Ένας χάρτης επιβίωσης για το Ηράκλειο

ένας-χάρτης-επιβίωσης-για-το-ηράκλειο-1242849

Η ομάδα της Θάλασσας Αλληλεγγύης θα ήθελε να σας παρουσιάσει τον “Χάρτη Επιβίωσης Στο Ηράκλειο Κρήτης”!

Μέσα από το κοινωνικό εργαστήρι δημιουργικής ένταξης μας και την καθημερινή επαφή των εθελοντριών και εθελοντών μας με τις προσφυγικές και μεταναστευτικές κοινότητες και άτομα που βιώνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό, διαπιστώνουμε τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Μία από τις κύριες προκλήσεις είναι η έλλειψη πληροφόρησης για το πού και πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν σε καίρια θέματα όπως η πρόσβαση σε κοινωνικές υπηρεσίες, σε αγαθά και αρωγή, στην αγορά εργασίας, στην υγεία, στα δικαιώματα τους και σε πολλά άλλα.

Για να βοηθήσουμε αυτούς τους συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους πληροφορία σχεδιάσαμε μαζί τους και προχωρήσαμε στην δημιουργία ενός ιστότοπου που ελπίζουμε να αποτελέσει την βάση όπου θα παρουσιάζονται οι υπάρχοντες φορείς και οργανώσεις στο Ηράκλειο, με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και τις δράσεις τους.

Μ’ αυτόν τον τρόπο θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση σε επικαιροποιημένες πληροφορίες βασισμένες στις ανάγκες τους και διαθέσιμες στην γλώσσα τους. Το όραμα μας αυτό έγινε πραγματικότητα με την επιχορήγηση του προγράμματος Active citizens fund που την διαχείριση της επιχορήγησης για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow αλλά και την εθελοντική συνεισφορά της κοινότητας μας.

Σας καλούμε να επισκεφτείτε και να περιηγηθείτε στον “Χάρτη” μας στο www.herakliosurvivalmap.gr όπου θα βρείτε πληροφορίες σε διάφορες θεματικές στα Ελληνικά, Αγγλικά, Αραβικά, Φαρσί και Ουκρανικά!

O σκοπός του Χάρτη είναι η εύκολη αναζήτηση πληροφορίας για την κάλυψη βασικών αναγκών που οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέξουν. Ευελπιστώντας επίσης πως αυτό το εργαλείο θα καταστεί μια μόνιμη πύλη διάδρασης για να βρεθούν πιο κοντά σε έναν κοινό τόπο οι τοπικές οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, να αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις αλλά και να ξεκινούν πρωτοβουλίες για περαιτέρω δράσεις.

Σύντομα θα αναρτηθεί και το ενημερωτικό φυλλάδιο με όλες τις ανάλογες πληροφορίες, το οποίο θα ενημερώνεται σε τακτά διαστήματα, και το οποίο θα μπορεί να ληφθεί ηλεκτρονικά και να τυπωθεί.

Θα εξερευνήσουμε την δυνατότητα να προσθέσουμε στον ιστότοπο και άλλες γλώσσες σε συνέργεια με τις μεταναστευτικές κοινότητες και μιά σελίδα με νέα προσφυγικού και μεταναστευτικού ενδιαφέροντος αλλά και πληροφορίες για πρόσβαση τοπικά σε δημόσιες υπηρεσίες, και φυσικά σε άλλες πόλεις και περιοχές στην Κρήτη.

H ομάδα αλληλομάθησης Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του κοινωνικού μας εργαστηρίου μελετάει επίσης την εξέλιξη του Χάρτη σε μορφή application για κινητά.

Το έργο «Χάρτης Επιβίωσης στο Ηράκλειο» υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης την Θάλασσα Αλληλεγγύης.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 13,5 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Περισσότερες πληροφορίες: www.activecitizensfund.gr

Η Θάλασσα Αλληλεγγύης υλοποίησε το έργο αυτό με την πολύτιμη συμβολή της εθελοντικής της ομάδας. Η Θάλασσα Αλληλεγγύης αναπτύσσει από τον Οκτώβριο του 2019, στο Ηράκλειο Κρήτης, ανεξάρτητες δράσεις κοινωνικής αρωγής, πληροφόρησης και αλληλομάθησης για την δημιουργική ένταξη στη Ελληνική κοινωνική και εργασιακή πραγματικότητα ντόπιων, προσφύγων και μεταναστών.

Στο κοινωνικό εργαστήρι Amalab, παραδίδονται μαθήματα βασικών δεξιοτήτων (Ραπτικής, Η/Υ, Ελληνικής και Αγγλικής γλώσσας) που βοηθούν στην εξέλιξη των συμμετεχόντων στον εργασιακό χώρο και στην κοινωνικοποίηση τους. Τα μαθήματα πραγματοποιούνται δωρεάν, από εθελόντριες/-ντές και στηρίζονται σε δράσεις αλληλεγγύης. Στόχος η δημιουργία και η ανάπτυξη σχέσεων που συμβάλλουν στην εξέλιξη της κοινωνίας μας σε μια κοινωνία αλληλεγγύης, αλληλοβοήθειας, αλληλομάθησης, δημιουργικής συνύπαρξης, ουσιαστικής ένταξης και συμμετοχής με σεβασμό στην διαφορετικότητα.

Μάθετε περισσότερα εδώ: www.thalassa-solidarity.org

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook