός έχει μεγάλη αξία, αφετέρου οι άνθρωποι ζουν από την γη τους. Με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης αποσυνδέεται από το δικαίωμα. Ο κόσμος δεν έχει καταλάβει. Λέμε ότι θα τα πάρει το Δημόσιο και φαντάζεται ότι θα έρθει ας πούμε το Δημόσιο με μια μπουλντόζα και θα το περιφράξει. Δεν είναι έτσι. Απλά όταν πάει να κάνει μια μεταβίβαση δεν θα μπορεί» εξήγησε ο κ. Αντωνίου.

Ως προς τους λόγους της ανύπαρκτης προσέλευσης, τόνισε πως «ο κόσμος μπορεί να είναι φορτισμένος λόγω της περιόδου, είναι ο ψυχαναγκασμός με τον covid, η διαδικασία είναι απαιτητική, θέλει ραντεβού, θέλει πρωτόκολλα. ‘Άλλος λόγος είναι ότι οι πολίτες μπορεί να μην έχουν τίτλους ιδιοκτησίας ή να αποθαρρύνονται από το οικονομικό κόστος.

Όσο για τα παράπονα πολιτών για τις καθυστερήσεις σε ορισμένα Υποθηκοφυλακεία, διευκρίνισε πως «Τα περισσότερα έγγραφα πέρα από το Υποθηκοφυλακείο, μπορεί να εκδώσει και κάποιος μέσω δικηγόρου. Η βεβαίωση μεταγραφής που πράγματι καθυστερεί στα περισσότερα Υποθηκοφυλακεία εξάλλου δεν είναι στα απαραίτητα δικαιολογητικά, μπορεί να την προσκομίσει σε επόμενο χρόνο συμπληρωματικά».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα τοπογραφικά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι απαραίτητα: «Αυτό που έχουμε πει στους πολίτες είναι να πηγαίνουν στους ειδικούς. Σε περιπτώσεις που το οικόπεδο φαίνεται με ευκρίνεια μπορεί ο  μηχανικός μέσω της ειδικής εφαρμογής να κάνει το περίγραμμα. Δεν χρειάζονται καθόλου τοπογραφικά. Εμείς ζητάμε μια αποτύπωση των ορίων, μια διαδικασία πολύ χαμηλού κόστους. Ένα διάγραμμα εντοπισμού αρκεί»

Ζητούμενο η συνεννόηση

Σύμφωνα με τον κ.  Αντωνίου, το κτηματολόγιο αποτελεί χρυσή ευκαιρία για συνεννόηση μεταξύ γειτόνων ή συγγενών:

«Εμείς επιμένουμε να υπάρχει συνεννόηση να μαζεύονται οι γείτονες, να συμφωνούν τα όριά τους μεταξύ τους και ο μηχανικός να πάει εκεί μία φορά. Η τιμή θα ευτελιστεί και αυτοί θα τα έχουν βρει μεταξύ τους και δεν θα έχουμε στο μέλλον πρόβλημα με τις αναρτήσεις.

Με την χρησικτησία με μια ένορκη βεβαίωση, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν και τα κληρονομικά» τόνισε.

Θα περάσει η κυριότητα στο Δημόσιο

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό σε κάθε πολίτη είναι ότι πρόκειται για μια απλή διαδικασία και απαραίτητη για όλους τους πολίτες. Ο πολίτης θα πρέπει να δηλώσει την περιουσία του στο εθνικό κτηματολόγιο για να μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πράξη, μεταβίβαση, δάνειο, πώληση, γονική παροχή. Ό,τι δεν εγγραφεί στο εθνικό κτηματολόγιο μετά ο πολίτης θα πρέπει να το διεκδικήσει δικαστικά και όταν περάσει και αυτή η προθεσμία τότε η κυριότητα περνάει στο ελληνικό δημόσιο.

«Κινδυνεύεις να χάσεις και την περιουσία σου και τις επιδοτήσεις σου» εξήγησε ο. Αντωνίου.

«Στην ιστοσελίδα ktimahania.gr ο κόσμος μπορεί να δει πάρα πολλά πράγματα, έχουμε υποδείγματα για το πώς πρέπει να συμπληρώνεται η δήλωση, δεν πρέπει να πληρώσει επαγγελματίες.»

zarpanews.gr – Φανή Νικηφοράκη

6 thoughts on “Επική αδιαφορία των Χανιωτών για το κτηματολόγιο… Πόσες δηλώσεις έγιναν και τι εξέπληξε τους υπεύθυνους

  1. Πείτε όμως επίσης ότι αν μετά την εγγραφή στο κτηματολόγιο και εφόσον υπάρχει απόκλιση πέρα των 2 μ. στα εκτός οικισμού και 0,50 μ. στα εντός (που σχεδόν σίγουρα θα προκύψει με τον απλό εντοπισμό) όταν θα χρειαστεί να γίνει συμβόλαιο (αποδοχή, δωρεά, πώληση κλπ) θα πρέπει τότε να γίνει διόρθωση και εάν δεν υπάρχει παλαιότερος τίτλος αν ο τίτλος δεν συμφωνεί με τις μετρήσεις, που είναι ο κανόνας ειδικά στις αγροτικές περιοχές, τότε θα πρέπει εκτός από τοπογραφικό να γίνει και δικαστήριο για την αναγνώριση. Άρα το να λέμε δηλώστε τα για να τελειώνουμε εμείς οι ανάδοχοι, σημαίνει ότι μεταθέτουμε ένα πρόβλημα πολύ πιο κοστοβόρο κοντινό στο μέλλον.

  2. Ο κόσμος είναι επιφυλακτικός καθώς εκκρεμεί η κύρωση του δασικού χάρτη, που το 70% του Νόμου έχει χαρακτηριστεί δασικό. Ελάτε να δηλώσετε τα ακίνητα σας να εισπράξουμε το τριανταπενταρι, και μετά θα σου πούμε ότι είναι δασικό. Δηλαδή πάλι του κράτους.
    Όποιος δεν δηλώσει το ακίνητο του, και μετά που κλείσει το κτηματολόγιο δεν κάνει αγωγή μέσα σε 12 χρόνια, τότε το ακίνητο του περνάει στη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.
    Μην τρομάζετε το κόσμο… Επίσης λένε δεν χρειάζεται τοπογραφικό ή μέτρημα του ακινήτου από αρμόδιο επαγγελματία, και να το βάλουν οι ιδιοκτήτες από την αεροφωτογραφία. Ενημερώστε τους ανθρώπους ότι όταν θα θέλουν να μεταβιβάσουν το ακίνητο τους είναι απαραίτητο το τοπογραφικό διάγραμμα, κι αν το τοπογραφικό με το περίγραμμα του ακινήτου όπως το έβαλα οι ιδιοκτήτες από την αεροφωτογραφία, έχει διαφορά μεγαλύτερη του 10%,τότε θα πρέπει να κάνουν διόρθωση κτηματολογιου με τους γείτονες. Μην λέτε μόνο αυτά που πρέπει για να εισπράξετε σαν εταιρεία…

  3. Τελικά παράταση δόθηκε ή όχι; Γνωρίζει κάποιος υπεύθυνα; Και αν κάποιος δεν υπέβαλε τη δήλωση και θελήσει να την υποβάλει εκπρόθεσμα, μπορεί να το κάνει πληρώνοντας κάποιο πρόστιμο;

  4. Βλεπετε , αυτοι που ειναι οι πραγματικοι γνωστες των πραγματων πως αναλυουν τις κρυμμενες παγιδες ; Αναφερομαι στους παραπανω αναγνωστες που σχολειασαν : τοπογραφος + ΡΣ . Ζητουν τα μυρια οσα μεσα στο καταχειμωνο , μεσα στην πανδημια ,( ο κοσμος φοβαται τις συγκεντωσεις ) και με κλειστες τις περισσοτερες επιχειρησεις . Παραταση
    8 μηνων εως 1 ετος πρεπει να δοθει. Αυτες οι δουλειες γινονται καλοκαιρι , που ειναι ανοιχτα τα ξενοδοχεια , που δουλευουν οι παραπλευροι κλαδοι τους, που κυκλοφορουν και περισσοτερα χρηματα και οι ανθρωποι πανε πιο ευκολα στα χωραφια τους για μετρησεις. Χώρια που πρεπει να υπαρχει και καποιος συμβολαιογραφικος τιτλος , κατι . ‘Αλλα λεφτα κι εκει . Το κακο σε αυτη τη χωρα ειναι πως οι νομοθετουντες ειναι σαν να μην ζουν εδω ,( ή σαν να μην εχουν παρει τα φαρμακα τους ενα πραμα) .

  5. ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ (ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ) ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΙΟ,
    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ Η ΤΩΡΙΝΗ ΦΑΣΗ ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΑΦΟΡΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΗ ΣΥΝΔΡΟΜΗ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥ
    ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ ΟΤΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΙ ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΕΙΝΑΙ “ΠΝΙΓΜΕΝΟΙ” ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
    ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΟΛΛΩΝ ΜΗΝΩΝ ?
    ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΔΩΣΑΝ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ?

  6. Με την χρησικτησία με μια ένορκη βεβαίωση, είναι ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν και τα κληρονομικά
    ΜΑ ΕΣΕΙΣ ΕΠΙΣΗΜΩΣ ΖΗΤΑΤΕ Ε9 20 ΕΤΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ (ΣΤΟ TAXISNET ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ 2010)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook