Ενώνουν δυνάμεις ΕΒΕΧ και Ξενοδόχοι – Ενιαία στρατηγική για έξοδο από την τουριστική κρίση εξαιτίας της πανδημίας

ενώνουν-δυνάμεις-εβεχ-και-ξενοδόχοι-1114334

Στα γραφεία του Επιμελητηρίου Χανίων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη κοινή σύσκεψη εργασίας μεταξύ μελών της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χανίων και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Χανίων με τον συντονισμό των δύο Προέδρων, κ.κ. Αντώνη Ροκάκη και Μανώλη Γιαννούλη, αντίστοιχα. Η κοινή συνεργασία είχε ως κεντρική επιδίωξη τη συνδιαμόρφωση του πλέον αποτελεσματικού στρατηγικού πλαισίου για την αναχαίτιση των βαρύτατων συνεπειών της απρόβλεπτης πανδημίας Covid-19 εις βάρος των επιχειρηματιών και των απασχολούμενων στην Τουριστική αγορά των Χανίων, η οποία υπολογίζεται ότι συνεισφέρει το 48% του περιφερειακού Α.Ε.Π. και το 23% της Απασχόλησης.

Λίγο πριν το τέλος της φετινής τουριστικής περιόδου στα Χανιά, οι πρώτες εκτιμήσεις από τους πρώτους μήνες της επανεκκίνησης και τα πλήγματα της πανδημίας Covid-19 στην τοπική τουριστική αγορά δεν απέχουν από τη συνολική εικόνα της Ελληνικής, σημειώνοντας πτώση επισκεπτών της τάξης του -80% σε σύγκριση με το 2019. Με βάση το σημερινό διεθνές – αλλά αβέβαιο – περιβάλλον, οι πρώτες προσεγγίσεις για την πορεία της επόμενης τουριστικής περιόδου 2021 είναι ότι η αγορά των Χανίων θα μπορούσε να ανακάμψει σταδιακά, προσεγγίζοντας το 55% του συνόλου των επισκεπτών του 2019.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εργασίας διαπιστώθηκε με ανησυχία και από τους δύο θεσμικούς φορείς ότι κρίσιμα έργα υποδομής για την ποσοτική ανάκαμψη και την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των Χανίων – αν και διεκδικούνται αρκετά χρόνια – δεν έχουν ολοκληρωθεί από την Ελληνική πολιτεία. Κύριες αιτίες οι δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες με αρκετούς εμπλεκόμενους φορείς σε κάθε έργο. Σημειώνονται χαρακτηριστικά στρατηγικές υποδομές, όπως ο νέος πύργος ελέγχου και το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων, η αναβάθμιση και επέκταση του «φονικού» Βόρειου Οδικού Άξονα, σε συνδυασμό με τη σύνδεση του Αεροδρομίου με τη Σούδα, ο κόμβος της Σούδας, οι βιολογικοί καθαρισμοί Παλαιόχωρας, Αλμυρίδας, Γεωργιούπολης.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κος Αντώνης Ροκάκης, μετά το τέλος της κοινής συνάντησης εργασίας, δήλωσε για την κοινή στρατηγική πρωτοβουλία: «Η Ένωση Ξενοδόχων και το Επιμελητήριο Χανίων, εκπροσωπώντας θεσμικά το σύνολο των επιχειρηματιών στον κλάδο του Τουρισμού, συμφωνήσαμε ότι οφείλουμε – εν μέσω της πρωτοφανούς πανδημίας Covid-19 – να αναβαθμίσουμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό την ένταση και την ποιότητα της συνεργασίας μας. Σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους τουριστικούς φορείς και τη Χανιώτικη κοινωνία αφουγκραστήκαμε την απαίτηση για ευρεία συναίνεση, ολοκληρωμένο σχεδιασμό και αποτελεσματική δράση. Σήμερα, οι δύο θεσμικοί φορείς αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε από κοινού σε υπηρεσιακό και τεχνικό επίπεδο τη συστηματική αναζήτηση της μορφής που θα λάβει η στρατηγική μας συμπόρευση για το Αύριο του Χανιώτικου Τουρισμού. Μόνο ενωμένοι και δουλεύοντας σκληρά θα επανακάμψουμε».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, κος Μανώλης Γιαννούλης, τόνισε ότι «είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που έχει επιφέρει η πρωτοφανής υγειονομική – οικονομική κρίση. Το σύνολο της τουριστικής οικονομίας (ξενοδοχεία –εστιατόρια – μπαρ – τουριστικά γραφεία κτλ.) έχει πληγεί σε πολύ  μεγάλο βαθμό, και στόχος μας είναι να ενώσουμε δυνάμεις και με συντονισμένες δράσεις και όχι αποσπασματικές ενέργειες να κάνουμε την καλύτερη προσπάθεια για τα Χανιά και την Κρήτη που γνωρίζουμε και αγαπάμε. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από αυτή την πρωτοφανή κρίση».

Zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook