Επένδυση Τσατσαρωνάκη στα Φαλάσαρνα: Η ευθύνη για την ανάπτυξη της Κισσάμου βαραίνει τη δημοτική αρχή

Από το 2010, όταν η χώρα μας μπήκε στην εποχή των μνημονίων, πολλές έννοιες έχουν χάσει το περιεχόμενό τους. Ακούγονται καθημερινά, αλλά η ονομασία τους λίγη σχέση έχει με το τι σημαίνουν στην πραγματικότητα. Μια τέτοια έννοια είναι και η ανάπτυξη.

Στο μυαλό των ανθρώπων, η ανάπτυξη είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη βελτίωση. Τη βελτίωση του τόπου που ζουν, τη βελτίωση του εισοδήματός τους, τη βελτίωση των προοπτικών για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Ανάπτυξη πρέπει να σημαίνει καλύτερη ζωή, με την πιο ευρεία έννοια.

Τέτοιες είναι οι προσδοκίες των πολιτών στην Ελλάδα. Στην πράξη όμως βλέπουν πως τις περισσότερες φορές την τελευταία δεκαετία, το μόνο που αναπτύσσεται είναι η… τσέπη του επενδυτή, ενώ οι ίδιοι παραμένουν εκεί που βρίσκονταν και νωρίτερα.

Αυτό δεν συμβαίνει βέβαια στο 100% των περιπτώσεων. Και η τουριστική επένδυση στα Φαλάσαρνα από την οικογένεια Τσατσαρωνάκη, έχει την προοπτική να επιφέρει πραγματική βελτίωση και στις τρεις παραπάνω κατηγορίες.

Δεν πρόκειται για ακόμα ένα τσιμεντένιο μεγάλο ξενοδοχείο, αλλά για μια προσομοίωση παραδοσιακού χωριού, που θα αντιστοιχεί σε πεντάστερο ξενοδοχείο. Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιες πολυτελείς μονάδες δυτικά του Κολυμπαρίου και αυτό σημαίνει πως επισκέπτες στην περιοχή μπορεί να έρχονται πολλοί, αλλά δεν παραμένουν να διανυκτερεύσουν, ιδιαίτερα οι άνθρωποι με κάποια οικονομική επιφάνεια.

Με τη δημιουργία της μονάδας, η δυτική Κίσσαμος θα μπορέσει να ξεκινήσει τη μετάβαση από “αποπαίδι” του τουρισμού, σε έναν ακόμα προορισμό που θα μπορεί να κερδίζει χρήματα από εύπορους επισκέπτες, που θα παραμένουν επί μέρες στην περιοχή.

Μεγάλος αριθμός προσωπικού θα χρειαστεί να εργαστεί στη μονάδα. Η μελέτη προβλέπει ότι 330 άνθρωποι διάφορων ειδικοτήτων θα απαιτηθούν για την ομαλή λειτουργία της, πράγμα που θα προσφέρει ευκαιρίες εργασίας στους κατοίκους.

Τέλος, βάσει των σχεδίων που είχαν παρουσιαστεί, η λογική που διέπει τη δημιουργία της μονάδας είναι εκείνη του συνδυασμού της με την προστασία του προστατευόμενου κρίνου androcybium, γιατί θα προσθέσει ένα στοιχείο ιδιαιτερότητας στο προφίλ της επιχείρησης, το οποίο θα εκμεταλλευτεί.

Από τα παραπάνω διαφαίνονται προϋποθέσεις, η ανάπτυξη που θα επέλθει με την επένδυση αυτή, να είναι πράγματι συνώνυμη με τη βελτίωση. Βελτίωση του τόπου καθεαυτού, των εισοδημάτων και των προοπτικών για τους κατοίκους της περιοχής.

Ταυτόχρονα, όλα αυτά σχεδιάστηκαν από ανθρώπους που κατάγονται από την περιοχή και σχετίζονται με αυτήν όλη τους τη ζωή. Το γεγονός ότι επέλεξαν να τα κάνουν εκεί, δείχνει ότι πιστεύουν στις προοπτικές του τόπου τους, ενώ οι σχέσεις της επιχείρησης με την τοπική κοινωνία δεν θα είναι μέσω δικηγόρων και τμημάτων επικοινωνίας όπως σε διάφορες πολυεθνικές, αλλά άμεσες και προσωπικές, πράγμα που δύσκολα βρίσκει κανείς σήμερα…

Ωστόσο, τίποτα τέτοιο δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Κισσάμου την Πέμπτη.

Αντίθετα, τα επιχειρήματα αναλώθηκαν στο αν θα προστατεύεται σωστά ο κρίνος, με τη δημοτική αρχή να βασίζεται στα συμπεράσματα της επιτροπής ποιότητας ζωής για την αρνητική της γνωμοδότηση.

Από την άλλη, ο μελετητής που δημιούργησε το σχέδιο, υποστήριξε ότι ο κρίνος προστατεύεται και πως κανένας κανόνας προστασίας δεν παραβιάζεται, λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι και σε περιοχή NATURA 2000.

Καμία πλευρά δεν έπεισε την άλλη, ενώ δεν ξεκαθάρισε και το τί ακριβώς ισχύει τελικά. Το βέβαιο είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα αποφασίσουν γι’ αυτό, και θα χρειαστούν και αρκετό χρόνο να το μελετήσουν.

Ήταν λοιπόν πιο λογικό να δοθεί μια θετική γνώμη, καθώς οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος ούτως ή άλλως θα ελέγξουν το σχέδιο ενδελεχώς και αν κάτι δεν είναι σύννομο, θα το απορρίψουν. Δεν θα φέρει όμως ταυτόχρονα το βάρος μιας αρνητικής γνωμοδότησης από τον οικείο δήμο, που μεταφράζεται σε απλά ελληνικά ότι η τοπική κοινωνία δεν θέλει την επένδυση.

Με δεδομένο ότι χρειάστηκε να γίνουν ουσιαστικά δύο ψηφοφορίες, γιατί ακόμα και δύο σύμβουλοι της δημοτικής αρχής αρχικά δεν ψήφισαν την πρόταση της παράταξής τους, αποτελεί ερώτημα, ποια είναι πραγματικά η στάση της τοπικής κοινωνίας.

Η δημοτική αρχή της Κισσάμου είχε μπροστά της μια ευκαιρία. Είτε θα συνέβαλλε να μπουν οι βάσεις για μια ουσιαστική, ποιοτική και ωφέλιμη αλλαγή στην περιοχή, είτε θα συνέβαλλε να απομακρύνει από τους δημότες της αυτή την προοπτική.

Έκανε την επιλογή της.

ΖΑΡΠ…

15 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ρε Ζαρπα θα έλεγες ή θα πείς τα ίδια αν ο επόμενος επενδυτής είναι της οικογένειας που μας διοικεί; Ή δείχνεις κάποια παραπάνω ευαισθησία στον παξιμαδα;
  Α, και το κατά τα άλλα λαλιστατο μυαρο Αρκαλος δεν θα μας πει την σοφία του;

  • ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
   ΤΕΟΔΟΣΗ ΑΚΟΥ ΝΑ ΔΕΙΣ: Η ΠΑΞΙΜΑΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΥΨΗΛΕΣ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ (ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΕΚΚΛΗΣΙΑ, MEDIA, Κ.Λ.Π.) ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΕΙ ΣΕ Ι.Χ. ΤΙΣ ΔΥΟ “ΔΙΑΣΗΜΕΣ” ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΦΟΝΗΣΙΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΦΑΛΑΣΑΡΝΩΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΚΑΙ ΤΡΟΜΑΞΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΛΑΔΙΑΡΗ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΣΑΪΝΗ) ΜΥΛΩΝΑ ΠΟΥ ΕΙΔΕ ΟΤΙ ΗΤΑΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΦΤΙΛΙΣΤΕΙ ΕΔΑ ΣΤΑ ΓΕΡΑΜΑΤΑ.
   Υ.Γ.: TO ΠΟΣΟ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ Η ΠΑΞΙΜΑΔΟ-ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΜΕ ΤΟ ΜΠΙΤΣΟΜΠΑΡΟ ΠΟΥ ΗΔΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΣΤΑ ΦΑΛΑΣΑΡΝΑ, ΚΑΙ ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΠΑΠΠΑΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΟΥΝ, ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΥΡΝΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΟΣΟΙ ΚΑΣΤΕΛΙΑΝΟΙ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ???????

   • Απόλυτα σωστός αδερφέ Αρκαλε, έστω και μακρά σε άλλα θέματα πολιτικού χαρακτήρα, συγκλινουμε στα θέματα “διαφθοράς” και εγκεφαλικού βιασμού που μας περιτριγυρίζουν.

    • ΤΕΟΔΟΣΗ, Ο ΑΡΚΑΛΟΣ ΑΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΝ, ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΥΠΑΡΧΟΝΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΝ ΕΛΛΑΔΙ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΗΔΩΝ (ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ).
     ΑΠΛΩΣ ΩΣ ΠΤΩΧΟΣ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑΞΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟ-ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΣ.

 2. Χωρίς να θέλω να πάρω θέση υπέρ ή κατά, γιατί δεν είμαι ειδικός, εκφράζω μιαν απλοϊκή απορία που μου γεννήθηκε μέσα από όλη αυτή την ιστορία και την διαχείριση της.
  Όλος ο καβγάς γίνεται για την προστασία του κρινακιού;
  Απορρίπτεται μια επένδυση που ίσως φέρει μια μορφή ανάπτυξης στη περιοχή, που αυτή τη στιγμή βαδίζει τυχαία, χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα, για να προστατευθεί δήθεν το κρινάκι;
  Μα το κρινάκι, μπορεί να εξαφανιστεί εν μία νυκτί από κάποια φυσική αιτία.
  Ξεχνάμε το σκαθάρι που εμφανίστηκε ξαφνικά και σε μια 5ετία ξεπάστρεψε τους μισούς και περισσότερους φοίνικες στο Νομό;

 3. Προφανώς οι εν λόγο περιουσίες πωλήθησαν αντί πινακίου φακής, στην εταιρεία που αργότερα μεταπώλησε στους παξιμαδάδες, καθότι ήταν μη αξιοποιήσιμες. Έτσι, εικάζω εγώ, ο/οι ιδιοκτήτες αυτών τις απαλλάχθηκαν αφού δεν υπήρχε περίπτωση να τις εκμεταλλευθούν τουριστικά και όχι μόνο. Άρα αγαπητέ Γιώργο δεν είναι μόνο το κρινάκι η υπόθεση μας εδώ, είναι η αδικία που θα μπορούσε να τελεστεί σε βάρος των προκατόχων αυτών των περιουσιών δίνοντας το ΟΚ στην οικογένεια αυτή να χτίσει το “οικολογικό” χωριό της. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί να γίνει. Οι επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες και δη του τουρισμού αφού αυτή άλλωστε είναι η μοναδική μας βιομηχανία.

 4. Ανάπτυξη έχει η Κρήτη γιατί έχει σχεδόν παρθένες παραλίες για λίγο ακόμη. Δεν είναι τυχαίο που τα τελευταία χρόνια έγιναν Top παραλία τα Σεϊτάν Λιμάνια (κάτω από τους εκτοξευτήρες των ληγμένων του ΠΒΚ) που δεν είναι οργανωμένη παραλία και δεν έχουν καν μπλε σημαία!
  Είναι μεγάλο παραμύθι και αρκετά προσβλητικό προς τον Χανιώτικο λαό, να τάζει κανείς ¨ανάπτυξη¨ επειδή θα βγει να ψάχνει 300 εποχιακούς υπαλλήλους την ίδια στιγμή που η Κρήτη έχει ήδη τεράστια έλλειψη σε εποχιακούς υπαλλήλους τα τελευταία χρόνια!!!

 5. Αν λοιπόν δεν είναι το κρινάκι το πρόβλημα, ας μην ου γίνεται επίκληση συνέχεια και ας μπούνε στην ουσία.
  Η ουσία κατά την άποψή μου είναι ότι οι τοπικές αρχές δεν κοιτάζουν μακρυά δεν σχεδιάζουν μακροπροθεσμα για τον τόπο τους, δεν προλαβαίνουν τις εξελίξεις. Μόλις εμφανιστεί κάποιος ο οποίος είναι έτοιμος να κερδίσει, τότε τρέχουν οι τοπικοί άρχοντες να προλάβουν. Και τότε επικαλούνται αστειότητες, όπως είναι το κρινάκι.

 6. Αλήθεια ή Δυτική Κίσσαμος με τον Μπαλο τα Φαλασσαρνα και το Ελαφόνησι είναι το αποπαιδι του τουρισμού? Τι πίνετε και δεν μας δίνετε?

 7. Όλα θα τα χτίσετε ψυχοπαθείς φιλάργυροι. Μόνο το χρήμα κοιτάτε και έχετε γραμμένη και τη φύση και τους ντόπιους και τα πάντα. Τα παιδιά μας θα δουν ένα νησί που δεν έχει καμια σχέση με αυτό που μας παρέδωσαν οι γονείς μας. Μόνο τσιμέντο και τουρίστες. Αυτό είναι το όραμά σας. Δε θα σας αφήσουμε να το πραγματοποιήσετε. Ο τόπος μας είναι πάνω από το χρήμα σας.

 8. Είναι προσβλητικό για τη νοημοσύνη μας, να επικαλούνται εποχιακές θέσεις εργασίας ως δικαιολογία για την μετατροπή μιας ακόμα παραλίας ως μονοπωλίου μιας οικογένειας. Ακούμε για το κρινακι, αλλά θα παρακαλούσα όλους να διαβάσουν την μελέτη, για να συνειδητοποιήσουν ότι το εν λόγω σχέδιο προωθει έμμεσα την αποκλειστική χρήση ενός σημαντικού κομματιού της παραλίας, που δυστυχώς για πολλούς παραμένει δημόσια, από την εν λόγω οικογένεια. Ο μελετητής κάνει τη δουλειά του και προσπαθεί να μας πείσει για τις αγαθές προθέσεις των επενδυτών, πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Εμείς και η τοπική κοινωνία ας μην τα αγοράσουμε. Η δημοτική αρχή έχει ευθύνη για την κατάντια στα Φαλάσαρνα, με τα 200αρια στις ξαπλώστρες, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να αφήσει την καταστροφή να ολοκληρωθεί.

 9. Υπάρχουν γι αυτήν την πολιτική της ανάπτυξης, ο Θεός να την κάνει ανάπτυξη, υποδομές, σχεδιασμός πόροι που να εξυπηρετούν τις εκατοντάδες χιλιάδες των επισκεπτών; Οδικό δίκτυο σύγχρονο για την μετακίνηση των ιθαγενών αλλά και των επισκεπτών υπάρχει; Μετακινούμαι σ΄ όλο το μήκος του ΒΟΑΚ και γνωρίζω πολύ καλά τι σημαίνει, “οδικός Γολγοθάς”, ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Οι οσμές του βιολογικού καθαρισμού τις ΔΕΥΑΒΑ και η ελεεινή εικόνα των θαλάσσιων υδάτων κατά τους θερινούς μήνες είναι ανάπτυξη;
  Ναι! Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ο τόπος μας είναι ένας θησαυρός, κανείς δεν αμφιβάλλει ότι σ΄ αυτόν οφείλεται και η οικονομική ευρωστία της Κρήτης. Μήπως όμως πάνω από τα όποια μεσοπρόθεσμα οφέλη δούμε και τα μακροπρόθεσμα; Τι από το θαυμάσιο περιβάλλον του νησιού μας θα επιστρέψουμε στις μελλοντικές γενιές; Απ΄ αυτές έχουμε δανειστεί αυτόν τον φυσικό πλούτο. Ας μην τον σπαταλήσουμε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ