Επιδότηση συσκευών: Τι ισχύει με τα εισοδηματικά κριτήρια για αίτηση

επιδότηση-συσκευών-τι-ισχύει-με-τα-εισ-1453810

Αρχές Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, το πολυναμενόμενο πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» που στόχο έχει την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% για τα νοικοκυριά. Το πρόγραμμα θα δεχθεί 350.000 νοικοκυριά για αντικατάσταση έως και τριών ενεργοβόρων συσκευών από τις εξής κατηγορίες:

  • Ψυγεία
  • Καταψύκτες
  • Κλιματιστικά

Το point system θα καθορίσει το ύψος της έκπτωσης-από 35% έως 50%- στον κάθε δικαιούχο, σύμφωνα με εισοδηματικά κριτήρια που ακόμα όμως δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως, δεν μπαίνει κάποιο ανώτατο όριο στο εισόδημα και θα μπορούν όλοι, ανεξαιρέτως, να κάνουν αίτηση.

Παρόλα αυτά, όπως έχει τονιστεί αρκετές φορές, εφόσον οι αιτήσεις ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται, τότε θα ισχύσουν εισοδηματικά αλλά και κοινωνικά κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία θα γίνει κατάταξη των ενδιαφερόμενων.

Άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ), πολύτεκνοι, πολίτες με χαμηλά εισοδήματα και μονογονεϊκές οικογένειες θα προηγηθούν.

Ποιες συσκευές δεν μπορείτε να αλλάξετε

Υπενθυμίζεται ότι στην επιδότηση δεν συμπεριλαμβάνονται:

  • πλυντήρια ρούχων
  • πλυντήρια πιάτων
  • ηλεκτρικές κουζίνες

Το μπλέξιμο για κλιματιστικό με την επιδότηση συσκευών

Η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών ωστόσο μάλλον θα είναι μια σύνθετη διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθεί. Όπως αποκάλυψε πρόσφατα ο πρόεδρος ψυκτικών του νόμου Θεσσαλονίκης και εκπρόσωπος της ομοσπονδίας ψυκτικών Ελλάδος Αναστάσιος Λυκίδης, η διαδικασία είναι η εξής:

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γραφτούν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet.

Θα περιμένουν να βγει η έγκριση της αίτησής τους, στην οποία θα μπορούν να περιλαμβάνονται έως τρεις συσκευές. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συσκευή να είναι λειτουργική.

Θα έρθει ο τεχνικός να ελέγξει ότι το κλιματιστικό εάν είναι σε λειτουργία και θα αποσυρθεί με έναν συγκεκριμένο κωδικό.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απόσυρσης, ο δικαιούχος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό voucher, με το οποίο στη συνέχεια θα μπορεί να προβεί στην αγορά της καινούργιας ηλεκτρικής συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου και καταψύκτη.

Είχε πει χαρακτηριστικά σε τηλεοπτικές του δηλώσεις:

«Από ότι γνωρίζουμε θα γίνει αίτηση σε μια πλατφόρμα, όπου θα μπουν άπαντες, και οι καταναλωτές και οι τεχνικοί. Θα βγει λοιπόν ότι εσείς θέλετε να μπείτε στο πρόγραμμα, από εκεί και μετά θα σταλεί ένας από τους τεχνικούς του προγράμματος να βγάλει φωτογραφία και τον κωδικό του κλιματιστικού ότι λειτουργεί, θα το στείλει στην εταιρία, η οποία θα αναλάβει την ανακύκλωση, θα στείλει το ok στον τεχνικό και θα του πει βγάλε το μηχάνημα και τοποθέτησε το καινούριο που θα αναλάβεις. Τότε θα βγει και το ποσό της επιδότησης.»

Πώς κάνω αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Η ειδική πλατφόρμα θα περιλαμβάνεται στο gov.gr. Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται σε αυτή με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση. Ένα ακόμα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο, θα είναι και το ΑΦΜ. Ο ενδιαφερόμενος, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του θα μπορεί να δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

Πώς θα πάρετε τα χρήματα του voucher

Σημειώνεται πως τα χρήματα δεν θα λαμβάνονται με πίστωση ποσού. Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι και θα πηγαίνει με αυτό σε οποιοδήποτε κατάστημα για να επιλέξει την καινούρια συσκευή. Εκεί, με την αγορά, θα αφαιρείται το ποσό της έκπτωσης.

Θα μπορείτε να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook