Επί παραγγελία και με μετρητά: Χωρίς στοκ δουλεύει πλέον η αγορά στην Κρήτη

επί-παραγγελία-και-με-μετρητά-χωρίς-στ-1376882

Στοκ… τέλος για τις επιχειρήσεις της Κρήτης, που όσο περνάει ο καιρός αποφεύγουν να προαγοράζουν πρώτες ύλες και προϊόντα, αν πρώτα δε βρουν τους πελάτες στους οποίους θα τα διαθέσουν.

H κατάσταση είναι ίσως και χειρότερη σε σχέση με την κατάσταση του καλοκαιριού του 2015, με πολλαπλές επιπτώσεις κυρίως στον χώρο των οικοδομών, αλλά και στην ευρύτερη αγορά.

Έτσι, δημιουργούνται καθυστερήσεις σε πωλήσεις και σε έργα και όλα αυτά πλήττουν την τοπική οικονομία, αλλά και τις τσέπες των καταναλωτών, καθώς επηρεάζουν προς τα πάνω τις ήδη ανεβασμένες τιμές, ρίχνοντας “λάδι στη φωτιά” της ακρίβειας!

Η κατάσταση θα χειροτερεύει διαρκώς, όπως λένε οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων, όσο οι τράπεζες κρατούν κλειστή τη “στρόφιγγα” των δανείων κίνησης προς τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αφού πλέον κανείς δεν τους προμηθεύει με τα είδη που χρειάζονται επί πιστώσει. Όλα πλέον διακινούνται μόνο τοις μετρητοίς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης, «η κατάσταση αυτή υπάρχει σε όλα τα είδη που διακινούνται στην αγορά, ακόμα και στα τρόφιμα. Και βέβαια στους κλάδους που αφορούν στην οικοδομική δραστηριότητα, όπως είναι οι εταιρείες αλουμινίου, οι εταιρείες υδραυλικών υλικών, τα ξυλουργεία, και όλες αυτές τις επιχειρήσεις που πλέον δε ρισκάρουν να έχουν στις αποθήκες τους στοκ. Πρώτα γίνονται οι παραγγελίες από τον πελάτη και μετά παραγγέλλονται τα υλικά από την εταιρεία», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάμπης Λεκάκης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΝΗ, μέσα από αυτή τη διαδικασία έχουμε και συνεχείς ανατιμήσεις των υλικών αυτών. Μάλιστα, ο ίδιος δεν αμφισβητεί ειδικά στα τρόφιμα να δημιουργούνται και κάποιες τεχνητές ελλείψεις στην αγορά, για να ανέβουν οι τιμές σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα.

«Πολλές φορές βλέπουμε ότι ακόμα και σε καθημερινά είδη τροφίμων παρατηρούνται κάποιες ελλείψεις στην αγορά. Δεν μπορώ βέβαια να γνωρίζω αν είναι πάντοτε πραγματικές οι ελλείψεις ή δε βρίσκονται στις αποθήκες τα τρόφιμα, για να διοχετευτούν στη συνέχεια στην αγορά σε μεγαλύτερες τιμές», ανέφερε με νόημα ο Μπάμπης Λεκάκης.

Σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2015 και την οικονομική κρίση που είχε ξεσπάσει τότε, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ είπε χαρακτηριστικά: «Βεβαίως και είναι σήμερα πολύ χειρότερη η κατάσταση. Γιατί το καλοκαίρι του 2015 υπήρχε και μια παρακαταθήκη στην αγορά από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, που σήμερα δεν υπάρχει»…

Επιπτώσεις στην αγορά

Στο ερώτημά μας αυτή η κατάσταση τι κινδύνους και τι επιπτώσεις δημιουργεί στην αγορά της Κρήτης, ο Μπάμπης Λεκάκης απάντησε πως «καθυστερούν οι εργασίες για παράδειγμα στις οικοδομές. Και ταυτόχρονα δημιουργούνται διάφορα προβλήματα στην αγορά, που λειτουργούν σε βάρος των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας του νησιού μας. Όσο για τον κίνδυνο να βάλουν κάποιες επιχειρήσεις λουκέτο λόγω της οικονομικής κρίσης, αυτός είναι, έτσι κι αλλιώς, καθημερινός και πάντοτε ορατός».

Ο Μπάμπης Λεκάκης εξηγεί ακόμη ότι το πρόβλημα με την τροφοδοσία της αγοράς είναι πολύ μεγαλύτερο στην Κρήτη και στις νησιωτικές περιοχές της χώρας σε σχέση με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, λόγω της θαλάσσιας μεταφοράς που επιβαρύνει δραματικά το κόστος.

«Το μεταφορικό κόστος είναι τεράστιο. Έτσι ο κάθε επιχειρηματίας δε ρισκάρει να φέρει το εμπόρευμά του πριν βρει αγοραστές και να το στοκάρει στις αποθήκες του. Περιμένει, λοιπόν, τις παραγγελίες από τον πελάτη για να κάνει και αυτός τις παραγγελίες του, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καθυστέρηση της τροφοδοσίας της αγοράς», είπε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ.

Όσο για την ακρίβεια, ο ίδιος ανέφερε ότι σε σχέση με πέρυσι όλα αυτά τα είδη έχουν αυξηθεί από 15% έως 20%. «Αλλά μην ξεγελιόμαστε τώρα από το προεκλογικό κλίμα. Εγώ πιστεύω ότι αμέσως μετά τις εκλογές θα έχουμε ήδη νέες ανατιμήσεις, αφού υπάρχουν οι αυξήσεις στα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας»!

Ο Μπάμπης Λεκάκης συνέχισε λέγοντας πως «πλέον όσο περνούν τα χρόνια η εικόνα της αγοράς αλλάζει. Κάποτε είχαμε τις επιταγές και τις συναλλαγματικές. Σήμερα πλέον κανείς δεν πουλάει επί πιστώσει. Όλοι ζητούν να πληρωθούν τοις μετρητοίς τα προϊόντα που τους ζητάς να αγοράσεις για την επιχείρησή σου, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης».

Βέβαια, κάποια από τα είδη αυτά που διακινούνται στον χώρο της οικοδομής παράγονται και από εταιρείες κρητικές. «Όμως και αυτές οι εταιρείες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, επειδή πρέπει να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες τους, οι οποίες και θα πρέπει να έρθουν από άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως από το εξωτερικό».

Από το ένα μαγαζί στο άλλο… και στο τέλος διαδίκτυο

«Το 2015 είχαμε την αβεβαιότητα. Τουλάχιστον αυτή την αβεβαιότητα δεν την έχουμε σήμερα», είπε από την πλευρά του στη “Νέα Κρήτη” ο β’ αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης Γιώργος Πολιουδάκης. Επισημαίνει, πάντως, ότι η κατάσταση στην αγορά σίγουρα παραμένει δύσκολη για όλα τα είδη των προϊόντων.

«Υπάρχει πρόβλημα. Γιατί με την κρίση που υπάρχει… Έχουμε το ενεργειακό πρόβλημα. Έχουμε το θέμα του πολέμου. Έχουμε την αύξηση του πληθωρισμού. Όλα αυτά δημιουργούν την αύξηση των τιμών. Και δεν έχουν ρευστότητα οι επιχειρήσεις για να στοκάρουν εμπορεύματα. Από την άλλη, υπάρχει και το ηλεκτρονικό εμπόριο. Πολλές φορές ο κόσμος ψωνίζει μέσα από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Και αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές δε χρειάζεται να δουν το προϊόν για να το πάρουν, αλλά το παραλαμβάνουν με κούριερ».

Σύμφωνα με τον β’ αντιπρόεδρο της ΟΕΣΚ, αυτή η κατάσταση δε διαφέρει ούτε στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

«Λιγότερο βέβαια στην ένδυση και υπόδηση, γιατί ο πελάτης πρέπει να πάει να το δει. Απλώς εκεί που θα έχει δέκα παντελόνια, το μαγαζί έχει πέντε. Γιατί δεν έχει τη δυνατότητα να έχει μεγάλο στοκ. Και μπορεί ο πελάτης να παραγγείλει κάτι που μπορεί να το έχει στη βιτρίνα και να μην υπάρχει στην αποθήκη».

Ο Γιώργος Πολιουδάκης κάνει λόγο για μια «μη ομαλή λειτουργία της αγοράς»… Τι πρέπει, λοιπόν, να γίνει; «Οι τράπεζες θα πρέπει να δώσουν δάνεια κινήσεων στις επιχειρήσεις, για να μπορούν να φέρνουν εμπορεύματα. Αν δε γίνει αυτό, θα διογκωθεί το πρόβλημα. Γιατί η ρευστότητα από τις τράπεζες δεν υπάρχει. Με εξαίρεση μόνο τις επιχειρήσεις που έχουν πολύ καλά οικονομικά στοιχεία και στην ουσία μπορεί να μην τα χρειάζονται τα δάνεια που λαμβάνουν. Ενώ αυτοί που έχουν την πραγματική ανάγκη, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να πάρουν δάνεια».

Καταλήγοντας, ο β’ αντιπρόεδρος της ΟΕΣΚ είπε πως «αυτή η κατάσταση δημιουργεί προβλήματα και στους καταναλωτές, γιατί αναγκάζεται να ψάχνει μέσω ίντερνετ ή να πηγαίνει από το ένα μαγαζί στο άλλο και αν βρει αυτό που θέλει. Αλλιώς θα αναγκαστεί να πάρει κάτι άλλο. Σίγουρα όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί και παραπέρα ανατιμήσεις στην αγορά».

neakriti.gr 

One thought on “Επί παραγγελία και με μετρητά: Χωρίς στοκ δουλεύει πλέον η αγορά στην Κρήτη

  1. Μην ανησυχείτε, τώρα με τον Κυριακο θα δένουμε τους σκύλους με λουκάνικα. Παντού ανάπτυξη και μάλιστα πράσινη, όπως πράσινα άλογα. Αυτοδύναμος δεν είναι; Τώρα θα δούμε τι ψηφίσαμε για δεύτερη φορά.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook