Ένας Χανιώτης πίσω από τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 που… μπορεί να σώσει ζωές!

ένας-χανιώτης-πίσω-από-τον-ευρωπαϊκό-α-811198

Πόσοι από εμάς γνωρίζουν το 112 και θα το καλούσαν σε μια έκτακτη περίσταση στο εξωτερικό; Πρόκειται για τον Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος μνημονεύεται σήμερα (καθότι 11/2) και πίσω του βρίσκεται ο Χανιώτης φυσικός, Παναγιώτης Αλεβαντής.

Εργαζόμενος από το 1984 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, του ανατέθηκε στη Μονάδα Πολιτικής Προστασίας κλήσεως έκτακτης ανάγκης, το 112. Ο αριθμός αυτός έχει καθιερωθεί από το 1991 και λειτουργεί από το 2000 σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, με τους Έλληνες ωστόσο να μην είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι για αυτή του τη δυνατότητα και να το χρησιμοποιούν ελάχιστα στα ταξίδια τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημαντικό χαρακτηριστικό του αριθμού είναι ο γεωεντοπισμός του καλούντος, κάτι που αρκετές φορές έχει σώσει ζωές ανθρώπων που έχουν βρεθεί ή τραυματιστεί σε απομονωμένα  και απόμερα σημεία.

Ο Παναγιώτης Αλεβαντής, ως στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έμεινε από το 1984 μέχρι το 2016 και μεταξύ άλλων έβαλε τα Ελληνικά και την εκτεταμένη πολυγλωσσία στους υπολογιστές, οργάνωσε την πληροφόρηση και την επικοινωνία στην Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού και σχεδίασε το Common Emergency Communication and Information System (CECIS), το δίκτυο που συνδέει τις αίθουσες επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον ασχολείται ενεργά με τον εθελοντισμό.

Σε παλαιότερή του συνέντευξη το 2012, είχε αναφερθεί στον αριθμό και την πρόοδο που έχει ανά τα χρόνια:

«Κατ’ αρχάς, το 112 δεν είναι γνωστό στους περισσότερους Ευρωπαίους πολίτες. Μόλις ένας στους τέσσερεις ευρωπαίους θα το καλούσε αν αντιμετώπιζε μια έκτακτη ανάγκη σε ξένη χώρα. Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας ή οι εταιρείες κινητής δεν συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους για την διαβίβαση των κλήσεων. Οι χειριστές στα τηλεφωνικά κέντρα δεν μιλούν πάντα ξένες γλώσσες και έχουν διαφορετικό επίπεδο εκπαίδευσης. Σε ορισμένες χώρες υπάρχουν προβλήματα συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης (αστυνομία, πυροσβεστική, ασθενοφόρα).

Δεν υπάρχει πάντα γεωεντοπισμός του καλούντος, παρόλο που αυτό προβλέπεται υποχρεωτικά από τη νομοθεσία και το επιτρέπει η τεχνολογία. Τέλος, πολύ λίγες χώρες έχουν θεσπίσει μέγιστο χρόνο επέμβασης μετά την κλήση στο 112 ή και στους καθαρά εθνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης. Γι’ αυτό, από το 2003 που έφυγα από την Μονάδα Πολιτικής Προστασίας δραστηριοποιήθηκα ως εθελοντής στην Ένωση του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης (www.eena.org) που αγωνίζεται για να βελτιωθούν όλα τα παραπάνω.

Βοήθησα τους υπέροχους ανθρώπους της Ένωσης να ευαισθητοποιήσουν τους ευρωβουλευτές, να οργανώσουν τα πρώτα πανευρωπαϊκά συνέδρια για το 112, να περάσουν ορισμένες τροπολογίες και ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ του 112 και να πείσουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα να καθιερώσουν την 11η Φεβρουαρίου (11/2) ως Ευρωπαϊκή Ημέρα του 112. Το Φεβρουάριο του 2012 βοήθησα να εορτασθεί η ημέρα αυτή για πρώτη φορά και στην Ελλάδα με την συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρου Αρναουτάκη και του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κ. Θεόφιλου Ρόζενμπεργκ αλλά και πολλών φίλων και εθελοντών (βλέπε www.112.gr) που πιστεύουν στην ιδέα της προστασίας του πολίτη.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook