Έπιασαν τον άνθρωπο που άφησε τη βόμβα στην Κωνσταντινούπολη – Δείχνει PKK η Τουρκία

έπιασαν-τον-άνθρωπο-που-άφησε-τη-βόμβα-1565462

Από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση της Τουρκίας είχε “δείξει” ότι η έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ στο Πέρα με τους έξι νεκρούς και τους 81 τραυματίες, ήταν βομβιστική επίθεση. Και πως κεντρικό πρόσωπο ήταν μια γυναίκα, με παντελόνι παραλλαγής και μαύρη μαντίλα. Κοριτσάκι τριών ετών ανάμεσα στους νεκρούς…

Σχεδόν από την πρώτη στιγμή, επίσης, οι τουρκικές αρχές διέρρεαν ότι η γυναίκα που θεωρούνταν ύποπτη πως πυροδότησε τη βόμβα που σκόρπισε τρόμο και πανικό στην Κωνσταντινούπολη ήταν κόρη Κούρδου μαχητή. Και πως είχε μελετήσει τόσο καλά την επίθεση, που είχε καθίσει σε παγκάκι επί 45 λεπτά πριν πυροδοτήσει τη βόμβα και προκαλέσει την έκρηξη σε έναν δρόμο σύμβολο για τη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας.

Τα ξημερώματα της Δευτέρας (14.11.2022) ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, συνελήφθη από την αστυνομία.

Δεν ανακοίνωσε αν πρόκειται για τη γυναίκα, η φωτογραφία της οποίας είχε δημοσιευτεί στα τουρκικά ΜΜΕ λίγες ώρες μετά την έκρηξη.

Η σοκαριστική στιγμή της έκρηξης στην Κωνσταντινούπολης καταγράφηκε σε σειρά από σοκαριστικά βίντεο. Δείχνουν πως κόσμος περπατά αμέριμνος στη λεωφόρο Ιστικλάλ, τον πιο πολυσύχναστο δρόμο της Κωνσταντινούπολης, όπου καθημερινά περνά 1 εκατομμύριο κόσμου, όχι μόνο ντόπιοι αλλά και τουρίστες. Στα 50 μέτρα από το σημείο της έκρηξης βρίσκεται το ελληνικό προξενείο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για Έλληνες ανάμεσα στα θύματα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν επί τόπου τη ζωή τους μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη και άλλοι δυο υπέκυψαν αργότερα στα τραύματά τους. Ανάμεσα στους νεκρούς, σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Ρατζίπ Σοϊλού ένα κοριτσάκι τριών ετών, μαζί με τον μπαμπά του…

«Φταίει» το PKK

Λίγο αφού ανακοίνωσε ότι συνελήφθη το πρόσωπο που άφησε τη βόμβα στη λεωφόρο Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης, ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση. Μέχρι στιγμής, πάντως, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει επίσημα την ευθύνη.

«Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη για την έκρηξη της βόμβας», ανέφερε ο Σοϊλού.

Το PKK, κουρδική αυτονομιστική παράταξη η οποία πήρε τα όπλα εναντίον του τουρκικού κράτους το 1984, χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από την Άγκυρα, τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Πάνω από 40.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μειονοτικοί, έχουν σκοτωθεί έκτοτε στον πόλεμο, κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία.

Η οργάνωση αυτή έχει βρεθεί στην καρδιά του μπραντεφέρ ανάμεσα στην Τουρκία και τη Σουηδία: η Άγκυρα εμποδίζει από τον Μάιο την ένταξη της Στοκχόλμης στο NATO, κατηγορώντας τη πως επιδεικνύει ανοχή έναντι του PKK.

Η τουρκική κυβέρνηση απαίτησε την έκδοση μελών της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης από τις σουηδικές αρχές σε μνημόνιο κατανόησης που υπεγράφη τον Ιούνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, άλλη σκανδιναβική χώρα που επιδιώκει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και βλέπει το εγχείρημα να εμποδίζεται από την Άγκυρα.

Το PKK έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις στην επικράτεια της Τουρκίας. Το ίδιο ή οργανώσεις που η Άγκυρα ερίζει πως συνδέονται με αυτό είναι στόχος τουρκικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Τον περασμένο μήνα, οι τουρκικές αρχές κατηγορήθηκαν —το αρνήθηκαν— από την τουρκική αντιπολίτευση για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον μαχητών του PKK. Η αυτονομιστική οργάνωση έδωσε στη δημοσιότητα κατάλογο με 17 ονόματα, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, προσώπων που παρουσιάστηκαν ως «μάρτυρες», ως πεσόντες από τα χημικά αέρια που φέρεται να χρησιμοποίησε ο τουρκικός στρατός.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook