Επιδημία προστίμων και λουκέτων για κορονοϊό και φορο-παραβάσεις – Δείτε τις ταρίφες

επιδημία-προστίμων-και-λουκέτων-για-κ-1054900

Πότε επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα και λουκέτα για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων και της φορολογικής νομοθεσίας

Τον κίνδυνο πολλαπλών προστίμων και «λουκέτων» αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, ειδικά οι τουριστικές, που μπήκαν στο «μάτι» των ελεγκτικών αρχών, για παραβίαση των υγειονομικών κανόνων και της φορολογικής νομοθεσίας.

Το χειρότερο είναι το «λουκέτο», το οποίο για μια εποχική τουριστική επιχείρηση είναι καταστροφικό, καθώς κινδυνεύει να χάσει μεγάλο μέρος ή και ολόκληρη τη σεζόν.

Μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, οι έλεγχοι στους τουριστικούς προορισμούς θα ενταθούν και θα γίνουν πιο σχολιαστικοί αρχικά στα Σαββατοκύριακα και από τον Ιούλιο σε καθημερινή βάση.

Αν μάλιστα, αυξηθούν τα κρούσματα του κορονοϊού στη χώρα, τότε τα μέτρα θα καταστούν περισσότερο αυστηρά και οι έλεγχοι ασφυκτικότεροι. Εκτός των υγειονομικών κανόνων, που οφείλουν να τηρούν οι καταστηματάρχες, πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι καραδοκεί και η Εφορία.

Μετά τις εντολές του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, για τη διενέργεια 35.000 προληπτικών φορολογικών ελέγχων, τα συνεργεία των φορολογικών ελεγκτών ετοιμάζουν απόβαση στα νησιά και στους παραθαλάσσιους προορισμούς της χώρας, πυκνώνοντας τους ελέγχους ώστε να καλυφθούν οι αριθμητικοί στόχοι που έχουν τεθεί και να καλυφθεί το χαμένο έδαφος του περασμένου τριμήνου, λόγω της πανδημίας.

Τα διπλά πρόστιμα και «λουκέτα»

Στις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους υγειονομικούς όρους επιβάλλεται, ανάλογα με τον βαθμό διακινδύνευσης της δημόσιας υγείας, για κάθε παράβαση, διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ, καθώς και λουκέτο από 15 έως και 90 ημέρες. Αναλυτικότερα, για τη μη τήρηση της αναλογίας ατόμων/τ.μ.:

Για επιχειρήσεις έως 20 τ.μ. η 1η παράβαση προβλέπει πρόστιμο 2.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 μέρες. Η 2η παράβαση επισείει πρόστιμο 4.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 30 εργάσιμες ημέρες

Για επιχειρήσεις άνω των 20 τ.μ. και έως 100 τ.μ. Η 1η παράβαση επιφέρει πρόστιμο από 3.000 έως 15.000 ευρώ ανά περίπτωση, λαμβανομένων υπόψη των τετραγωνικών μέτρων της επιχείρησης και του αριθμού των εργαζομένων και καταναλωτών και αναστολή λειτουργίας για 15 εργάσιμες ημέρες. Η 2η παράβαση επιφέρει πρόστιμο από 6.000 έως 30.000 ευρώ ανά περίπτωση, και αναστολή λειτουργίας για 30 εργάσιμες ημέρες.

Για επιχειρήσεις άνω των 100 τ.μ. και έως 300 τ.μ., η 1η παράβαση επιφέρει πρόστιμο από δέκα χιλιάδες (10.000) έως είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ ανά περίπτωση και αναστολή λειτουργίας για τριάντα (30) εργάσιμες ημέρες. Η 2η παράβαση επιφέρει πρόστιμο από 20.000 έως 50.000 ευρώ και λουκέτο για 60 εργάσιμες ημέρες.

Για επιχειρήσεις άνω των 300 τ.μ. η 1η παράβαση κοστίζει πρόστιμο από 20.000 έως 50.000 ευρώ ανά περίπτωση, και αναστολή λειτουργίας για 60 εργάσιμες ημέρες. Η 2η παράβαση επιφέρει πρόστιμο από 50.000 έως 100.000ευρώ ανά περίπτωση και αναστολή λειτουργίας για 90 εργάσιμες ημέρες.

Τα κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, όπως και τα ΚΤΕΟ που δεν τηρούν την υποχρέωση για παρουσία πελατών μόνο κατόπιν ραντεβού, το οποίο αποδεικνύεται από σχετικό κατάλογο, τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ η 1η παράβαση και 2.000 ευρώ, η 2η παράβαση.

Οι επιχειρήσεις, που επιτρέπεται να λειτουργούν, αλλά παραβιάζουν το ωράριο λειτουργίας τιμωρούνται με πρόστιμο 1.000 ευρώ για την 1ηπαράβαση και με 2.000 ευρώ για τη 2η παράβαση.

Πρόστιμο προβλέπεται και για τους πελάτες των καταστημάτων. Εάν διαπιστωθεί πως ο πελάτης παραβιάζει τους όρους και μπαίνει παρά την απαγόρευση στο κατάστημα ή δεν τηρεί τις αποστάσεις τιμωρείται με πρόστιμο 150 ευρώ, για κάθε παράβαση.

Τα πρόστιμα για τις παραλιακές επιχειρήσεις

Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται επιφάνειες παραλιών από δύο χιλιάδες (2.000) τ.μ. έως δέκα χιλιάδες (10.000) τ.μ. και παρέχουν υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και παραλιών (μόνο για τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται παραλίες), Υπηρεσίες εκμετάλλευσης θαλάσσιων λουτρών, Υπηρεσίες μίσθωσης ομπρελών ή και καθισμάτων παραλιών προβλέπονται τα ακόλουθα πρόστιμα:

1η παράβαση:

-Διοικητικό πρόστιμο επτά χιλιάδες (7.000) ευρώ

– Αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες

2η παράβαση:

-Διοικητικό πρόστιμο που κλιμακώνεται αναλόγως του ποσοστού υπέρβασης των ορίων ως εξής:

1%-25%, δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ

25%-50%, δεκατρείς χιλιάδες (13.000) ευρώ

50%-75%, δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ

>75%, είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ

– Αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες

Για επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονται επιφάνειες παραλιών άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) τ.μ. τα πρόστιμα που προβλέπονται είναι:

1η παράβαση:                                                                                                 – Διοικητικό πρόστιμο δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ

– Αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες

2η παράβαση:                                                                                                  -Διοικητικό πρόστιμο που κλιμακώνεται αναλόγως του ποσοστού υπέρβασης των ορίων του άρθρου 1 ως εξής:

1%-25%, δεκατρείς χιλιάδες (13.000) ευρώ

25%-50%, δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ

50%-75%, είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ

>75%, είκοσι πέντε χιλιάδες (25.000) ευρώ

-Αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες

Δραστηριότητες υπηρεσιών εστιατορίων και κινητών μονάδων εστίασης και παροχής ποτών, που προσφέρονται από υγειονομικού τύπου κατάστημα που εκμεταλλεύονται σε ενιαίο χώρο με την παραλία (αμμουδιά). Για τη μη τήρηση των κανόνων ατομικής προστασίας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων που προκαλούν συνάθροιση καταναλωτών (πάρτυ κ.λπ.) και τη χρήση των μπαρ (όπου υπάρχει) για την αναμονή των πελατών, προβλέπονται οι ακόλουθες κυρώσεις:

1η παράβαση:

– Διοικητικό πρόστιμο δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ

– Αναστολή λειτουργίας για δεκαπέντε (15) εργάσιμες ημέρες

2η παράβαση:

– Διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ

– Αναστολή λειτουργίας για είκοσι (20) εργάσιμες ημέρες.

Και τα πρόστιμα της Εφορίας

Παράλληλα, στους καταστηματάρχες που παραβιάζουν τη φορολογική νομοθεσία και δεν κόβουν αποδείξεις προβλέπονται κλιμακούμενα πρόστιμα και «λουκέτα» ως εξής:

Στην περίπτωση που κατά τον επιτόπιο έλεγχο διαπιστωθεί η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους, αναστέλλεται άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.

Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον 3 παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος αναστέλλεται αμελλητί για 10 μέρες.

Σε περίπτωση που παρεμποδίζεται η διενέργεια του φορολογικού ελέγχου με χρησιμοποίηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλεται η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης, την οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ. Για την εφαρμογή της διαδικασίας αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσεων με τα αποτελέσματα του φορολογικού ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενου επιχειρηματία για ακρόαση εντός 5 ημερών.

Πέραν των ποινικών κυρώσεων που προβλέπονται σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλεται, κάθε φορά, με πράξη των οργάνων της ΑΑΔΕ επιπλέον αναστολή λειτουργίας της επαγγελματικής εγκατάστασης του υπόχρεου για 10 μέρες.

Τα λουκέτα αντικαθίστανται με χρηματικές κυρώσεις σε επιχειρήσεις στις οποίες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, λόγω της φύσεως της δραστηριότητάς τους, δηλαδή σε πλανόδιους πωλητές, γηροκομεία, ξενοδοχεία, φροντιστήρια, ιατρεία, επιχειρήσεις ενοικίασης σκαφών κ.λπ. Τα πρόστιμα στις συγκεκριμένες δραστηριότητες είναι:

Από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνεται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρων από 10 παραστατικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνεται ότι η αξία των παραστατικών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτως του πλήθους τους.

Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους διαπιστωθεί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου, ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστον τρία παραστατικά πώλησης, ανεξαρτήτως αξίας.

5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο μερικό φορολογικό έλεγχο στον ίδιο επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία εντός δύο φορολογικών ετών από τους προηγούμενους ελέγχους.

Τα πρόστιμα για «πειραγμένες» ταμειακές μηχανές

Για παραβάσεις που αφορούν την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στην λειτουργία των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, οι οποίες διαπιστώνονται από 1.1.2016 και εφεξής, ανεξαρτήτως του χρόνου διάπραξης αυτών, επιβάλλεται, για κάθε παράβαση πρόστιμο, ως ακολούθως:

  • πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι ο χρήστης ή ο κάτοχος ΦΗΜ
  • δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση μεταπώλησης ή τεχνικής υποστήριξης που έχει εξουσιοδοτηθεί για την παροχή υπηρεσιών συντήρησης και επισκευής ΦΗΜ
  • είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, όταν υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει, από την αρμόδια Επιτροπή, έγκριση λογισμικού (software) και υλισμικού (hardware)

sofokleousin.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook