Ενισχύονται με Rafale τα Βαλκάνια – Έδωσε 1 δισ. και αγόρασε 12 η Κροατία

ενισχύονται-με-rafale-τα-βαλκάνια-έδωσε-1-δ-1188322

Είναι πλέον επίσημο. Η Κροατία αποφάσισε να αγοράσει 12 μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη 4++γενιάς Dassault Rafale, κλείνοντας σημαντική συμφωνία ύψους 1 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενισχύοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες και την ισχύ της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας.

Μετά την Ελλάδα και την Αίγυπτο, η Κροατία «είναι η τρίτη χώρα που επισήμως αποκτά τα πανίσχυρα γαλλικά μαχητικά εντός του 2021, ενώ όπως είχαμε αναφέρει πριν από μερικές εβδομάδες, στο παιχνίδι παραμένουν χώρες όπως η Ινδία, το Κατάρ, η Ουκρανία αλλά και η Ινδονησία, για ενδεχόμενη νέα σύμβαση προμήθειας των «ριπών ανέμου» της Dassault.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η κυβέρνηση της Κροατίας αποφάσισε να αγοράσει 12 μεταχειρισμένα μαχητικά Rafale τύπου F3-R από τη Γαλλία για την Πολεμική Αεροπορία της χώρας, κάτι το οποίο γνωστοποίησε με δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός της Κροατίας. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι: «Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων θα ενισχύσει τη θέση της Κροατίας ως μέλος του ΝΑΤΟ και εταίρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Για πρώτη φορά, θα φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ που διατίθεται για την ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων».

Η συμφωνία και ο προγραμματισμός

Ειδικότερα, η συμφωνία αξίζει περίπου 999 εκατομμύρια ευρώ (1,2 δισεκατομμύρια δολάρια) και, εκτός από την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών, περιλαμβάνει και τα οπλικά συστήματα, τα ανταλλακτικά, τα logistics και την εκπαίδευση πιλότων και προσωπικού. Μετά την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, η Κροατία θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση των λεπτομερειών της σύμβασης με τη Γαλλία.

Βάσει προγραμματισμού, η Γαλλία πρόκειται να παραδώσει τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη το 2024 και τα υπόλοιπα έξι Rafale θα παραδοθούν το 2025, ενώ μεταξύ αυτών τα 10 θα είναι μονοθέσια και τα δύο θα είναι διθέσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος και περιελάμβανε προτάσεις όπως μαχητικά τύπου:

F-16 Block 70 από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής,

JAS-39 Gripen C / D από την Σουηδία

F-16C / D Block 30 από το Ισραήλ.

Ο σκοπός της αγοράς των νέων Rafale είναι η αναβάθμιση της κροατικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θέλει να καλύψει το κενό που άφησε η απόσυρση των μαχητικών αεροσκαφών, σοβιετικής εποχής τύπου MiG-21.

Πηγή: Defense News

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook