ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης: Οργή γονιών για τις ναζιστικές επιδρομές – «Το σκοτάδι δεν θα περάσει»

επαλ-θεσσαλονίκης-οργή-γονιών-για-τις-1291200

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, μίλησε στο iEidiseis για τις ναζιστικές επιδρομές στα ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.

Αυξάνεται επικίνδυνα η ένταση σε Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της Θεσσαλονίκης, όπου συνεχίζονται οι επιδρομές ναζιστικών ομάδων.

Ύστερα από τις ναζιστικές επιθέσεις στα σχολεία της Σταυρούπολης, είχαμε μια νέα ναζιστική επίθεση, αυτήν τη φορά σ’ ένα του Ευόσμου, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση εξακολουθεί να διατηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα και με αυτόν τον τρόπο να πυροδοτεί δριμείες αντιδράσεις.

Εν τω μεταξύ, αντιφασίστες γονείς και μαθητές δηλώνουν θαρραλέα πως δεν πτοούνται από τις ναζιστικές επιδρομές και κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Παράλληλα, καταγγέλλουν πως είχαν προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές τους αρμοδίους, κι επιρρίπτουν ευθύνες, τόσο σε αυτούς, όσο και σε μέλη διευθύνσεων σχολείων όπου είδαμε ακόμη και φυγαδεύσεις ναζί.

Την Πέμπτη βρέθηκαν όπλα στο σπίτι ενός εκ των συλληφθέντων από την Ελληνική Αστυνομία, η οποία επίσης καταγγέλλεται πως κράτησε ίσες αποστάσεις και δεν παρενέβη προκειμένου να προστατέψει αντιφασίστες μαθητές, όταν τα παιδιά δέχονταν μολότοφ, πέτρες και άλλα αντικείμενα από τους ναζί.

Μιλώντας στο iEidiseis, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάσης Κοκονάς, εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση των γονιών για την αγνόηση των πάρα πολλών προειδοποιήσεων τους, οι οποίες, εάν είχαν ληφθεί υπ’ όψιν εγκαίρως, τότε θα είχαν αποφευχθεί τα χειρότερα.

«Οι τελευταίες δυο ημέρες στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης ανέδειξαν αυτό που εμείς λέγαμε από πριν: πως εκεί μέσα, στον χώρο του σχολικού συγκροτήματος, έχουν αναπτυχθεί φασιστικές, νεοναζί ομάδες, που υπάρχουν, τόσο με ευθύνη της διεύθυνσης του σχολείου, όσο και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας», τονίζει, κι εξηγεί:

«Είναι καθαρό -και δεν νομίζω να υπάρχει καμία απορία σε κανέναν- πως τα χθεσινά και τα προχθεσινά επεισόδια δεν δημιουργήθηκαν εν κενώ. Δεν είναι πως ξαφνικά εμφανίστηκαν εκεί τριάντα-σαράντα κουκουλοφόροι που άρχισαν να εφορμούν μέσα στο σχολείο στα καλά καθούμενα».

Οι διευθυντές καλούσαν την Αντιτρομοκρατική σε μαθητικές, αντιφασιστικές εκδηλώσεις

«Εκεί έχουν καλλιεργηθεί -από προηγούμενες χρονιές κιόλας- τέτοιες ομάδες. Σκοπό είχαν να φοβίσουν, να τρομοκρατήσουν το μαθητικό κίνημα, το οποίο ανέπτυξε μια δραστηριότητα εκεί, μες στο σχολείο, με κινητοποιήσεις. Φαίνεται αυτό, διότι από πέρυσι ακόμη, με την ανοχή της διεύθυνσης, όταν είχαμε τέτοιες κινητοποιήσεις εμφανιζόταν εκεί η Αντιτρομοκρατική με καλέσματα από τους διευθυντές του σχολείου κ.τ.λ.», αποκαλύπτει.

«Χθες και προχθές, μπαινόβγαιναν άγνωστοι στο σχολείο, στο σχολικό περιβάλλον, στο προαύλιο, χωρίς να γίνεται κανένας έλεγχος, να πετούν πέτρες, βόμβες μολότοφ, ξύλα, να βρίζουν, να δημιουργούν μια κατάσταση που δεν έχει καμία σχέση με το σχολικό περιβάλλον. Το σχολείο είναι ένας χώρος χαράς, ένας χώρος μόρφωσης, γνώσης, κοινωνικοποίησης των μαθητών και δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα περιθωριακά στοιχεία που αντικρίσαμε τις τελευταίες δυο ημέρες στο σχολείο», επισημαίνει και προσθέτει:

«Οι διευθυντές του σχολείου ήξεραν τι γίνεται. Ήξεραν και γι’ αυτό προσπάθησαν να τους φυγαδεύσουν – και αυτό το είδαμε. Εμείς σήμερα (30/9) επισκεφθήκαμε το σχολείο προκειμένου να θέσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, τόσο στους διευθυντές του σχολείου, όσο και στη Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης Κ. Μακεδονίας και τον διευθυντή της».

Οι αστυνομικοί ήταν εκεί, έβλεπαν πως ανέβαιναν στα κάγκελα εξωσχολικοί με κουκούλες, πως έμπαιναν μέσα

«Έπρεπε να έχουν ληφθεί μέτρα εδώ και πολύ καιρό. Εμείς τους είχαμε προειδοποιήσει εγκαίρως από προηγούμενο διάστημα: όταν εκεί μέσα άρχισαν να αναπτύσσονται αυτοί οι θύλακες. Σήμερα, επειδή δεν βρήκαν περιθώριο να ασκήσουν μίσος και βία μες στο σχολείο, αποφάσισαν να μετακινηθούν αυτοί οι τριάντα-σαράντα σε άλλο ΕΠΑΛ, εδώ, στον Εύοσμο, ώστε να δημιουργήσουν ένταση και σε αυτό το εκπαιδευτικό ίδρυμα, καθώς και αναστάτωση στο σχολικό περιβάλλον», υπογραμμίζει και συνεχίζει:

«Έχει ξεκάθαρη ευθύνη και η Ελληνική Αστυνομία. Οι αστυνομικοί ήταν εκεί, έβλεπαν πως ανέβαιναν στα κάγκελα εξωσχολικοί με κουκούλες, πως έμπαιναν μέσα. Τι έκαναν; Κάθονταν και κοιτούσαν. Είναι ξεκάθαρο αυτό, δεν υπάρχει αμφιβολία. Το έχουν παραδεχθεί και οι ίδιοι. Είδατε τι κουβαλούσαν πάνω τους οι πέντε-έξι συλληφθέντες;».

«Εμείς θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους τους μαθητές: πως δεν έχουν να φοβούνται τίποτε από τέτοια στοιχεία. Οι μαθητές, που δεν φοβούνται, έχουν καθαρό πρόσωπο, δεν κρύβονται με κουκούλες, δεν κρύβονται μέσα σε τρύπες και σε γωνίες να προσπαθούν να επιτεθούν σε κόσμο. Οι μαθητές είναι καθαροί, βγαίνουν, διεκδικούν οργανωμένα μες στο μαθητικό κίνημα, χωρίς να φοβούνται και χωρίς να ντρέπονται για τίποτα», καταλήγει ο κ. Κοκονάς.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook