Εμβόλιο Novavax: Ποιες οι παρενέργειες

εμβόλιο-novavax-ποιες-οι-παρενέργειες-1363591

Η πρώτη παραλαβή του εμβολίου της Novavax 168.000 δόσεων, αναμένεται στις 21 Φεβρουαρίου και σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας θα λειτουργήσουν εμβολιαστικά κέντρα από τις αρχές Μαρτίου.

Στην Ευρώπη έχει ήδη λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ενώ αιτήματα έχουν υποβληθεί και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία. Τον Δεκέμβριο προσκομίστηκαν στοιχεία στον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προκειμένου να εξεταστεί αίτημα έγκρισης του NVX-CoV2373.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσιευμένα στοιχεία δύο μεγάλων κλινικών μελετών το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα περίπου 90% με «ικανοποιητικό προφίλ ασφαλείας», σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρεία.

Στοιχεία από κλινικές δοκιμές Φάσης 3 στο Ηνωμένο Βασίλειο με τη συμμετοχή πάνω από 15.000 ατόμων 18-84 ετών επέδειξαν συνολική αποτελεσματικότητα 89,7%.

96,4% έναντι του αρχικού στελέχους του κορονοϊού και 86,3% έναντι της μετάλλαξης Άλφα. Ενώ προσφέρει 100% προστασία έναντι της σοβαρής νόσου (νοσηλεία και θάνατος) σε ότι αφορά και τα δύο στελέχη του SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη οι παρενέργειες του εμβολίου είναι ήπιες και έχουν μικρή διάρκεια.

Εμβόλιο Novavax: Οι παρενέργειες

Συγκεκριμένα οι πιο συχνές παρενέργειες είναι οι εξής και εμφανίζονται συνήθως μετά τη δεύτερη δόση:

  1. Πόνος τοπικά στο σημείο της ένεσης
  2. Αδυναμία
  3. Πονοκέφαλος
  4. Μυϊκός πόνος
ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook