Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χανίων: Να επιλέγουν οι εκπαιδευτικοί αν θέλουν την απευθείας μετάδοση

Να δοθεί το δικαίωμα της επιλογής στους εκπαιδευτικούς, για το αν οι ίδιοι θέλουν να διδάξουν εξ΄αποστάσεως τους απόντες μαθητές, προτείνει σα λύση στο Υπουργείο Παιδείας η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, αναφορικά με το μεγάλο ζήτημα με την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων, μέσω κάμερας από την τάξη.

Μάλιστα η Ένωση Συλλόγων, ζητά το Υπουργείο να ακούσει τους καθηγητές «και να απομακρύνει  το «φόβο» τόσο των εκπαιδευτικών όσο γονέων και μαθητών σχετικά με την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων».

Όλη η ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων:

«Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χανίων από την πρώτη μέρα του κλεισίματος των σχολείων, ζητήσαμε επίμονα από όλη την σχολική κοινότητα να συνεχίσει κατά το δυνατό την εξ’ αποστάσεως εκπαιδευτική διαδικασία με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Γνωρίζουμε ότι η δια ζώσης εκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν υποκαθίσταται από την εξ’ αποστάσεως, όμως σε έκτακτες περιπτώσεις όπως η περίπτωση της πανδημίας που όλοι βιώνουμε, πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.

Οι εκπαιδευτικοί όλες αυτές τις δύσκολες μέρες προσπάθησαν και δώσανε τις «ανάσες» στην εκπαίδευση που χρειάστηκαν  τα παιδιά μας. Ήρθε πλέον η στιγμή της επιστροφής στις τάξεις. Όμως αυτή δε σηματοδοτήθηκε για όλους τους μαθητές. Ένας ικανός αριθμός μαθητών για υγειονομικούς λόγους θα συνεχίσει να απέχει των μαθημάτων. Η Πολιτεία βρήκε τη «λύση» της απευθείας μετάδοσης του μαθήματος από την τάξη. Πρόταξε την κατοχύρωση όλων των διαδικασιών προστασίας των δικαιωμάτων των μαθητών, χωρίς όμως να δώσει τη δυνατότητα της επιλογής στους ίδιους τους  εκπαιδευτικούς.

Θεωρούμε δεδομένο ότι γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί συμφωνούμε ότι είναι άνιση μεταχείριση η μη ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Ερχόμαστε εμείς οι γονείς να προτάξουμε το ισότιμο του δικαιώματος αναλογιζόμενοι όμως και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες τους, όπως αυτές εκφράστηκαν και μέσα από τους συνδικαλιστικούς τους φορείς, προτείνουμε όχι την απόσυρση της επίμαχης διάταξης, αλλά την συμπλήρωσή της, έτσι ώστε να δίδεται η δυνατότητα στον ίδιο τον εκπαιδευτικό να επιλέξει αν θα διδάξει στους απόντες μαθητές λόγω της πανδημίας απευθείας μέσα από την τάξη, ή αν θα επιλέξει τη σύγχρονη σε συνδυασμό με την ασύγχρονη εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση μέσα από τις εκπαιδευτικές πλατφόρμες του Υπουργείου Παιδείας, σε χρόνο που θα ορίσει σε συνεργασία με το σχολείο και με παράλληλη σχετική ανακοίνωση μαζί με το πρόγραμμα της δια ζώσης εκπαίδευσης. Φυσικά, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να συνεχίσουν να ισχύουν όλες οι σχετικές προϋποθέσεις και οι απαραίτητες διατάξεις που διασφαλίζουν τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς.

Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς να αποδεχθούν την πρόταση μας αυτή, που πιστεύουμε ότι έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό και να απομακρύνει  το «φόβο» τόσο των εκπαιδευτικών όσο γονέων και μαθητών σχετικά με την απευθείας μετάδοση των μαθημάτων. Ελπίζουμε με την πρωτοβουλία μας αυτή, να γεφυρωθούν το συντομότερο δυνατόν οι όποιες αντιθέσεις και να δοθούν σε όλους τους μαθητές οι ίσες δυνατότητες που είναι απαραίτητες για την εύρυθμη διατήρηση και εξέλιξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας.»

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ