Επιδότηση ρεύματος: Τι ισχύει αν ο λογαριασμός βγαίνει σε άλλο όνομα

επιδότηση-ρεύματος-τι-ισχύει-αν-ο-λογα-1333987

Η έκτακτη αναδρομική αποζημίωση που προβλέπει το επίδομα ρεύματος, το οποίο θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέσα στον Ιούνιο, θα αφορά και όσους ο λογαριασμός τους εκδίδεται σε άλλο όνομα.

Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σημειώνονται πως δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί να δηλωθεί το ρολόι της παροχής. Επίσης διαβεβαίωσε πως τα χρήματα της επιστροφής θα τα λάβουν και οι φοιτητές εφόσον η φοιτητική τους στέγη αποτελεί την κύρια κατοικία τους.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι επιδότηση δεν θα κρίνεται από το όνομα, αλλά από τη δήλωση κατοικίας στο Ε1. Έτσι, αν έχετε δηλώσει κανονικά την πρώτη κατοικία σας, θα λάβετε την αναδρομική επιδότηση.

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει, τα στοιχεία θα αντλούνται αυτόματα, ωστόσο, θα μπορούν να γίνονται αλλαγές. Αν, για παράδειγμα, κάποιος άλλαξε σπίτι στις αρχές του 2022, τότε θα μπορεί να δηλώσει τη νέα του κατοικία.

Το ίδιο θα γίνει και με τους φοιτητές. Αν δηλαδή τη δηλώνουν ως πρώτη κατοικία -και όχι το σπίτι των γονιών τους- τότε θα πάρουν επιδότηση. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, αποκλείονται από το Power Pass.

Για να κάνει κάποιος την αίτηση θα πρέπει:

  • Να μπει στην εφαρμογή με τους κωδικούς του taxisnet
  • Να βάλει το ΑΦΜ του
  • Καθώς και το IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Τα κριτήρια

Με την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα, το σύστημα θα διασταυρώνει:

  • Αν πληροί ο ενδιαφερόμενος το κριτήριο του οικογενειακού εισοδήματος. Δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 45.000 ευρώ ετησίως
  • Το ύψος της κατανάλωσης ρεύματος που έχει καταγράψει με την τελική μέτρηση ο ΔΕΔΔΗΕ
  • Το ποσό της επιδότησης που έχει ήδη καταβληθεί. Η πληροφορία είναι διαθέσιμη στις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας
  • Τις εκπτώσεις στις οποίες έχει προχωρήσει ο πάροχος προς τον καταναλωτή.
  • Το ποσό της επιβάρυνσης του καταναλωτή από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.
  • Αν το ακίνητο είναι δηλωμένο στο Ε9 και αν προκύπτει κατόπιν διασταύρωσης με το Ε1 ότι χρησιμοποιείται ως κύρια κατοικία. Η αναδρομική επιδότηση αφορά μόνο σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ακίνητο ως κύρια κατοικία.

Ο μαθηματικός τύπος του ποσού επιστροφής

Σύμφωνα με το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός – Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής – Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Υπολογίζεται ότι για την περίοδο αναφοράς της επιδότησης, οι οικιακοί καταναλωτές για την πρώτη κατοικία τους έχουν επιδοτηθεί με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι ίδιοι έχουν επωμιστεί 464 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, το κόστος για τον κρατικό προϋπολογισμό υπολογίζεται σε περίπου 280 εκατ. ευρώ (60% των 464 εκατ. ευρώ).

Παραδείγματα

Με απλά λόγια, θα πρέπει να αφαιρέσουν αρχικά το ποσό της επιδότησης που ήδη έχουν λάβει από το συνολικό ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής και στη συνέχεια να υπολογίσουν από το ποσό που θα μείνει το 60%. Αυτά θα είναι και τα χρήματα που θα λάβουν. Πιο αναλυτικά:

  • Εάν είχατε ρήτρα αναπροσαρμογής έφτασε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και λάβατε επιδότηση 500 ευρώ, απομένουν 1.000 ευρώ επιβάρυνσης που απομένει. Το 60% είναι επιδότηση 600 ευρώ.
  • Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ: Σε αυτή την περίπτωση ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Συνεπώς, αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.
  • Aν η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.000 ευρώ για νοικοκυριό που έχει καταναλώσει πάνω από 4.000 κιλοβατώρες και οι επιδοτήσεις που έχουν ήδη δοθεί είναι 400 ευρώ, τότε το νοικοκυριό θα εισπράξει 360 ευρώ στον λογαριασμό του, δηλαδή το 60% της διαφοράς.

Όταν μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr, θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη ο εκάστοτε δικαιούχος στο Ε1, είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα στην πρώτη κατοικία, θα υπάρχει και ο αριθμός του ρολογιού αλλά και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Θα πρέπει να διασταυρώσετε εάν είναι σωστά τα στοιχεία που αναγράφονται. Αν δεν είναι, θα μπορείτε να τα διορθώνετε. Όλες οι αλλαγές θα καταχωρούνται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

dikaiologitika.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook