Έπαιρνε για 14 χρόνια τη σύνταξη του νεκρού πατέρα του – Το ποσό φτάνει τα 228.990 ευρώ

έπαιρνε-για-14-χρόνια-τη-σύνταξη-του-νεκ-934034

Η εφαρμογή διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα ανατρέπει σε πολλές υποθέσεις τα δεδομένα και τις οδηγεί για νέα κρίση ενώπιον των δικαστηρίων.

Μια από αυτές τις υποθέσεις έχει πρωταγωνιστή γιο απόστρατου αξιωματικού που για 14 ολόκληρα χρόνια, από το 1999 έως το 2013, εισέπραττε την σύνταξη του πατέρα του που είχε φύγει από τη ζωή.

Ο κατηγορούμενος δεν δήλωσε στην αρμόδια αρχή το θάνατο του πατέρα του, αλλά ούτε και της μητέρας του που ήταν επίσης κληρονόμος, με αποτέλεσμα να βάλει στην τσέπη του παράνομα 228.990 ευρώ.

Όταν μετά τον έλεγχο διαπιστώθηκε η απάτη και αναζητήθηκε «το αχρεωστήτως πιστωθέν ποσό, διαπιστώθηκε ότι στον λογαριασμό υπήρχε υπόλοιπο 8,66 ευρώ, αφού ο κατηγορούμενος ως συνδικαιούχος, είχε αναλάβει το ποσό των 228.980,63 ευρώ, με χρήση κάρτας αναλήψεως από ATM, την οποία είχε προμηθευτεί ως συνδικαιούχος του λογαριασμού, ποσό που βεβαιώθηκε στη Δ.Ο.Υ. και το οποίο ο κατηγορούμενος αρνήθηκε να επιστρέψει».

Το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών καταδίκασε τον κατηγορούμενο, για διακεκριμένη απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου, σε κάθειρξη 12 ετών και στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του για 5 χρόνια.

Ο κατηγορούμενος προσέφυγε στον Άρειο Πάγο ζητώντας την αναίρεση της εφετειακής απόφασης.

Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου απέρριψε, ως αβάσιμους και αόριστους , όλους τους λόγους που προέβαλε κρίνοντας ότι η επίμαχη απόφαση έχει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με σαφήνεια, πληρότητα και χωρίς αντιφάσεις.

Ωστόσο, το ΣΤ΄ Τμήμα του Αρείου Πάγου, ανέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών για νέα επιμέτρηση της ποινής και διαγραφή της επιβολής της παρεπόμενης ποινής της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων.

Και αυτό γιατί με τον νέο Ποινικό Κώδικα το πλαίσιο ποινής είναι επιεικέστερο του προηγουμένου νόμου, δηλαδή πλέον το έγκλημα της διακεκριμένης απάτης σε βάρος του Δημοσίου, με προκληθείσα ζημία υπερβαίνουσα τα 120.000 ευρώ, τιμωρείται με ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών και χρηματική ποινή έως 1.000 ημερήσιες μονάδες.

Πηγή: newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook