Ενδείξεις για μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου νότια της Κρήτης

ενδείξεις-για-μεγάλα-κοιτάσματα-φυσι-843146

Στον εντοπισμό γεωλογικής δομής σε θαλάσσια περιοχή νότιας της Κρήτης που προσομοιάζει με εκείνη του κοιτάσματος του Ζορ της Αιγύπτου έχουν καταλήξει εξειδικευμένοι επιστήμονες πετρελαϊκών εταιριών.

Παράγοντες της αγοράς, μιλώντας στο Euro2day.gr, υποστηρίζουν ότι στον συγκεκριμένο στόχο, ο οποίος έχει πάρει και το όνομα «Τάλως», του αρχαίου ανθρωπόμορφου φτερωτού φύλακα της Κρήτης με σώμα από χαλκό, είναι πιθανό να κρύβονται αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 10 τρισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων. Δύο φορές, δηλαδή, το κοίτασμα της Αφροδίτης (4,1 τρις. κ.π.) στην κυπριακή ΑΟΖ και όσο ακριβώς το Ταμάρ του Ισραήλ.

Ο «Τάλως», όπως αναφέρουν στο Euro2day.gr, στελέχη της αγοράς φέρεται να βρίσκεται στις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ και οι οποίες μετά την κύρωση των συμβάσεων από την ελληνική Βουλή ανασκουμπώνονται για την έναρξη της οκταετούς διάρκειας των ερευνών.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν τη δομή να εντοπίστηκε μετά την επανεπεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που έγινε στο τέλος του 2015, όταν βεβαιώθηκε τον Αύγουστο εκείνης της χρονιάς η ανακάλυψη του γιγαντιαίου κοιτάσματος του Ζορ από την Eni στην Αίγυπτο. Έχουν βεβαιωθεί αποθέματα της τάξης των 30 τρισ. κυβικών ποδιών και ο εντοπισμός του ανέτρεψε τα επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα των γεωλόγων και πετρελαϊκών εταιριών, αντίστοιχα.

Πηγές αναφέρουν ότι Έλληνες επιστήμονες κινητοποιήθηκαν όταν διαπίστωσαν την ομοιότητα της δομής της Κρήτης με εκείνη του Ζορ και προκάλεσαν τη σύσταση της κοινοπραξίας των Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ, οι οποίες το 2017 πήραν τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Τα σεισμικά δεδομένα υπήρχαν από το 2012 -2013 όταν ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης προσκάλεσε τη νορβηγική PGS για τη διενέργεια των σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης.

Κύκλος Ιδεών

Στο μεταξύ στη διάρκεια χθεσινής συνάντησης εργασίας που διοργάνωσε ο Κύκλος Ιδεών και συντόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με θέμα τις εξελίξεις στο χώρο των ερευνών υδρογονανθράκων τονίστηκε η ανάγκη συνέχισης της πολιτικής του 2010 -2014 που ξεκίνησε η τότε κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛ.ΠΕ Upstream Γιάννης Γρηγορίου έκανε γνωστό ότι εντός του 2010 η εταιρεία θα πραγματοποιήσει την πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό Κόλπο, σημειώνοντας πως τα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου ανέρχονται σε 140 εκατομμύρια βαρέλια. Ο ίδιος προϋπολόγισε δυνητικά ετήσια έσοδα για το δημόσιο της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και σε βάθος 25ετίας πάνω από 5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Γρηγορίου αναφέρθηκε επίσης και στις αντιδράσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία με τις σεισμικές έρευνες στη χερσαία περιοχής της Άρτας και τις οποίες εντοπίζει στη δημοτική αρχή.

Στην ίδια εκδήλωση ο διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Hellas Δημήτρης Γόντικας ανακοίνωσε την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, όπου έχει τα δικαιώματα με την Repsol. Η ισπανική εταιρεία είναι operator. Ο κ. Γόντικας ανήγγειλε επίσης την αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τα αποθέματα πετρελαίου στο Κατάκολο, παραπέμποντας για τις επίσημες ανακοινώσεις στο προσεχές χρονικό διάστημα. Μίλησε για γραφειοκρατικές καθυστερήσεις ως προς την ανάπτυξη του ώριμου κοιτάσματος.

Ο Ντίνος Νικολάου, γεωλόγος πετρελαίων -ενεργειακός οικονομολόγος και τεχνικός σύμβουλος της Energean Oil & Gas περιέγραψε το παζλ των εξελίξεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο όπου περιέγραψε σε τεχνικό και οικονομικό επίπεδο τις ευκαιρίες και τα εμπόδια για την μεταφορά των κοιτασμάτων φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην τουρκική προκλητικότητα απέναντι στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο καθηγητής Γιάννης Μανιάτης απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε επί υπουργίας του στην κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ για την επανεκκίνηση των γύρων παραχωρήσεων δικαιωμάτων ερευνών κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα.

Πηγή:euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook