Επιδοτήσεις: Σήμερα τα χρήματα στα βιβλιάρια των αγροτών – Πότε θα πιστωθεί η εξισωτική

επιδοτήσεις-σήμερα-τα-χρήματα-στα-βιβ-969742

Έρχονται χρήματα για τις τσέπες των δικαιούχων αγροτών και των κτηνοτρόφων από σήμερα, καθώς ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι και έπειτα τα χρήματα θα μεταφερθούν στην Τράπεζα Πειραιώς.

Ειδικότερα, οι επιδοτήσεις καταφτάνουν για τους αγρότες, με αποτέλεσμα πολλοί άνθρωποι του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου να βλέπουν από σήμερα με ευχάριστο μάτι την περίοδο των διακοπών. Δεν αποκλείεται σήμερα το βράδυ μερίδα δικαιούχων να έχει διαθέσιμα τα ποσά στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Αυτήν την πληροφορία έστειλε μέσω του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της “ΚΡΗΤΗ ΤV” o αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης Μύρων Χιλετζάκης, ο οποίος ανέφερε: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) το μεσημέρι 18 Δεκεμβρίου θα φύγει η δισκέτα επίσημα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο του oργανισμού με την παρουσία του yπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Η δισκέτα θα πάει στην Τράπεζα Πειραιώς και ξεκινάει η αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή. Μπορεί ο τραπεζικός οργανισμός και αύριο (σ.σ. σήμερα) το βράδυ να πιστώσει τα χρήματα στους πρώτους παραγωγούς. Και μετά έχουμε το διήμερο βαλέρ, που έχει να κάνει με τ’ άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Στις 20 του Δεκεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή».

Πρόκειται για το υπόλοιπο της βασικής ενίσχυσης, το πρασίνισμα, την ενίσχυση των νέων κάτω των 40 και το απόθεμα.

«Η πληρωμή αυτή αφορά 950 εκατ. ευρώ. Είναι το 30% της ενίσχυσης, το 100% του “πρασινίσματος” που αφορά στο 50% της βασικής. Έχουμε το young, που είναι το 25% του συνόλου της επιδότησης που παίρνουν. Είναι άτομα νεαρής ηλικίας κάτω των 40 ετών και έχουμε το περιβόητο εθνικό απόθεμα, που αντιστοιχεί σε 23 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο κ. Χιλετζάκης.

Είναι αξιοσημείωτο ακόμη πως έχουν παρατηρηθεί προβλήματα στις καρτέλες δικαιούχων του αποθέματος, τα οποία οφείλονται σε ανεπαρκή στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων και των στοιχείων των αγροτεμαχίων τους.

«Έχουμε κάποια προβλήματα σε κάποιους δικαιούχους. Περίπου 1 στους 3 δικαιούχους δεν έχει φανεί ακόμα. Αυτά τα προβλήματα θα ξεπεραστούν μετά τη μεγάλη πληρωμή και θεωρώ ότι μέσα στον μήνα Ιανουάριο ή Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η πληρωμή», είπε ο κ. Χιλετζάκης.

Οικονομική στήριξη έως 3.000 ευρώ

Κάλυψη εξόδων πιστοποίησης για βιοκαλλιεργητές, οινοποιούς και πτηνοτρόφους έως 3.000 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση ανακοίνωσε, εξάλλου, την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Αναλυτικότερα: Κάλυψη δαπανών πιστοποίησης με ετήσιες ενισχύσεις ανά εκμετάλλευση 2.020 ευρώ για προϊόντα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, 1.300 ευρώ για οίνους ονομασίας προέλευσης και 3.000 ευρώ για πτηνοτροφικά προϊόντα προβλέπει η απόφαση που αφορά στις λεπτομέρειες εφαρμογής του Υπομέτρου 3.1 “Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας” του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Από την εφαρμογή της συγκεκριμένης δράσης ωφελούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που είναι ενεργοί γεωργοί και υποβάλλουν ετησίως Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης, καθώς και συλλογικοί φορείς που είναι καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Η προκήρυξη αναμένεται να βγει τις ερχόμενες ημέρες, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους. Σημειώνεται εδώ πως, μέσω της πρόσκλησης, μπορούν να πιστοποιηθούν όλοι οι βιοκαλλιεργητές, ανεξαρτήτως αν βρίσκονται στο αντίστοιχο πρόγραμμα ενίσχυσης (Μέτρο 11).

Συγκεκριμένα, με βάση την απόφαση, προβλέπεται ενίσχυση για νέες συμμετοχές στα εξής συστήματα ποιότητας:

– Βιολογική Παραγωγή (Β.Π.) έως 2.020 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

– Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης και Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις στον αμπελοοινικό τομέα (οίνοι ΠΟΠ/ΠΓΕ) έως 1.300 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

– Προϊόντα Ειδικών Πτηνοτροφικών Εκτροφών (προϊόντα ΕΠΕ) έως 3.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση ετησίως.

Η ενίσχυση παρέχεται σε ετήσια βάση για μέγιστη διάρκεια πέντε ετών, βάσει επιλέξιμων δαπανών και κατόπιν προσκόμισης των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για την πραγματοποίηση αυτών (παραστατικά).

Επιλέξιμες είναι οι πάγιες δαπάνες, δηλαδή οι δαπάνες που πραγματοποιούνται για την εισαγωγή του συστήματος ποιότητας που λαμβάνει στήριξη και η ετήσια εισφορά συμμετοχής στο σύστημα αυτό, έως τα ανώτατα ποσά ενίσχυσης ανά σύστημα ποιότητας και μέχρι 3.000 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση.

Τις επόμενες ημέρες και η εξισωτική

Χρήματα θα εισπράξουν και οι δικαιούχοι της εξισωτικής που θα πιστωθεί στις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε και την εξισωτική αποζημίωση που αφορά περίπου 300.000 παραγωγούς και το ποσό ανέρχεται στα 253 εκατ. ευρώ. Έχουμε πληροφορίες μέσα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πως μέχρι την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου (σ.σ. μεθαύριο) θα κατατεθεί στα τραπεζικά βιβλιάρια, ειδάλλως θα πάμε την επόμενη Δευτέρα», υπογράμμισε ο συνδικαλιστής.

Με την εκπνοή του χρόνου ολοκληρώνεται και η προγραμματική περίοδος που δίνει τη θέση της στην επόμενη και κρίσιμη, με το έτος 2020 να είναι έτος γέφυρα, καθώς αγρότες και κτηνοτρόφοι θα κληθούν να συμπληρώσουν εμπεριστατωμένο φάκελο για τη νέα ΚΑΠ.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook