ΕΝΦΙΑ: Οι δύο άγνωστοι παράγοντες που κρίνουν τα ραβασάκια

ενφια-οι-δύο-άγνωστοι-παράγοντες-που-κ-1284026

Οι πρώτες ανακοινώσεις για το νέο ΕΝΦΙΑ και τις ανατροπές που κρύβει έγιναν, ωστόσο μια πρώτη αποκάλυψη της πραγματικής διάστασης του νέου φόρου θα γίνει με τη φορολογική κλίμακα και όλη η αλήθεια θα εμφανιστεί στα ραβασάκια.

Για το 2022 τα εκκαθαριστικά θα είναι τριών ταχυτήτων για πάνω από 6 εκατομμύρια φορολογούμενους. Ερωτηματικό είναι η κλίμακα φόρου, αλλά και τι θα γίνει με το συντελεστή παλαιότητας στον ΕΝΦΙΑ.

Θα υπάρξουν μειώσεις, για περίπου 900.000 δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ενώ περίπου 350.000 θα καταβάλλουν μεγαλύτερο φόρο σε σχέση με το 2021.

Φουσκωμένο θα δουν φέτος τον λογαριασμό του νέου φόρου οι φορολογούμενοι με ακίνητα σε περιοχές με σημαντική αύξηση των αντικειμενικών αξιών καθώς και σε εκείνες που η τιμή ζώνης υπερβαίνει τα 3.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν φέτος για περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι διαθέτουν ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Ο φόρος που θα πληρώσουν θα είναι σε ορισμένες περιπτώσεις έως και διπλάσιος σε σύγκριση με το 2021, κάτι όμως που θα διαπιστωθεί με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την ενσωμάτωση όλων των περιοχών στην άσκηση που συνεχίζουν να «τρέχουν» το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Μπορεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα να ξεφουσκώνει τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά πολλοί θα δουν το ποσό του φόρου να εκτοξεύεται στα ύψη. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου για πολύ μεγάλες περιουσίες θα ενεργοποιούνται «επιβαρυντικοί» συντελεστές, οι οποίοι θα λειτουργούν αντίθετα από τους εκπτωτικούς συντελεστές.

Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα φθάσουν στους ιδιοκτήτες ακινήτων μετά το Πάσχα. Ο φόρος που θα προκύψει για τους φορολογούμενους θα μπορεί να καταβληθεί σε έως 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως το τέλος Μαΐου και την τελευταία έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Μία από τις παγίδες του νέου συστήματος αφορά τις εκατοντάδες περιοχές σε ολόκληρη την Ελλάδα οι οποίες εντάσσονται φέτος για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού αξίας ακινήτων. Και τούτο διότι οι τιμές με βάση τις οποίες η εφορία θα υπολογίζει από φέτος τους φόρους καταγράφουν σημαντικό άλμα έως και τρεισήμισι φορές πάνω.

Από την αρχή του προηγούμενου μήνα το σύστημα αυτό άλλαξε και έτσι οι τιμές θα υπολογίζονται εφεξής με βάση τις τιμές ζώνης. Κάτι που πρακτικά οδηγεί σε αυξήσεις ακόμη και δύο ή και τρεις φορές πάνω από σήμερα, και με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εμφανίζονται κυρίως σε νησιωτικές περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Ιθάκη, όπου σημειώνονται αυξήσεις ίσες με 250%, στην Κω όπου οι τιμές διπλασιάζονται με ποσοστιαίες αυξήσεις που να φτάνουν το 108%, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής με αυξήσεις 94% και με άλλες αυξήσεις πάνω από 70% όπως λόγου χάρη κατά 79% στην Κεφαλλονιά και 75% στη Χερσόνησο Ηρακλείου.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook