ΕΝΦΙΑ 2022: Ανακοινώθηκε ημερομηνία για τα εκκαθαριστικά – Πώς θα το βρείτε

ενφια-2022-ανακοινώθηκε-ημερομηνία-για-τ-1233845

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2022. Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, «εκτιμούμε ότι αύριο θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι το 80% των πολιτών θα πληρώσουν χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ, το 13% θα πληρώσει τον ίδιο και ένα μικρό ποσοστό, περίπου 7% με 8%, θα πληρώσει αυξημένο ΕΝΦΙΑ, στις περιοχές που καταγράφεται μεγάλη αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ενώ δηλαδή ο πλούτος των πολιτών αυξάνει, η συνολική φορολόγηση του πλούτου του μειώνεται ακόμη περισσότερο».

Οι αλλαγές στα νέα εκκαθαριστικά

Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να ενημερωθούν για τη διαφορά που προκύπτει σε σχέση με το προηγούμενο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή πόσα πλήρωναν πριν και πόσα φέτος, μετά και τις αλλαγές που επέρχονται. O πολίτης δηλαδή θα έχει τη δυνατότητα να ξέρει τι πληρώνει για κάθε περιουσιακό του στοιχείο σήμερα, σε σχέση με αυτό που πλήρωνε στο παρελθόν.

Δείτε εδώ το νέο έντυπο του ΕΝΦΙΑ.

Ειδικοτερα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση Α.1056/2022 σχετικά με τον τύπο και το περιεχόμενο της δήλωσης Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝ.Φ.Ι.Α.) – πράξης προσδιορισμού φόρου έτους 2022 και επομένων.

Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΕΝΦΙΑ -πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2022 και επομένων έχει ως τα συνημμένα υποδείγματα 1 και 2 της απόφασης

Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης ΕΝΦΙΑ -πράξης διορθωτικού προσδιορισμού φόρου φυσικών και νομικών προσώπων έτους 2022 και επομένων έχει ως τα συνημμένα υποδείγματα 3 και 4 της απόφασης

Στο νέο εκκαθαριστικό οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δουν την νέα αξία των ακινήτων τους, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ή την έκπτωση που θα έχουν ανάλογα με το ύψος της αξίας της περιουσίας τους, αλλά και τις επιβαρύνσεις για όσους διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Όπως φαίνεται και στο νέο έντυπό (και στα τον πινάκα με τα στοιχεία εκκαθάρισης) θα αποτυπώνεται καθαρά η έκπτωση η προσαύξηση του νέου φορου ακινήτων καθώς και η διαφορά με τον προηγούμενο λογαριασμό. Ακολουθούν οι προθεσμίες για τις δόσεις, η ταυτότητα οφειλής για την πληρωμή του φόρου κλπ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ εξέδωσε και νέο υπόδειγμα για το έντυπο Ε9 στο οποίο καταχωρούνται οι μεταβολές στην ακίνητη περιουσία των πολιτών.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα καταβληθεί σε 10 δόσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023. Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση φόρου 50% ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, θα χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των εισοδημάτων του 2020.

Πώς εκτυπώνω τον ΕΝΦΙΑ 2022

Μπαίνετε στην αρχική σελίδα του myAADE

Κλικάρετε στο παράθυρο «Εφαρμογές»

Κλικάρετε στην επιλογή «Πολίτες»

Κατεβαίνετε στο γράμμα Δ στην επιλογή «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ»

Εκεί ανοίγει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9. Βάζετε τους κωδικούς taxisnet και μπαίνετε στην εφαρμογή

Επιλέγετε το έτος 2022 και βλέπετε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022

Πώς πληρώνω τον ΕΝΦΙΑ

Tη δυνατότητα εφάπαξ πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και με πιστωτικές κάρτες, μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες στους φορολογούμενους, μέσω του internet και mobile banking των τραπεζών.

Μπορείτε να πληρώσετε τις οφειλές σας εκτός ρύθμισης ή να πληρώσετε μέρος τους, με τους εξής τρόπους:

  • Με την Ταυτότητα Βεβαιωμένης Οφειλής (ΤΟ) σε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Απαιτούνται περίπου δυο (2) εργάσιμες μέρες από την ημερομηνία πληρωμής για την ενημέρωση της εικόνας των οφειλών σας. Για το λόγο αυτό ενδέχεται να εμφανίζονται ως ανείσπρακτες όσες οφειλές έχετε πρόσφατα πληρώσει.
  • Με κάρτα πληρωμών χρησιμοποιώντας τα στοιχεία της κάρτας σας.
  • Μέσω IRIS online payments με απευθείας σύνδεση με τον λογαριασμό σας.
  • Η πίστωση των οφειλών σας με κάρτες πληρωμών ή μέσω IRIS online payments πραγματοποιείται αμέσως.

Για κάθε Ανοιχτή Οφειλή που εμφανίζεται στον πίνακα μπορείτε πατώντας το πλήκτρο επιλογής (radio button) στη στήλη «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων & επιλογή οφειλής για πληρωμή»:

  • να δείτε τα στοιχεία των δόσεων της (στο τέλος του πίνακα)
  • να εμφανίσετε την Ταυτότητα Οφειλής και να εκτυπώσετε το Σημείωμα για Πληρωμή επιλέγοντας το πλήκτρο «Ταυτότητα Οφειλής»
  • να εξοφλήσετε την οφειλή επιλέγοντας το πλήκτρο «Εξόφληση». Το συνολικό ποσό πληρωμής εμφανίζεται αυτόματα
  • να πληρώσετε μέρος της οφειλής σας, εισάγοντας το ποσό που επιθυμείτε στο σχετικό πεδίο της στήλης Ποσό για πληρωμή
  • έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε τρόπο πληρωμής Κάρτα ή μέσω IRIS online payments.

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook