Ένας χρόνος Παναγιώτης Σημανδηράκης: Το καλό κλίμα, οι πρώτες συμβάσεις και οι νέοι ποδηλατόδρομοι

ένας-χρόνος-παναγιώτης-σημανδηράκης-1099752

Τον απολογισμό της δημαρχίας του, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, έκανε ο Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε συζήτηση με τον Δημήτρη Παππά στον SUPER FM 89.6.

Ο δήμαρχος της πόλης έκανε λόγο για ένα χρόνο με πολλές ιδιαιτερότητες, μία πολύ έντονη χρονιά, κατά την οποία άνοιξαν τα θέματα για τα οποία είχαν δοθεί υποσχέσεις προεκλογικά:

«Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, ο Δήμος όμως είναι για να δίνει λύσεις και αυτό θέλουμε να κάνουμε. Προετοιμάζουμε τον απολογισμό που θα γίνει σε τακτικό δημοτικό συμβούλιο. Είναι σημαντικό οι πολίτες να γνωρίζουν τι έχει κάνει ο καθένας, ποια είναι η κατάσταση που παραλάβαμε και τι έχουμε κάνει όλον αυτό το καιρό.

Η ζωή μου έχει αλλάξει απόλυτα, όπως και όλης της ομάδας μας. Οι ώρες στο δημαρχείο είναι πολλές, οι απαιτήσεις επίσης πολλές, όμως υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα και κάθε μέρα θέλουμε να εργαζόμαστε και να φτάνουμε ακόμα πιο ψηλά τον πήχη, χωρίς να διαψεύσουμε τους πολίτες που έχουν υψηλές απαιτήσεις από εμάς.

Έπειτα, έγινε ιδιαίτερη μνεία στο καλό κλίμα στις τάξεις της δημοτικής αρχής:

«Είμαστε μια παρέα και αυτό είναι από τα πλεονεκτήματα που έχουμε, δεν υπάρχουν κόντρες, εδώ κι ένα χρόνο ποτέ δεν άκουσα κατηγορία από συνεργάτη μου για κάποιον άλλο. Αυτό είναι πολύ λειτουργικό, αφού προωθούμε καλύτερα τα θέματα. Καλή σχέση υπάρχει και με τις παρατάξεις που μας στήριξαν, παρά τα όποια προβλήματα που υπάρχουν στα δημοτικά συμβούλια, αφού οι περισσότερες προτάσεις μας ψηφίστηκαν δημόσια και πάρθηκαν αποφάσεις, και μάλιστα στην πλειοψηφία τους ομόφωνα.

Όσον αφορά τα αναπτυξιακά θέματα των Χανίων, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης αναφέρθηκε στα ζητήματα της υποδομής, επισημαίνοντας ότι εμβληματικά έργα που για χρόνια αναμένουν οι πολίτες έχουν προχωρήσει αποφασιστικά τον χρόνο που μας πέρασε:

«Χαρακτηριστικά παραδείγματα η υπογραφή της σύμβασης των Νεωρίων, αφού σε 17-20 μήνες θα αρχίσουν οι διαγωνισμοί για την αποκατάσταση του μνημείου, ενώ είναι επιτυχία, όσον αφορά τη Δημοτική Αγορά, τα ακόμη 10 εκατομμύρια που εξασφαλίσαμε και δεν επιβαρύνουν τους δημότες των Χανίων.

Ακόμη, είμαστε στην τελική φάση για το ιδιοκτησιακό των Ιταλικών Στρατώνων, με τον δήμο να αποκτά την κυριότητα, ώστε να γίνει εκεί το νέο δημαρχείο. Η Τζανακάκη θα ετοιμαστεί για πεζοδρόμηση και το Πάρκο θα ενωθεί με τον Κήπο.»

Όσον αφορά το προαναγγελθέν έργο του ποδηλατόδρομου στην οδό Κυδωνίας, ο οποίος αναμφιβόλως θα είναι μία παρέμβαση που δημιουργεί άλλα δεδομένα, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας:

«Μέχρι τις 22 του Σεπτέμβρη που είναι η βδομάδα χωρίς αυτοκίνητο θα κατασκευαστεί ο νέος ποδηλατόδρομος στο δεξιό ρεύμα της οδού Κυδωνίας. Θα εκτείνεται στο σύνολο της οδού και θα αποτελέσει μία σημαντική αλλαγή για το κέντρο, με τον κόσμο να μετακινείται χωρίς πρόβλημα και μεγαλύτερη ασφάλεια με το ποδήλατο.

«Η εικόνα του δρόμου χωρίς αυτοκίνητα θα είναι πολύ διαφορετική. Κανονικά δεν επιτρέπεται ούτε η στάση ούτε η στάθμευση στην οδό στο αριστερό ρεύμα. Πλέον θα επιτρέπεται απλά η στάση.

«Σειρά, έπειτα, θα πάρει η οδός Χατζημιχάλη Γιάνναρη, για την οποία υπάρχουν αντιδράσεις. Αντιδράσεις υπήρχαν και στην πεζοδρόμηση των δρόμων στον Κάτωλα, όμως αν τώρα κάποιος προτείνει την αλλαγή στο προηγούμενο καθεστώς, θα υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις.

«Αναφορικά με το πρόβλημα που δημιουργείται με το πάρκινγκ, ήδη έχουμε έρθει σε συμφωνία για την ενοικίαση του πρώτου περιφερειακού πάρκινγκ, στη Λεωφόρο Σούδας, απ όπου δωρεάν οι πολίτες που θέλουν να έρθουν στο κέντρο θα αφήνουν το αμάξι τους και θα μεταφέρονται με λεωφορείο στο κέντρο της πόλης.  Είναι το πρώτο από τα τέσσερα πάρκινγκ που ετοιμάζουμε.

Θα υπάρχει μία συνολική μελέτη για την περιοχή ανάμεσα στο ΚΤΕΛ και την οδό Μάρκου Μπότσαρη, το ίδιο και στην περιοχή της Μονής Γωνιάς και κοντά στην οδό Κισσάμου. Η οδός Σελίνου θα μονοδρομηθεί και θα είναι έξοδος, το ίδιο και η οδός Κισσάμου από ένα σημείο κι έπειτα. Οι αλλαγές θα αποσυμφορήσουν το κέντρο και θα βελτιώσουν κατά πολύ την καθημερινότητα των πολιτών.

Αυτές οι προτάσεις είναι τα αποτελέσματα μελετών από ειδικούς, που έχουν μετρήσει τις ροές, την κίνηση, έχουν στατιστικά δεδομένα και μοντελοποίηση για το κυκλοφοριακό της πόλης. Τρία σενάρια θα υπάρξουν, ένα ήπιο χωρίς μεγάλες αλλαγές, ένα πιο προχωρημένο και μία πιο επιθετική παρέμβαση. Αυτό που εμείς θέλουμε από τώρα είναι να δούμε τις προτάσεις και των τριών σεναρίων, ώστε να ετοιμάσουμε τις μελέτες.»

Ακόμη, ο δήμαρχος επισήμανε οτι αναμένεται το πολυπόθητο διαγραμμιστικό όχημα, που θα αλλάξει τις ισορροπίες όσον αφορά τις διαβάσεις:

«Θα υπάρχει προσθήκη διαβάσεων στην οδό Κυδωνίας, ενώ σε λίγο καιρό θα έρθει το απαραίτητο διαγραμμιστικό, μετά από μεγάλη γραφειοκρατική διαδικασία, με τέσσερα άτομα να ασχολούνται μόνο με αυτό. Πρόκειται και για θέμα αισθητικής, ενώ οι πολίτες θα πλέον θα σέβονται περισσότερο τις διαβάσεις. Το θέμα είναι σε μόνιμη βάση να φαίνονται όπως πρέπει.

Από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι το οδόστρωμα και τα πεζοδρόμια. Με εργολαβία 2 εκατ. θα γίνουν παρεμβάσεις σε αυτά, ενώ αναμένεται νέα χρηματοδότηση 4.5 εκατ. σε βάθος τριετίας, ώστε να υπάρχουν συνεχώς συνεργεία που θα κάνουν ανακατασκευές, με την ΔΕΥΑΧ να έχει και εκείνη σημαντική δραστηριότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι» συμπλήρωσε, αναφερόμενος στο ζήτημα της καθυστέρησης λόγω της έλλειψης προσωπικού, αφού το 2009 ο Δήμος είχε περίπου 100 άτομα προσωπικά στα συνεργεία του Δήμου όταν αυτός τελείωνε στην οδό Γογονή. Πλέον υπάρχουν 14 στον «μεγάλο» δήμο Χανίων από τη Μαλάξα στην Αγία Μαρίνα.»

Όσον αφορά τη Δημοτική Αστυνομία, σχολίασε οτι θα ανοίξουν οι θέσεις μέσω ΑΣΕΠ, με απόλυτη διαφάνεια και κριτήρια που δεν επιτρέπουν αδικίες, ενώ ξεκαθάρισε οτι σε βάθος οκταμήνου θα έχουμε ξανά Δημοτική Αστυνομία, με 75 θέσεις να έχουν αιτηθεί. Έτσι, θα υπάρχει έλεγχος και η δυνατότητα να εφαρμόζονται οι πολιτικές που ψηφίζει το δημοτικό συμβούλιο.

Τέλος, ο Παναγιώτης Σημανδηράκης ενημέρωσε οτι υπάρχει συμφωνία να αγοράσει ο δήμος Χανίων οικόπεδο για χώρα μεταφόρτωσης σκουπιδιών, κάτι που θα μειώσει το κόστος αποκομιδής κατά περίπου 40% τον χώρο σκουπιδιών, κάτι που σημαίνει καλύτερη καθαριότητα, αφού  οτι οι πόροι που θα εξοικονομηθούν θα επιστρέψουν στην καθαριότητα.

zarpanews.gr

3 thoughts on “Ένας χρόνος Παναγιώτης Σημανδηράκης: Το καλό κλίμα, οι πρώτες συμβάσεις και οι νέοι ποδηλατόδρομοι

  1. Δηλαδή περα απο τους ποδηλατοδρομους και τα παρκινγκ όλα καλά? Η πολη μόνο αυτό το πρόβλημα έχει…και φυσικά ότι κάνουμε στο κέντρο, μην παμε πιο έξω.

  2. Δείτε το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο πως ήταν πριν 20 χρόνια και πως είναι τώρα… Τα Χανιά έμειναν τόσα χρόνια πάρα πολύ πίσω…
    Ευτυχώς που βγήκε ο Σημανδηράκης..
    Μακάρι να καταφέρει όσα λέει…
    Αν και αυτός δεν κάνει έργο… Τότε τα Χανιά δεν έχουν καμία ελπίδα…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook