Επανέρχεται στην κορυφή της ατζέντας η ακρίβεια – Ο επίμονος πληθωρισμός, οι τιμές «φωτιά» στα τρόφιμα και η εύθραυστη ισορροπία

επανέρχεται-στην-κορυφή-της-ατζέντας-1541497

Όσο περισσότερο πλησιάζει η Πασχαλινή περίοδος, τόσο περισσότερο αυξάνει και πάλι η συζήτηση για τις τιμές και την ακρίβεια, ζήτημα που επισκιάστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα λόγω των τραγικών γεγονότων στα Τέμπη.

Και μπορεί να επιβραδύνεται, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, ωστόσο δυο είναι τα βασικά σημεία που θα πρέπει να επισημανθούν. Πρώτον, μπορει να μπαίνει “φρένο” στις αυξήσεις, ωστόσο ήδη οι τιμές έχουν “κατοχυρώσει” υψηλά επίπεδα και δύσκολα θα τα “χάσουν”. Δεύτερον, μπορεί να έχουν αποκλιμακωθει οι τιμές στην ενέργεια, ωστόσο έχουν “μπολιάσει” τις τιμές των τροφίμων, η αύξηση των οποίων κινείται με διπλάσιο του μέσου όρου ρυθμό.

Έτσι, για το Φεβρουάριο, στα είδη διατροφής με βάση την ΕΛΣΤΑΤ καταγράφηκαν μεγάλες ανατιμήσεις, που κατά μέσο όρο έφτασαν το 14,8%, με τιμές σε βασικά είδη, να γράφουν υψηλότερα ποσοστά. Όπως ψωμί και δημητριακά 16,8%, κρέατα- γενικά (20%), γαλακτοκομικά και αυγά (25,2%). Κι όλα αυτά την ώρα που ο Γενικός Δείκτης είναι στο 6,1%.

Ήδη, βέβαια, πολλοί αναλυτές έχουν εντοπίσει το ότι πλέον ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή εκείνος ο δείκτης που μετρά τις τιμές πέρα από τα ευμετάβλητα είδη τροφίμων και καυσίμων, είναι εκείνος που ανεβαίνει.Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός εκτιμάται ότι ανέβασε ταχύτητα στην Ευρωζώνη διαμορφούμενος στο 5,6% τον Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο κι έναντι εκτιμήσεων για ποσοστό 5,3%. Σε μηνιαία βάση, ο δομικός πληθωρισμός ανέβηκε τον περασμένο μήνα στο 0,8%, από -0,8% τον Ιανουάριο.

Οι μισθοί

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η παράμετρος της αγοραστικής δύναμης. Έτσι, μπορεί να διασφαλίστηκε άνοδος του κατώτατου μισθού της τάξης του 9,4%, ωστόσο είναι προφανές ότι παρά την όποια βελτίωση, δεν μπορεί να καλυφθούν οι απώλειες που ήδη έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι.

Χαρακτηριστική η αναφορά που κάνει η Μαρία Καραμεσίνη είναι Καθ. Οικονομικών της Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, πρώην πρόεδρος και διοικήτρια ΟΑΕΔ, σε άρθρο της στο news247.gr, όπου σημειώνει ότι “η συνολική μείωση της αγοραστικής δύναμης του κατώτατου μισθού με βάση τον επίσημο πληθωρισμό των ετών 2021-22 (12%) ανέρχεται σε 5%, δεδομένου ότι η σωρευτική αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 9,7% το 2022 ισοδυναμούσε με 7,1% σε ετήσια βάση.

Άρα, και η τρίτη κατά σειρά αύξηση του κατώτατου μισθού δεν έρχεται να προστατεύσει το εισόδημα των μισθωτών προληπτικά, έναντι ενός εκτιμώμενου πληθωρισμού, αλλά πάλι εκ των υστέρων, αφού πρώτα έχουν επέλθει σημαντικές απώλειες αγοραστικής δύναμης των πλέον χαμηλόμισθων μισθωτών”.

Κεντρικό ζήτημα

Το όλο ζήτημα πάντως αναμένεται να είναι κεντρικό, καθώς ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας αντιμετωπίζει, παρά τις όποιες δράσεις στήριξης μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στον ΣΚΑΙ την Τρίτη παραθέτοντας τις δράσεις της κυβέρνησης, παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ακρίβειας στα τρόφιμα, είναι μείζον.

Έτσι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε για τον πληθωρισμό ότι φαίνεται να είναι επίμονος και τον χαρακτήρισε το μεγάλο πρόβλημα για το 2023, ωστόσο συμπλήρωσε ότι θα είναι λίγο χαμηλότερος από τις εκτιμήσεις, γύρω στο 4,5%.

“Δεν θα δούμε μείωση των τιμών, ούτε σταθεροποίηση, αυτό που θα δούμε είναι να αυξάνονται οι τιμές με μειωμένο ρυθμό” είπε και πρόσθεσε ότι η ακρίβεια φεύγει από την ενέργεια και επικεντρώνεται στα τρόφιμα. “Αυξήσεις θα συνεχίσουμε να έχουμε … ουσιαστική μείωση των τιμών δεν θα δούμε, ούτε καν σταθεροποίηση δεν θα δούμε”, είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφερόμενος, συγκεκριμένα, στους μέσους ετήσιους δείκτες πληθωρισμού, που για το 2022 υπολογίζονται στο 9,6% και για φέτος εκτιμώνται στο 4,6%, ο κ. Σταϊκούρας παραδέχθηκε ευθέως ότι “αυτό έχει δύο αναγνώσεις: πολύ μικρότερη αύξηση των τιμών, αλλά αύξηση πάνω στην προηγούμενη αύξηση των τιμών”. Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι η ακρίβεια “παραμένει στα τρόφιμα για το επόμενο χρονικό διάστημα”.

Μηνύματα από τον “εισαγόμενο” πληθωρισμό

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι κάποια θετικά μηνύματα υπάρχουν, κύρια από το μέτωπο των καυσίμων, αν και βέβαια ακόμη δεν έχουν περάσει στην αντλία λόγω του τρόπου τιμολόγησης αλλά και των εγχώριων στρεβλώσεων (φόροι κτλ), αλλά και του ρεύματος.

Παράλληλα, περιορίστηκε στο 0,4% η αύξηση του γενικού δείκτη τιμών εισαγωγών στη βιομηχανία τον Ιανουάριο εφέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιανουαρίου 2022, έναντι αύξησης 31,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών το 2022 με το 2021. Μένει, βέβαια, να φανεί το πότε και εάν η κίνηση αυτή αποτυπωθεί στο “ράφι”.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οριακή αύξηση στον λεγόμενο “εισαγόμενο πληθωρισμό” οφείλεται:

α. Στην αύξηση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες ευρωζώνης κατά 6,3%, και

β. Στη μείωση του δείκτη τιμών εισαγωγών από χώρες εκτός ευρωζώνης κατά 2,3%.

Παράλληλα, ο γενικός δείκτης παρουσίασε μείωση 0,8% τον Ιανουάριο 2023 σε σύγκριση με τον δείκτη του Δεκεμβρίου 2022, έναντι αύξησης 9,7% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών το 2022 με το 2021.

Πάντως η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει ότι το “φρένο” στις αυξήσεις μπαίνει αλλά ήδη οι τιμές έχουν πετάξει. Σε συνδυασμό, ωστόσο, με την αύξηση των επιτοκίων, δηλαδή του κόστους χρήματος, αλλά και του μισθολογικού αντίστοιχου, η όποια “μετενέργεια” εξαφανίζεται.

Τα “καλάθια”

Ως “αναχώματα” πάντως η κυβέρνηση βάζει σταθερά τις διάφορες εκδοχές για “τα καλάθια του νοικοκυριού”, παρά τον σκεπτικισμό που ήδη έχει καταγράψει για το μέτρο η αγορά. Έτσι την Τετάρτη θα αναλυθούν τα δεδομένα για το “καλάθι του νονού” όπως και για τις τιμές των προϊόντων αυτής της εβδομάδας αλλά και του Πάσχα.

Στο μεταξύ όσον αφορά στο «καλάθι του νονού/ας» αυτό θα λειτουργήσει αντίστοιχα με εκείνο που εφαρμόστηκε την περίοδο των Χριστουγέννων, στα καταστήματα παιχνιδιών με βάση δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, τη Δευτέρα, στην ΕΡΤ. Οι κατηγορίες παιχνιδιών που θα περιλαμβάνει αναμένεται μάλιστα είναι παρόμοιες με εκείνες στο “καλάθι του ‘Αη Βασίλη”.

Παράλληλα, όπως, είπε, θα προστεθούν και οι λαμπάδες για τις αγορές των νονών στα βαφτιστήρια τους. Υπενθυμίζεται ότι οι κατηγορίες στο “καλάθι του ‘Αη Βασίλη” ήταν: Επιτραπέζια / Παζλ, Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης), βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια), οχήματα – τηλεκατευθυνόμενα, ηλεκτρονικά παιχνίδια, αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα), λούτρινα, μουσικά παιχνίδια.

Το Πάσχα

Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης αποκάλυψε στις δηλώσεις του στην ΕΡΤ πως το “πασχαλινό καλάθι” θα ανακοινωθεί την Τετάρτη (22.3.2023).

Τόνισε, δε, πως θα περιέχει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι, σοκολάτα. Σημείωσε μάλιστα πως φέτος περιμένουμε το Πάσχα χαμηλότερες τιμές από ό,τι είχαμε πέρυσι.

Ο ίδιος τόνισε πως τα δύο αυτά καλάθια που έρχονται να δημιουργήσουν ένα ανάχωμα κατά της ακρίβειας και να υποστηρίξουν τα νοικοκυριά, όπως είπε.

Τόνισε πως το “καλάθι του νοικοκυριού” έχει για 5 μήνες συγκρατήσει τις τιμές για 60 προϊόντα πρώτης ανάγκης, υποστήριξε.

Πρόσθεσε, δε, ότι οι έλεγχοι για αισχροκέρδεια είναι συνεχείς και δεν γίνονται μόνο στο καλάθι, αλλά και σε όλα τα προϊόντα των σουπερμάρκετ και σημείωσε πως: «Έχουμε επιβάλει πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα».

Είπε, επίσης πως, κανείς δεν αρνείται ότι υπάρχει ένα κύμα ακρίβειας που ροκανίζει το εισόδημα, αλλά με το καλάθι και με την κάρτα αγορών υπάρχει μια πρόσθετη στήριξη. Στα τρόφιμα η Ελλάδα έχει έναν από τους 4 χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρώπη, είπε.

Καμπανάκι για τα αγροτικά

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, τη Δευτέρα, στο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας στις Βρυξέλλες στην παρέμβασή του για την κατάσταση των γεωργικών αγορών μετά την εισβολή στην Ουκρανία ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι οι γεωργικές αγορές βρίσκονται σε μια εύθραυστη ισορροπία, που μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή από αστάθμητους παράγοντες, κάτι πολύ σύνηθες το τελευταίο διάστημα. Οι τομείς με τις μεγαλύτερες απώλειες λόγω τιμών εισροών είναι αυτοί των μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και της κτηνοτροφίας.

Τόνισε ακόμα ότι μετά από αυτές τις εξελίξεις καθίσταται δύσκολη η υλοποίηση του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ, καθώς οι φιλόδοξες δράσεις και επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει, προσκρούουν στον πληθωρισμό.

“Πρέπει να προετοιμαστούμε για κάθε ενδεχόμενο εξετάζοντας σοβαρά κατά πόσον ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ μπορεί να ανταπεξέλθει στις τρέχουσες προκλήσεις. Απαιτούνται κοινά αποδεκτές λύσεις και γρήγορες αποφάσεις τόσο για τους γεωργούς όσο και για τους καταναλωτές”.

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook