Ένα σκάνδαλο χαμένο στο απόρρητο

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μια πρωτοφανής προσπάθεια συγκάλυψης του Σκανδάλου των Υποκλοπών εξελίσσεται μέρα με την ημέρα. Χθες η κυβέρνηση αποφάσισε αυθαίρετα πως η υπόθεση των παρακολουθήσεων… δεν έχει πολιτική διάσταση και ως εκ τούτου δεν συντρέχει λόγος πολιτικά πρόσωπα να καταθέσουν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής!

Έτσι η πλειοψηφία των βουλευτών της στην επιτροπή αρνήθηκε την κλήση κάθε κυβερνητικού στελέχους, αρχής γενομένης από τον παραιτηθέντα για το ζήτημα αυτό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη. Επίσης δεν αποδέχθηκε να καταθέσουν ως μάρτυρες ο Γιώργος Γεραπετρίτης που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα αυτό ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που είναι ο υπεύθυνος για την λειτουργία της ΕΥΠ με βάση τον νόμο που ψήφισε η Ν.Δ τον Αύγουστο του 2019. Επιπρόσθετα έντονη ανησυχία για το πλήρες «θάψιμο» του σκανδάλου προκαλούν τα δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ κατέστρεψε τα αρχεία που αφορούν την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε αλλά ούτε και διαψεύσθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική Επιτροπή προκάλεσε αρχικά την έκπληξη και στην συνέχεια την έντονη αντίδραση σύσσωμης αντιπολίτευσης. Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η εκπρόσωπός του στην Εξεταστική Επιτροπή Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε πως «δεν περιμέναμε ότι δεν θα δεχθούν τον Δημητριάδη» σημειώνοντας ότι στην εξεταστική επιτροπή δεν ακολουθήθηκε καν η τυπική διαδικασία της ψηφοφορίας για τις αποφάσεις. Μάλιστα η Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα. Στην ίδια λογική και ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο να αναφέρει πως «σήμερα ξεπεράστηκαν τα εσκεμμένα. Περιμέναμε ότι η πλειοψηφία θα επιχειρούσε να ελέγξει τον κατάλογο αλλά όχι σε αυτό το σημείο. Τους έκοψε όλους». Ανάλογες ανακοινώσει εξέδωσαν το ΚΚΕ και το Μέρα 25 ενώ από την χθεσινή συνεδρίαση αποχώρησαν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Απέκλεισε τα πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθύνη για τις υποκλοπές η “γαλάζια” πλειοψηφία στην Εξεταστική Επιτροπή. Φώτο από τους βουλευτές της Ν.Δ EUROKINISSI

Επιμένει στον «συμψηφισμό» η Ν.Δ

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, οι πρακτικές της προστασίας των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται με το σκάνδαλο των υποκλοπών από τις διαδικασίες ελέγχου της Εξεταστικής Επιτροπής προβάλλονται ως … «υπεύθυνη πολιτική στάση». Μάλιστα σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας κατηγορήθηκαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ για «συμπραξη» προκειμένου «να εργαλειοποιήσουν ένα σοβαρό ζήτημα που έχει σχέση με τη λειτουργία των θεσμών προκειμένου να στήσουν ένα φτηνό επικοινωνιακό show σε βάρος της έρευνας». Επίσης τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγορήθηκαν για «αντιθεσμικές συμπεριφορές αποχώρησης».

Η Νέα Δημοκρατία ξεκαθάρισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αργά το απόγευμα πως «το ζήτημα των επισυνδέσεων θα φωτιστεί για όλη την τελευταία δεκαετία». Αποδεικνύοντας έτσι πως ακολουθεί «κατά γράμμα» το σχέδιο του συμψηφισμού, επιχειρώντας να χαθεί η πρωθυπουργική παραδοχή της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, πιθανόν και άλλων πολιτικών προσώπων, στα πεπραγμένα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 2013 έως και σήμερα με αφορμή την υπόθεση της παρακολούθησης του επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιου Πιτσιόρλα.

Αυτό αναμένεται μάλιστα να επιχειρηθεί στην συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής την ερχόμενη Τρίτη οπού έχουν κληθεί σε ακρόαση οι Θόδωρος Δραβίλας (διοικητής ΕΥΠ από το 2012 έως το 2015) και ο Γιάννης Ρουμπάτης (Διοικητής ΕΥΠ από το 2015 έως το 2019). Θυμίζουμε πάντως ότι για το ζήτημα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, που επί των ημερών του συνεχίστηκε η έρευνα που ξεκίνησε αρχικά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά, έχει ζητήσει να δημοσιοποιηθεί ο φάκελος αυτής της υπόθεσης παράλληλα με αυτόν της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια στιγμή πάντως στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα πράγματα κινούνται σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Με το ζήτημα των υποκλοπών στην Ελλάδα αναμένεται να ασχοληθεί σε ειδική συνεδρίαση της την Δευτέρα η ευρωβουλή. Μάλιστα θα εστιάσει στην χρήση του λογισμικού Predator.

Για ποινικές ευθύνες όσων επιχειρήσουν να κρυφτούν πίσω από τα “απόρρητα” μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας EUROKINISSI

Τσίπρας: Απέναντι στον νόμο όσοι συγκαλύψουν με «απόρρητα»

Οι χθεσινές εξελίξεις προκάλεσαν πάντως την παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απεύθυνε προειδοποίηση προς τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο τονίζοντας ότι η πρακτική που ακολουθείται εκτός από δημοκρατική εκτροπή σε πολιτικό επίπεδο, συνιστά και πράξη που ενέχει ποινική διάσταση. ‘Όπως επισήμανε σε μήνυμά του ο Αλέξης Τσίπρας «δεν πρόκειται απλά για διασυρμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, αλλά για διαρκή και επαναλαμβανόμενη αντιδημοκρατική εκτροπή. Που επισφραγίζεται με τις αδιανόητες απειλές περί δήθεν φυλάκισης για όσους πουν την αλήθεια. Για όσους δηλαδή πράξουν αυτό που το Σύνταγμα και ο νόμος ορίζει».

Στο σημείο αυτό μάλιστα απεύθυνε μία σαφέστατη προειδοποίηση, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο ποινικής διερεύνησης του ζητήματος στο μέλλον. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «καλό είναι όμως να γνωρίζουν όλοι, ότι αν κάποιοι βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρότατες ποινικές ευθύνες δεν είναι όσοι αποκαλύψουν την αλήθεια. Αλλά όσοι διέπραξαν εγκλήματα κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος και όσοι επικαλούνται το απόρρητο ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπίας, προκειμένου να τα συγκαλύψουν». Επισήμανε μάλιστα ότι «σύντομα θα λογοδοτήσουν και απέναντι στον ελληνικό λαό και απέναντι στο νόμο, δεν είναι όσοι μάχονται για την αλήθεια και υπερασπίζονται το πολίτευμα, αλλά όσοι μάχονται για να επιβάλουν το σκοτάδι και υπονομεύουν τη Δημοκρατία».

Με πιο συγκεκριμένο τρόπο ανέλυσε την προειδοποίηση του Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Επισήμανε μεταξύ άλλων πως «η Επιτροπή Θεσμών, κατά τη ρητή πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής (άρθρο 43Α παρ. 2 α) ασκεί έλεγχο επί της ΕΥΠ, άρα δεν μπορεί να προβληθεί κανενός είδους απόρρητο προς αποφυγή μαρτυρίας ενώπιον της». Με βάση αυτά επισήμανε πως η σχετική διάταξη «παραπέμπει στα άρθρα 146 και 147 του Κανονισμού, που ρυθμίζουν την διαδικασία ενώπιον των εξεταστικών επιτροπών κ που με τη σειρά τους παραπέμπουν στο άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ποινή φυλάκισης σε όσους αρνούνται μαρτυρία ή αποκρύπτουν την αλήθεια».

news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ