ΕΝΦΙΑ: Τι μπορούν να κάνουν όσοι δεν μπορούν να πληρώσουν την πρώτη δόση

ενφια-τι-μπορούν-να-κάνουν-όσοι-δεν-μπο-1453327

Δύο μέρες έχουν ακόμη στη διάθεση τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να εξοφλήσουν την πρώτη από τις 10 ισόποσες μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ για το φορολογικό έτος 2021.

Όπως προβλέπει η σχετική τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη δόση του  ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να καταβληθεί έως την Τρίτη 31 Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023, ενώ σε περίπτωση που εξοφληθεί εφάπαξ ο φόρος δεν προβλέπεται κάποια έκπτωση.

ΕΝΦΙΑ: Πώς οι 10 δόσεις μπορούν να γίνουν 24

Όσοι δεν έχουν την δυνατότητα να ακολουθήσουν τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομικών για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ σε 10 δόσεις, τότε έχουν τις εξής εναλλακτικές λύσεις για την πληρωμή του:

Α. Πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις

Εφόσον δεν υπάρχουν λάθη ή παραλείψεις στο Ε9, τότε οι υπόχρεοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας σε έως 24 δόσεις. Δηλαδή μπορούν να “σπάσουν” τον φόρο σε 24 δόσεις. Για να ενταχθούν όμως οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην ρύθμιση αυτή θα πρέπει να πληρούν τις παρακάτω προϋποθέσεις:

  • ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να είναι πάνω από το ποσό των  300 ευρώ.
  • Να έχουν υποβληθεί οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας αλλά και οι περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για το ίδιο διάστημα.
  • Θα πρέπει να να έχουν ρυθμιστεί ή  να έχουν εξοφληθεί τυχόν άλλα χρέη.

Επίσης επισημαίνεται ότι όσοι εντάξουν την οφειλή τους στην ρύθμιση αυτή, τότε θα επιβαρύνονται με ετήσιο ποσοστό τόκων της τάξεως του  5,32% αν η αποπληρωμή καθοριστεί  σε  έως 12 μηνιαίες δόσεις , ενώ  εάν ο αριθμός  των μηνιαίων δόσεων είναι από 13 έως 24 τότε το ετήσιο ποσοστό τόκων θα είναι 6,82% . Αξιοσημείωτο είναι δε ότι εάν μια μηνιαία δόση δεν εξοφληθεί εμπρόθεσμα, τότε ο υπόχρεος θα έχει μια προσαύξηση της τάξεως του 15% στη δόση του.

Πώς θα ενταχθείτε στη ρύθμιση – Βήμα βήμα η διαδικασία

Οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στη πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις θα πρέπει να ακολουθήσουν την παρακάτω διαδικασία:

  • Αρχικά θα πρέπει να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, επιλέγοντας κατά σειρά «Υπηρεσίες προς πολίτες», «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και «Είσοδος στην εφαρμογή» με τους κωδικούς τους  στο Taxisnet.
  • Εν συνεχεία θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα  υποβολής της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης όπου και  εκεί  θα πρέπει να πατήσουν  το κουμπί στην επιλογή της αίτησης πάγιας ρύθμισης οφειλών ν. 4152/2013, όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4646/2019».

Υπενθυμίζεται ότι για να ισχύσει η ρύθμιση, ο υπόχρεος θα πρέπει να εξοφλήσει την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε  3 εργάσιμες ημέρες από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Β. 12 άτοκες  δόσεις

 Η ενναλακτική λύση για την εξόφληση του ΕΝΦΙΑ είναι αυτή των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook