Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Πώς μπορούν οι νέοι να βρουν το επάγγελμα που πραγματικά τους ταιριάζει

επαγγελματικός-προσανατολισμός-πώς-1328312

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Μαρία Τζιλιβάκη, φιλόλογος με μεταπτυχιακό στον επαγγελματικό προσανατολισμό και την συμβουλευτική. Τόνισε την σημασία του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού ειδικά στις μέρες μας, όπου ο νέος λαμβάνει μεγάλο όγκο πληροφοριών και είναι φυσικό να βρίσκεται σε μία σύγχυση όσον αφορά την επιλογή του επαγγέλματος. Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις στην ζωή του εφήβου, αφού στο επάγγελμα αφιερώνει μεγάλο μέρος της ζωής του, οπότε πρέπει να τον ευχαριστεί, να του προσφέρει ηθική ικανοποίηση και να ταιριάζει στις κλίσεις και τα ενδιαφέροντά του.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο παίζει ο σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού, που μέσα από συνεδρίες και τα κατάλληλα τεστ θα βοηθήσει τον νέο να βρει το επάγγελμα που του ταιριάζει.

Όπως είπε η κα Τζιλιβάκη, ο Επαγγελματικός προσανατολισμός είναι απαραίτητος στις μέρες μας καθώς ο άνθρωπος για να είναι παραγωγικός, θα πρέπει να επιλέξει ένα επάγγελμα που να ταιριάζει στην προσωπικότητά του. Σε αυτό μπορεί να συμβάλει ο επαγγελματικός σύμβουλος. Αν ο κάθε ένας ακολουθεί το επάγγελμα που του ταιριάζει, τότε θα είναι ευτυχισμένος και θα ισορροπήσει η επαγγελματική με την προσωπική ζωή .

«Στις μέρες μας είναι πολύ δύσκολο οι νέοι να βρουν δουλειά στο αντικείμενο που έχουν σπουδάσει, διότι τα περισσότερα επαγγέλματα είναι κορεσμένα. Θα τους πρότεινα να φτιάξουν ένα πολύ καλό βιογραφικό με ξένες γλώσσες , υπολογιστές και μεταπτυχιακό, προκειμένου να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας . Επίσης στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο η προϋπηρεσία . Επειδή είναι δύσκολο να δουλέψουν κατευθείαν στο αντικείμενο της αρεσκείας τους , ίσως χρειαστεί να μεταβούν για ένα μικρό διάστημα στο εξωτερικό, να δουλέψουν στο αντικείμενό τους, ώστε επιστρέφοντας στην Ελλάδα να έχουν πολλές δυνατότητες να βρουν δουλειά .

Είναι πολύ λογικό σήμερα πολλοί άνθρωποι να αμφιβάλλουν για την αξιοπιστία και την εγκυρότητα ενός τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού. Τα περισσότερα τεστ προέρχονται από το εξωτερικό. Για να δημιουργηθεί ένα τεστ επαγγελματικού προσανατολισμού θα πρέπει συνεργαστούν πολλές ειδικότητες (ψυχολόγος , εκπαιδευτικός, επαγγελματικός σύμβουλος , κοινωνιολόγος). Στην Ελλάδα τα τεστ που έρχονται πρέπει να μεταφράζονται από μια ομάδα ειδικών, δηλαδή θα πρέπει να συνεργαστούν ψυχολόγοι, κοινωνιολόγοι, παιδαγωγοί, μεταφραστές, επαγγελματικοί σύμβουλοι, ώστε η μετάφρασή τους να αντιστοιχεί στα δεδομένα της Ελλάδος . Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό αυτό στη χώρα μας. Καλό θα ήταν πριν ο πελάτης συμπληρώσει ένα τεστ να ενημερωθεί για το βαθμό αξιοπιστίας και εγκυρότητάς του. Όλα τα τεστ έχουν βαθμό αξιοπιστίας και εγκυρότητας. Επίσης , θέλω να επισημάνω ότι πολλά τεστ σήμερα είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Μπορεί κάποιος να τα συμπληρώσει πληρώνοντας τα χωρίς την παρουσία συμβούλου. Το μόνο που χρειάζεται είναι να έχει κάποιος έναν υπολογιστή σπίτι και να καταβάλει το χρηματικό ποσό που απαιτείται. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα, καθώς ο πελάτης μπορεί να μην καταλάβει μια ερώτηση ή να έχει σχηματίσει μια λάθος άποψη για τον εαυτό του και αυτό θα φανεί στο τεστ.

Για παράδειγμα ένας μαθητής πιστεύει ότι είναι ανοργάνωτος συγκριτικά με τον καλύτερο μαθητή της τάξης . Επειδή είναι λιγότερο οργανωμένος από κάποιον άλλο, δεν σημαίνει ότι είναι ανοργάνωτος. Τις λάθος αντιλήψεις για τον εαυτό μας θα τις εντοπίσει ο σύμβουλός και θα μας καθοδηγήσει . Ας μην ξεχνάμε ότι ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι παρακλάδι της ψυχολογίας .

Η δομή της επαγγελματικής διαδικασίας είναι συγκεκριμένη. Αρχικά, ο σύμβουλος παίρνει ένα ιστορικό από τον πελάτη μετά την συγκατάθεσή του. Στην συνέχεια , προγραμματίζονται συνεδρίες ( συνήθως 4-5) , στις οποίες ο πελάτης οφείλει να συμπληρώσει κάποια τεστ προσανατολισμού (ενδιαφερόντων, προσωπικότητας, δεξιοτήτων, ικανοτήτων) , τα οποία σε συνδυασμό με την πρώτη συνεδρία θα βοηθήσουν τον σύμβουλο να καταλάβει πτυχές του χαρακτήρα του πελάτη, προκειμένου να τον συμβουλέψει. Οφείλουμε να τονίσουμε πως ο σύμβουλος καθοδηγεί τον πελάτη. Ο πελάτης θα αποφασίσει τι κατεύθυνση θα ακολουθήσει , όχι ο σύμβουλος.

Σήμερα πολλές οικογένειες έχουν οικονομικό πρόβλημα και πολλοί νέοι, αν και θέλουν να σπουδάσουν, αδυνατούν λόγω των συνθηκών. Ωστόσο, υπάρχουν εναλλακτικές . Για παράδειγμα υπάρχουν τα Δ.Ι.Ε.Κ , τα οποία έχει τη δυνατότητα ένας μαθητής να τα δηλώσει παράλληλα με το μηχανογραφικό του . Τα Δ.Ι.Ε.Κ είναι πολύ φροντισμένα από την Κυβέρνηση και δίνουν την ευκαιρία σε πολλούς νέους να σπουδάσουν.

Κάποιες ειδικότητες είναι ο βοηθός φαρμακοποιού , βοηθός βρεφονηπιοκόμου , ζαχαροπλάστης , τεχνικός συντηρητής έργων , σχεδιαστής κοσμημάτων , εσωτερική αρχιτεκτονική και διακόσμηση κ.τ.λ . Παράλληλα, και οι σχολές Ο.Α.Ε.Δ προσφέρουν ειδικότητες αξιόλογες , όπως οι υπάλληλοι διοικητικών καθηκόντων , τεχνίτες ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακοί υπάλληλοι κ.τ.λ. Όλα αυτά βρίσκονται στα Χανιά.

Τέλος , προτείνω τις προπτυχιακές ή μεταπτυχιακές σπουδές του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Ελλάδος . Τα πτυχία του Ε.Α.Π είναι ισότιμα με των Ελληνικών Πανεπιστημίων) . Τα μαθήματα του ΕΑΠ είναι ετήσια , εξ’αποστάσεως και οι εξετάσεις δίνονται τον Ιούνιο στο Ηράκλειο . Είναι μια πολύ καλή επιλογή για κάποιον που επιθυμεί να συνδυάσει δουλειά με σχολή .

Η συμβουλή που θα έδινα στους υποψηφίους των Πανελλαδικών είναι να έχουν υπομονή, επιμονή και να καλλιεργήσουν την αρετή της προσαρμοστικότητας και την διορατικότητας τους. Επιπλέον, θέλω να υπογραμμίσω πως το πτυχίο δεν είναι όλη η ζωή των νέων. Αν παρομοίαζα τη ζωή με ταξίδι, το πτυχίο είναι το εισιτήριο για αυτό το ταξίδι , όχι το ίδιο το ταξίδι. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός είναι μια ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ. Όποτε θέλει κάποιος, μπορεί να αλλάξει επαγγελματική πορεία .

zarpanews.gr

One thought on “Επαγγελματικός Προσανατολισμός: Πώς μπορούν οι νέοι να βρουν το επάγγελμα που πραγματικά τους ταιριάζει

  1. «Θα τους πρότεινα να φτιάξουν ένα πολύ καλό βιογραφικό με ξένες γλώσσες , υπολογιστές και μεταπτυχιακό, προκειμένου να μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας»
    ΦΟΒΕΡΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ !!!
    ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΕΤΑΙ Η κ. ΤΖΙΛΙΒΑΚΗ ?

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook