Εναλλακτικοί προορισμοί που ζωντανεύουν το παραμύθι των γιορτών

εναλλακτικοί-προορισμοί-που-ζωντανε-781918

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά στην Ευρώπη είναι συνυφασμένα στο μυαλό, σχεδόν όλων, με το υποδειγματικά στολισμένο Λονδίνο, το υπέρλαμπρο Παρίσι, την χιονισμένη (και παγωμένη) Πράγα, το ονειρικό χωριό του Άγιου Βασίλη στο Ροβανιέμι.

Πώς μοιάζουν, ωστόσο, εξίσου όμορφοι αλλά λιγότερο γνωστοί για την εορταστική περίοδο ευρωπαϊκοί προορισμοί;

Πάρτε μια ιδέα και ταξιδέψτε νοητά σε ονειρικά μέρη μέσα από το υπέροχο φωτογραφικό υλικό που ακολουθεί.

Κολμάρ, Γαλλία

Στον αντίποδα του υπέρλαμπρου Παρισιού, η μικρή και γραφική Κολμάρ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Γαλλίας, προσφέρει αυτό που λέμε το «χριστουγεννιάτικο παραμύθι». Παραδοσιακά, χρωματιστά κτήρια «ντύνονται» με την χριστουγεννιάτικη «ενδυμασία» τους και μεταμορφώνονται σε ένα σκηνικό πασπαλισμένο με τη μαγεία των Χριστουγέννων.

Στην πόλη κατά την εορταστική περίοδο διοργανώνονται πέντε χριστουγεννιάτικες αγορές και πληθώρα δραστηριοτήτων όπως γευσιγνωσίες κρασιού, οργανωμένα tours, εκθέσεις παραδοσιακών παιχνιδιών, διάφορα σόου και συναυλίες.

Γκρατς, Αυστρία

Εκτός από τη ρομαντική Βιέννη και τα χειμερινά θέρετρα Σάλτσμπουργκ και Ίνσμπρουκ, η Αυστρία έχει να αναδείξει και άλλους ενδιαφέροντες προορισμούς για την εορταστική περίοδο. Ανάμεσά τους και το παραμυθένιο Γκρατς, με τις αμέτρητες χριστουγεννιάτικες αγορές, σε κοντινή απόσταση η μία από την άλλη.

Από τις πιο χαρακτηριστικές αυτή που στήνεται μπροστά από το δημαρχείο, ενώ από τις πιο αξιόλογες η αγορά στο Eiserne Tor που δημιουργείται από φιλανθρωπικούς οργανισμούς και τα έσοδά τους προορίζονται για επιλεγμένα φιλανθρωπικά έργα. Τέλος, εντύπωση προκαλεί το τεράστιο γλυπτό από πάγο που αναπαριστά τη σκηνή της γέννησης καθώς και τα στολισμένα με αμέτρητα λαμπιόνια μέσα μεταφοράς!

Μπολτσάνο, Ιταλία Το Μπολζάνο, στο βόρειο τμήμα της χώρας, θεωρείται η χριστουγεννιάτικη «πρωτεύουσα» της Ιταλίας. Η πόλη από τα τέλη Νοεμβρίου γεμίζει με τα χρώματα και τους ήχους των Χριστουγέννων, με τους δρόμους του ιστορικού κέντρου να λάμπουν από τα εκατοντάδες φωτάκια και τα παραδοσιακά κάλαντα να αντηχούν στ’ αυτιά ντόπιων και επισκεπτών.

Η Πλατεία Walther και το μεσαιωνικό κέντρο φιλοξενούν τα χαρακτηριστικά ξύλινα σπιτάκια των παραδοσιακών αγορών γεμάτα με αμέτρητα χριστουγεννιάτικα καλούδια, όπως διακοσμητικά από ξύλο και γυαλί, παραδοσιακά εδέσματα και νόστιμα χριστουγεννιάτικα γλυκά.

Μπριζ, Βέλγιο Η παραμυθένια Μπριζ, στο βόρειο τμήμα του Βελγίου, αποτελεί σίγουρα έναν από τους πιο ονειρικούς χριστουγεννιάτικους προορισμούς. Με γραφικά κανάλια, παραμυθένιες λίμνες και ιστορικά πλακόστρωτα, μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από μεσαιωνικό παραμύθι.

Το ατμοσφαιρικό ιστορικό κέντρο της πόλης μεταμορφώνεται σε μια γιγαντιαία, χριστουγεννιάτικη αγορά μεταφέροντας την εορταστική μαγεία σε μικρούς και μεγάλους, ντόπιους και επισκέπτες της πόλης.

Τσέστερ, Μεγάλη Βρετανία Λιγότερο εμπορική, αλλά περισσότερο νοσταλγική η ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει αυτές τις μέρες το χριστουγεννιάτικο Τσέστερ, κοντά στα σύνορα της Μεγάλης Βρετανίας με την Ουαλία. Χοντρά ρούχα και ένα ποτήρι ζεστό, κόκκινο κρασί είναι ό,τι πρέπει για την περιπλάνηση του επισκέπτη στη χριστουγεννιάτικη αγορά με τα περισσότερα από 70 ξύλινα σπιτάκια- τύπου σαλέ, στο κέντρο της πόλης, γύρω από το επιβλητικό δέντρο.

Λειψία, Γερμανία Το «Μικρό Παρίσι» της Σαξονίας, όπως την αποκαλούσε ο Γκαίτε, η Λειψία υπερηφανεύεται για την παλαιότερη και μία από τις μεγαλύτερες χριστουγεννιάτικες αγορές στη Γερμανία, η οποία χρονολογείται από το 1458.

Με φόντο το συναρπαστικό, ιστορικό κέντρο της πόλης, ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει πλήθος γευστικών απολαύσεων καθώς και να εξερευνήσει την παραδοσιακή, μεσαιωνική αγορά της. Η βασική περιοχή όπου στήνεται η χριστουγεννιάτικη αγορά της πόλης είναι η Marktplatz, ενώ στην πλατεία Augustusplatz ένας τροχός ύψους 38 μέτρων προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη.

Τσέσκυ Κρούμλοβ, Πράγα Η παραμυθένια Πράγα, αδιαμφισβήτητα αποτελεί τον πρωταγωνιστή των Χριστουγέννων στην Τσεχία. Ωστόσο, το ανακηρυγμένο ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, Τσέσκυ Κρούμλοβ, 170 χλμ. νότια της τσέχικης πρωτεύουσας, μαγεύει τους πάντες με την μεσαιωνική αρχιτεκτονική του.

Την περίοδο των Χριστουγέννων μετατρέπεται πραγματικά σε ονειρικό μέρος, για οικογενειακές και ήσυχες διακοπές. Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, παραδοσιακά γλυκά, τσέχικα κάλαντα και μια εορταστική και ταυτόχρονα φιλική ατμόσφαιρα κερδίζουν το στοίχημα.

Πόζναν, Πολωνία Η παλαιότερη πρωτεύουσα της Πολωνίας, στο δυτικό τμήμα της χώρας, εκτός από τα εντυπωσιακά ιστορικά αξιοθέατα και τα σαν ζωγραφισμένα μεσαιωνικά κτήρια, κερδίζει το ενδιαφέρον και με την εορταστική διάθεσή της.

Στην Πλατεία της Παλιάς Αγοράς, μάλιστα, αυτήν την περίοδο διοργανώνεται και το Διεθνές Φεστιβάλ Γλυπτικής Πάγου, με συμμετέχοντες απ’ όλο τον κόσμο που μετατρέπουν τεράστια κομμάτια πάγου σε πραγματικά έργα τέχνης.

Γκρυγιέρ, Ελβετία

Στους πρόποδες των ελβετικών Άλπεων, το γραφικό χωριό Γκρυγιέρ μαγεύει τον επισκέπτη με την γοητεία της μεσαιωνικής αρχιτεκτονικής. Το χωριό που έχει δώσει το όνομά του στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το φημισμένο ελβετικό τυρί, δεν έχει επηρεαστεί καθόλου από το πέρασμα του χρόνου, διατηρώντας το παραδοσιακό στοιχείο ζωντανό μέχρι σήμερα. Κάτι που το αναδεικνύει και σε μία από τις ομορφότερες περιοχές στη δυτική Ελβετία.

Την περίοδο των Χριστουγέννων μεταμορφώνεται σε ένα ονειρικό σκηνικό με το χιονισμένο τοπίο ολόγυρα να εντείνει τη μαγική ατμόσφαιρα, προσφέροντας αξέχαστες, παραμυθένιες στιγμές στους επισκέπτες του.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook