Ενιαίος φορτιστής για όλα τα κινητά από το 2024

ενιαίος-φορτιστής-για-όλα-τα-κινητά-απ-1421710

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη τη νομοθεσία που ορίζει ότι έως το 2024 όλες οι ηλεκτρονικές συσκευές που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως κινητά τηλέφωνα, τάμπλετ και κάμερες, θα πρέπει να έχουν ενιαίο φορτιστή. Πρόκειται για την πρώτη απόφαση αυτού του είδους στον κόσμο, ενώ αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τον αμερικανικό κολοσσό Apple.

Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισφραγίζει την προηγούμενη συμφωνία των θεσμικών οργάνων του μπλοκ και ορίζει ότι ο φορτιστής τύπου USB-C, που χρησιμοποιούν συσκευές που βασίζονται στο λειτουργικό Android, θα καταστεί ο βασικός τύπος φορτιστών, αναγκάζοντας την Apple να αλλάξει τους φορτιστές για τις συσκευές iPhone και όχι μόνο.

Η αλλαγή αυτή συζητείται εδώ και χρόνια, καθώς οι χρήστες τόσο των iPhone όσο και των Android συσκευών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι πρέπει να χρησιμοποιούν διάφορους φορτιστές για τις συσκευές τους.

Όπως προαναφέρθηκε, από τις μεγάλες εταιρείες κατασκευής ηλεκτρονικών συσκευών, περισσότερο θα επηρεαστεί η Apple, με τους αναλυτές να εκτιμούν ωστόσο ότι η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να λειτουργήσει θετικά βραχυπρόθεσμα για την εταιρεία, καθώς θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράσουν τα πιο πρόσφατα gadgets της εταιρείας.

Η συμφωνία προβλέπει τη χρήση ενιαίου φορτιστή πέραν των κινητών, των τάμπλετ και των καμερών, για συσκευές ηλεκτρονικής ανάγνωσης, ακουστικά και άλλα gadgets, γεγονός που θα έχει ενδεχομένως επίπτωση και στη Samsung, τη Huawei και άλλους κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών.

Η Apple είναι προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι η μεταρρύθμιση αυτή θα πλήξει την καινοτομία, ενώ θα προκαλέσει και ένα «βουνό” ηλεκτρονικών αποβλήτων.

Η μεταρρύθμιση εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία, καθώς υπέρ ψήφισαν 602 ευρωβουλευτές και κατά μόλις 13.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι η νέα νομοθεσία θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση περίπου 250 εκατ. ευρώ για τους καταναλωτές.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook