Ένας υδροσίφωνας μέσα στο 2021 στα Χανιά – Oι σίφωνες ξηράς και θαλάσσης τα τελευταία 5 χρόνια

ένας-υδροσίφωνας-μέσα-στο-2021-στα-χανιά-o-1352820

Συνολικά καταγράφηκαν 97 υδροσίφωνες και 9 ανεμοστρόβιλοι οι οποίοι προκάλεσαν υλικές ζημιές. Οι περισσότεροι σίφωνες εμφανίστηκαν τον Οκτώβριο (24) και τον Ιανουάριο (23) αλλά οι πιο καταστροφικοί σίφωνες καταγράφηκαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Κοντά στον μέσο όρο της δεκαετίας 2010-2019 κυμάνθηκε ο αριθμός των σιφώνων ξηράς (ανεμοστρόβιλοι) και θαλάσσης (υδροσίφωνες) που καταγράφηκαν στη χώρα μας το 2021.

Το γράφημα δείχνει σε χάρτη την κατανομή των κυριότερων καταγραφών και τον αριθμό των καταγραφών τα τελευταία 5 έτη.

Πιο συγκεκριμένα, στις 28 Ιανουαρίου 2021 ένας εκ των δύο σιφώνων θαλάσσης κοντά στον Κίσσαμο Χανίων πέρασε στην ξηρά καταστρέφοντας θερμοκήπια και ανατρέποντας ένα βαρύ όχημα, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστούν κάτοικοι της περιοχής.

Η μικρή έκταση και χρονική διάρκεια των σιφώνων δυσκολεύει την παρατήρηση και καταγραφή τους, έτσι οι καταγραφές θεωρητικά αποτελούν ένα μέρος του συνολικού αριθμού των σιφώνων που εκδηλώνονται στην πραγματικότητα. Η διάδοση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση smartphones έχει βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την καταγραφή όλων των καιρικών φαινομένων.

Αν έχετε καταγράψει σίφωνες στο παρελθόν παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το climatebook.gr, στέλνοντας πληροφορίες σχετικά με την περιοχή και τη χρονική στιγμή που τους καταγράψατε, και αν γνωρίζετε τη χρονική διάρκεια που είχε το φαινόμενο.

 

Kώστας Λαγουβάρδος – climatebook.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook