Επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα: Το κόστος για αγορά

επιδότηση-ηλιακού-θερμοσίφωνα-το-κόσ-1601868

Μέσα στους επόμενες μήνες θα τρέξει το πρόγραμμα για την αντικατάσταση ή εγκατάσταση ηλιακών θερμοσίφωνων, το κόστος των οποίων ξεκινά από 800 ευρώ.

Όμως πρέπει να υπολογίζει κάποιος και τις απαραίτητες σωληνώσεις, που θα χρειαστούν για να συνδεθεί για παράδειγμα ο ηλιακός με το διαμέρισμα πολυκατοικίας. Άρα το κόστος ανεβαίνει και μπορεί να φτάσει και τα 1.300- 1.500 ευρώ.

Αυτή τη στιγμή περίπου τρια εκατ. πολίτες υπολογίζεται ότι έχουν ηλιακούς θερμοσίφωνες. Το πρόγραμμα θα τρέξει όπως το πρόγραμμα ανακυκλώνω- αλλάζω συσκευή.

Για παράδειγμα μια τετραμελής οικογένεια, χρειάζεται έναν ηλιακό χωρητικότητας 160-200 λίτρα. Το όφελος σε σχέση με την εξοικονόμηση ενέργειας που μπορεί να κερδίσει ένα νοικοκυριό κυμαίνεται από 40% έως 80%.

«Η Ευρώπη λέει ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει υπερτριπλασιαστεί η εγκατεστημένη ισχύς των ηλιακών και για αυτό ο κλάδος των ηλιακών προχωρά σε επενδύσεις και σκοπός είναι να τρέχουμε με αύξηση 25% τον χρόνο για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Ευρώπης». Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η συνεισφορά του κλάδου σε όρους προστιθέμενης αξίας ξεπερνάει τα 260 εκατ. ευρώ. Αναφέρει επίσης πως για κάθε ένα ευρώ αξίας παραγωγής στον κλάδο το ΑΕΠ της χώρας αυξάνεται κατά περίπου 1,9 ευρώ.

ienergeia.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook