Ένα χωριό που μοιάζει με λαβύρινθο – Σα να έχει ξεπηδήσει από άλλο αιώνα | Photos

Μοιάζει σα να έχει ξεπηδήσει από έναν άλλον αιώνα, συνδυάζοντας με έναν τρόπο συναρπαστικό τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική με το φυσικό κάλλος. Ο λόγος για τα Μεστά, που χωρίς καμία αμφιβολία, είναι ένα από τα «στολίδια» της Χίου που αξίζει κανείς να επισκεφτεί και να περιηγηθεί στα σοκάκια του που μοιάζουν με λαβύρινθο.

Το μεσαιωνικό χωριό των Μεστών μέσα στην αυστηρότητά του αποτελεί ένα από τα ωραιότερα και πιο καλοδιατηρημένα Μαστιχοχώρια της Χίου. Βρίσκονται σε απόσταση 35 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της πόλης της Χίου και έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο.

Η γέννησή του χωριού τοποθετείται χρονικά στην εποχή του Βυζαντίου. Το σχήμα του είναι κλειστό τετράπλευρο, τα δρομάκια του παραπέμπουν σε λαβύρινθο ενώ τα σπίτια της εξωτερικής πλευράς λειτουργούσαν ως τείχος, εξ ου και δεν είχαν παράθυρα. Οι μικροί κυκλικοί πύργοι, προσθήκη που έκαναν οι Γενουάτες στην οχύρωση του χωριού, διατηρούνται ακόμα και ταξιδεύουν τον επισκέπτη σε άλλα χρόνια, με επιδρομές πειρατών.

Αυτό είναι το πιο ξεχωριστό χαρακτηριστικό των Μεστών, η αρχιτεκτονική τους, που κάνει τη βόλτα στο χωριό μοναδική εμπειρία, αξέχαστη. Τα σπίτια είναι χτισμένα το ένα πολύ κοντά στο άλλο και επικοινωνούν μεταξύ τους με τους λεγόμενους «θόλους», δηλαδή πολύ μικρά σκεπαστά στενά.

newsbeast.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ