Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων: Tα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ντουβάρια…

ένωση-γιατρών-εσυ-χανίων-tα-νοσοκομεία-1130778

Η Δημοκρατία είναι το πολίτευμα όπου η εξουσία πηγάζει από τον λαό, ασκείται από τον λαό και υπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Οι ακρογωνιαίοι λίθοι της, περιλαμβάνουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι και του λόγου, την κοινωνική ισότητα, τη συμμετοχή στα κοινά και το δικαίωμα στη ζωή. Θεσπίστηκε από τον Κλεισθένη για πρώτη φορά, στην Ελλάδα (στην Αθήνα συγκεκριμένα) το 508 π.Χ.

Η πανδημία που έπληξε και την χώρα μας ανέδειξε με τον τραγικότερο τρόπο την χρόνια υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ και, σε συνδυασμό με την τεράστια ζήτηση παροχών υγείας, οδήγησε τα νοσοκομεία σε οριακές καταστάσεις.

Το βάρος το επωμίστηκαν στο σύνολό τους οι υγειονομικοί των δημοσίων δομών υγείας υπό αντίξοες συνθήκες (με το μεγαλύτερο (αν όχι το σύνολο) των ιδιωτικών κλινικών να αποφεύγουν την νοσηλεία ασθενών με COVID 19 και αντιθέτως να προσφέρουν υπηρεσίες με το «αζημίωτο»), αλλά και οι ασθενείς που, λόγω μετατροπής ολόκληρων νοσοκομείων σε νοσοκομεία μίας νόσου, αφέθηκαν να περιμένουν την πάροδο της πανδημίας για να θεραπευθούν για χρόνια προβλήματα υγείας όπως π.χ. χειρουργικές επεμβάσεις.

Και ενώ η πανδημία φαίνεται να απέχει ακόμη πολύ από το τέλος της, τα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν να (υπό;)λειτουργούν με απειροελάχιστες προσλήψεις σε σχέση με τις ανάγκες τους, και ενώ το υπάρχον προσωπικό, είναι πλέον εξουθενωμένο σωματικά και κυρίως ψυχικά, και ενώ οι ασθενείς παραμένουν σε διαιωνιζόμενες λίστες χειρουργείων, η κυβέρνηση (παρά τους διάφορους κατά καιρούς ισχυρισμούς της για στήριξη του ΕΣΥ) συνεχίζει με κάθε τρόπο την απαξίωσή του προς ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αυτού αγαθού που λέγεται υγεία.

Αναζητά προσωπικό να εργαστεί με χαμηλούς μισθούς, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και αναρωτιέται γιατί δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον. Έχει αφήσει υποστελεχωμένο το ΕΚΑΒ. Απαγορεύει εκ νέου τις άδειες των υγειονομικών προσπαθώντας να αποκρύψει την τραγική κατάσταση που υπάρχει καθώς δεν έχει καν καλύψει τα ήδη υπάρχοντα κενά σε προσωπικό, πόσο μάλλον τις θέσεις αυτών που απομακρύνει θέτοντας τους σε αργία λόγω μη εμβολιασμού. Εξωθεί συναδέλφους σε παραιτήσεις αυξάνονταςσυνεχώς τις υποχρεώσεις των υπαρχόντων γιατρών, ακόμη και σε καθήκοντα όπως η κοστολόγηση των υπηρεσιών υγείας (DRGs).

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας πρέπει να σας πούμε ότι τα νοσοκομεία δεν αντέχουν άλλο βάρος. Τα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ντουβάρια. Τα νοσοκομεία είναι και άνθρωποι που καθημερινά καταρρέουν από κούραση και ψυχική εξουθένωση. Όταν κλινικές ολόκληρες υπολειτουργούν ή μετατρέπονται σε κλινικές COVID δεν προάγουν το υπέρτατο αυτό αγαθό που λέγεται υγεία. Τα νοσοκομεία δεν στελεχώθηκαν όπως όλοι ελπίζαμε και εδώ έχει απόλυτη ευθύνη η κυβέρνηση που όλο «ανακαλύπτει ατέλειες», «θα σχεδιάσει λύσεις» και θα….. τα δώσει όλα στους ιδιώτες με ότι κόστος.

Ως ενεργοί πολίτες οφείλουμε όχι μόνο να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα και τις οδηγίες των επίσημων πανευρωπαϊκών και ελληνικών επιστημονικών οργάνων αλλά και να πιέσουμε τους πολιτικούς μας να στηρίξουν έμπρακτα το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η εξουσία οφείλει να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του λαού. Αυτό σημαίνει ότι τα όργανα της πολιτείας που είναι φορείς εξουσίας (κυβέρνηση, βουλή κ.ο.κ.) και οι οποίοι, ανεξαρτήτως κόμματος, εκλέχθηκαν από εμάς, πρέπει να υπηρετούν και να προασπίζουν τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας, και όχι π.χ. του εαυτού τους ή κάποιων μόνο «εκλεκτών», κατ’αυτούς, τμημάτων της.

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Χανίων

One thought on “Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Χανίων: Tα νοσοκομεία δεν είναι μόνο ντουβάρια…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook