Επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Νέα voucher χωρίς αίτηση σε νέα ΑΦΜ

Από τον Ιανουάριο έχει ανακοινωθεί η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών, πλησιάζει το τέλος Αυγούστου και ακόμα τα SMS με τα voucher δεν έχουν σταλεί σε όλους τους δικαιούχους. Καθώς ήδη είχε καθυστερήσει η διαδικασία, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, είχε προαναγγείλει από τα τέλη Ιουλίου σημαντικές αλλαγές στο πρόγραμμα.

Μία σημαντική αλλαγή θα είναι στις προθεσμίες, αφού με τις δεδομένες καθυστερήσεις πρέπει να πάρει παράταση η χρήση των επιταγών. «Το πρόγραμμα θα είναι διαρκείας» είχε δηλώσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι προθεσμίες του «Αλλάζω συσκευή» ήταν οι εξής:

  • Αγορές με τη χρήση επιταγών θα γίνονται μέχρι και την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022 (ορόσημο λήξης αγορών).
  • Οι παραδόσεις παλαιών συσκευών προς ανακύκλωση από τους ωφελούμενος στους εμπόρους μπορούν να γίνονται έως και την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022.
  • Δυνατότητα επιστροφών/ακυρώσεων συναλλαγών μπορούν να πραγματοποιούνται έως την Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2022. Εντός του ίδιου διαστήματος επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η αγορά νέων συσκευών (νέα εξαργύρωση) μόνο για τις επιταγές που ακυρώθηκαν μετά το ορόσημο λήξης αγορών.

Μία ακόμα όμως αλλαγή θα είναι ότι θα προστεθούν νέοι δικαιούχοι, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αίτηση.

Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του κ. Σκρέκα, η κυβέρνηση διερευνά τα κατάλληλα εργαλεία για να διευρύνει το κονδύλι, ώστε να μπορέσουν σταδιακά και οι επιλαχόντες του προγράμματος να αντικαταστήσουν τις ενεργοβόρες συσκευές.

Αναμένεται λοιπόν να αυξηθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Ανακυκλώνω-Αλλάζω συσκευή» προκειμένου να ενταχθούν σταδιακά σε αυτό και νέα ΑΦΜ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πλατφόρμα vouchers.gov.gr.

Πώς εξαργυρώνετε το voucher του «Αλλάζω συσκευή»
Οι ωφελούμενοι των οποίων οι αιτήσεις έχουν εγκριθεί μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση των επιταγών που τους αναλογούν σύμφωνα με την ακόλουθη διαδικασία:

Λήψη ενημερωτικού SMS: Οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν στο επιβεβαιωμένο αριθμό κινητού ενημέρωση για την έγκριση της αίτησής τους και τη δυνατότητα έκδοσης των επιταγών τους. Η αποστολή θα γίνεται σταδιακά σε επιμέρους ομάδες ωφελούμενων και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών.

Αφού λάβουν το ενημερωτικό SMS, οι ωφελούμενοι μπορούν να

Συνδέονται στην (ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων), κάνοντας χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet,
και αφού επιλέξουν το μενού «Οι επιταγές μου» να κάνουν έκδοση επιταγών
Εφόσον έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το παραπάνω βήμα (της έκδοσης επιταγών), οι ωφελούμενοι μπορούν να δουν άμεσα μέσω της τρέχουσας σελίδας της ηλεκτρονικής τους αίτησης τους κωδικούς και τα στοιχεία των επιταγών που μόλις εκδόθηκαν.

Μάλιστα, θα μπορούν να εισέρχονται στην ίδια σελίδα σε μεταγενέστερο χρόνο για να δουν την τρέχουσα κατάσταση των επιταγών τους, καθώς και των συσκευών που παραδίδουν προς ανακύκλωση.

Θα λάβουν χωριστά SMS στο επιβεβαιωμένο κινητό τους με τα στοιχεία των επιταγών τους (ένα SMS ανά επιταγή).

Μετά την έκδοση και λήψη των επιταγών, οι δικαιούχοι μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν στους εγκεκριμένους εμπόρους λιανικής της επιλογής τους για αγορά επιλέξιμων προϊόντων και αντίστοιχα για την ενεργοποίηση της διαδικασίας απόσυρσης των παλιών συσκευών τους.

ieidiseis.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ