Επίδειξη ισχύος από τις ένοπλες δυνάμεις Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου, στην άσκηση «Μέδουσα 9» | Photos + Video

Την τελική και πλέον θεαματική φάση της διακλαδικής άσκησης «Μέδουσα 9» στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης παρακολουθούν σήμερα από τα Χανιά, οι τρεις υπουργοί Άμυνας Ελλάδος – Αιγύπτου – Κύπρου. Μια άσκηση που έχει ως στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από πλευράς Αιγύπτου, συμμετέχουν κομάντος και επίλεκτοι του αιγυπτιακού στρατού, το πλοίο μεταφοράς ελικοπτέρων (ελικοπτεροφόρο) «Gamal Abdel Nasser», η φρεγάτα «El Fateh», ένα υποβρύχιο Type 209, η πυραυλάκατος «Sulayman Ezzat» και μαχητικά F-16.

Η τριεθνής άσκηση άρχισε με ελεύθερη πτώση αλεξιπτωτιστών που κρατούσαν τις σημαίες των 3 χωρών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ακολούθησε η ελεύθερη πτώση κλιμακίου αλεξιπτωτιστών των χωρών. Στη συνέχεια είχαμε το άλμα στατικού ιμάντα από Σινούκ, και ταυτόχρονα ένα άλλο Σινουκ έριξε δύο λέμβους με  προσωπικό (βατραχανθρώπους). Ακολούθως, τρία ελικόπτερα Απάτσι απογειώθηκαν από το αιγυπτιακό ελικοπτεροφόρο.

Ένα πρώτο κύμα λέμβων αποβίβασε πεζοναύτες στην ακτή και ταυτόχρονα έγινε αεροκίνηση μιας διμοιρίας αλεξιπτωτιστών. Εντυπωσιακά F 16 της Ελλάδας και της Αιγύπτου, πέταξαν σε χαμηλές πτήσεις, αναλαμβάνοντας το ρόλο εγγύς αεροπορικής υποστήριξης στις λέμβους που πραγματοποίησαν απόβαση.

Στην άσκηση έχουν προσκληθεί παρατηρητές από Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιταλία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Μαρόκο, Μπαχρέιν, Νότιο Κορέα, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σαουδική Αραβία, Σερβία και ΗΠΑ.

Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία με κυκλικό σχηματισμό, σε χαμηλό ύψος των ελικοπτέρων που συμμετείχαν στην άσκηση.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ