Εμβόλιο mRNA κατά του καρκίνου: Χαμόγελα για θεραπεία του μελανώματος

εμβόλιο-mrna-κατά-του-καρκίνου-χαμόγελα-γ-1474431

Πολλές υποσχέσεις για θεραπεία του καρκίνου αφήνει ένα εμβόλιο mRNA της Moderna συνδυαζόμενο με μία θεραπεία της Merck καθώς μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος κατά 44%.

Ειδικότερα, ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του καρκίνου από την Moderna που βασίζεται στην τεχνολογία αγγελιοφόρου RNA (MRNA) που χρησιμοποιείται στα επιτυχημένα εμβόλια για τον κορονοϊό έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί κατά του μελανώματος.

Ένας συνδυασμός του εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου της Moderna και της blockbuster ανοσοθεραπείας Keytruda της Merck μείωσε τον κίνδυνο υποτροπής ή θανάτου του πιο θανατηφόρου καρκίνου του δέρματος κατά 44% σε σύγκριση με το Keytruda μόνο του σε μια δοκιμή μεσαίου σταδίου, ανακοίνωσαν οι εταιρείες την Τρίτη σύμφωνα με το Reuters.

Το αποτέλεσμα θεωρήθηκε «στατιστικά σημαντική και κλινικά σημαντική βελτίωση», ανέφεραν οι εταιρείες.

Άνοδος στις μετοχές

Η εξέλιξη έστειλε τις μετοχές της Moderna πάνω από 20% υψηλότερα και οδηγώντας σε άνοδο άλλες βιοτεχνολογικές εταιρείες που εργάζονται σε παρόμοιες θεραπείες

Οι μετοχές της Moderna σημείωσαν άνοδο σχεδόν 23% στα 202,80 δολάρια την Τρίτη, ενώ οι μετοχές της Merck σημείωσαν άνοδο 1%. Οι μετοχές της BioNTech SE, η οποία έχει επίσης επιτυχημένη τεχνολογία εμβολίου mRNA, σημείωσαν άνοδο 6% και η μικροσκοπική Gritstone Bio Inc, η οποία έχει ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου υπό ανάπτυξη, σημείωσε άλμα 20% στα 3,09 δολάρια.

Η μελέτη, που έφερε την άνοδο των μετοχών, είναι η πρώτη τυχαιοποιημένη δοκιμή που δείχνει ότι ο συνδυασμός της τεχνολογίας εμβολίου mRNA με ένα φάρμακο που αναζωογονεί την ανοσολογική απόκριση θα προσέφερε καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς με μελάνωμα και ενδεχομένως και για άλλους καρκίνους.

«Πρόκειται για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην ανοσοθεραπεία», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Eliav Barr, επικεφαλής της Merck για την παγκόσμια κλινική ανάπτυξη.

Ο Paul Burton της Moderna, δήλωσε σε ξεχωριστή συνέντευξη ότι ο συνδυασμός «έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει ένα νέο παράδειγμα στη θεραπεία του καρκίνου».

Στην εν εξελίξει μελέτη συμμετείχαν 157 ασθενείς με μελάνωμα σταδίου III/IV, των οποίων οι όγκοι αφαιρέθηκαν χειρουργικά πριν υποβληθούν σε θεραπεία είτε με τον συνδυασμό φαρμάκου/εμβολίου είτε μόνο με το Keytruda με στόχο την καθυστέρηση της επανεμφάνισης της νόσου.

Ο συνδυασμός ήταν γενικά ασφαλής και κατέδειξε το όφελος σε σύγκριση με το Keytruda μόνο του μετά από ένα έτος θεραπείας. Σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με το φάρμακο εμφανίστηκαν στο 14,4% των ασθενών που έλαβαν το συνδυασμό σε σύγκριση με το 10% που έλαβαν μόνο το Keytruda.

Πολλά υποσχόμενο πεδίο

Η συνεργασία Merck/Moderna είναι μία από τις πολλές που συνδυάζουν ισχυρά φάρμακα που απελευθερώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα για τη στόχευση των καρκίνων με την τεχνολογία εμβολίων mRNA. Έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν τους εξαιρετικά μεταλλαγμένους όγκους.

Το εξατομικευμένο εμβόλιο συνεργάζεται με το Keytruda της Merck, έναν λεγόμενο αναστολέα σημείου ελέγχου που έχει σχεδιαστεί για να απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη που ονομάζεται προγραμματισμένος θάνατος 1 ή PD-1, η οποία βοηθά τους όγκους να αποφεύγουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Για την κατασκευή του εμβολίου, οι ερευνητές πήραν δείγματα από τους όγκους των ασθενών και από υγιή ιστό. Αφού ανέλυσαν τα δείγματα για να αποκωδικοποιήσουν τη γενετική τους αλληλουχία και να απομονώσουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες που σχετίζονται μόνο με τον καρκίνο, οι πληροφορίες αυτές χρησιμοποιήθηκαν για τον σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου εμβολίου κατά του καρκίνου.

Όταν εγχέονται σε έναν ασθενή, τα κύτταρα του ασθενούς λειτουργούν ως εργοστάσιο παραγωγής, παράγοντας τέλεια αντίγραφα των μεταλλάξεων για να τα αναγνωρίσει και να τα καταστρέψει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Το εξατομικευμένο εμβόλιο της Moderna μπορεί να παρασκευαστεί σε περίπου οκτώ εβδομάδες, ένα χρονικό πλαίσιο που η εταιρεία ελπίζει τελικά να μειώσει στο μισό, δήλωσε ο Burton.

Ο Barr δήλωσε ότι οι εταιρείες σκοπεύουν να μελετήσουν την προσέγγιση και σε άλλους καρκίνους με υψηλές μεταλλάξεις, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα. Άλλοι τέτοιοι καρκίνοι περιλαμβάνουν τους καρκίνους της ουροδόχου κύστης και ορισμένους καρκίνους του μαστού.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι τα εξατομικευμένα εμβόλια είναι μεταξύ πολλών υποσχόμενων ιδεών για εμβόλια κατά του καρκίνου που βρίσκονται στα σκαριά μετά από πολλές αποτυχίες στον τομέα.

«Σε γενικές γραμμές, νομίζω ότι τα εμβόλια κατά του καρκίνου βρίσκονται κατά κάποιο τρόπο σε σημείο καμπής και θα υπάρξουν πιθανότατα πολλά εμβόλια που θα έρθουν τα επόμενα πέντε χρόνια», δήλωσε η δρ Mary Lenora Disis, διευθύντρια του Ινστιτούτου Εμβολίων κατά του Καρκίνου UW Medicine στο Σιάτλ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook