Εμβόλιο κορονοϊού: Δεν επείγει ο εμβολιασμός των παιδιών

εμβόλιο-κορονοϊού-δεν-επείγει-ο-εμβολ-1230223

Τι επανέλαβε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου σχετικά με τον εμβολιασμό ηλικιών 12-15 ετών.

Τη σταθερή αποψή της ότι δεν πρόκειται να αποφασιστεί σύντομα εμβολιασμός των παιδιών στην Ελλάδα επανέλαβε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19. Σημείωσε πάντως ότι σε διεθνές επίπεδο υπάρχει η προοπτική για επέκταση του εμβολιασμού ακόμη και για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Αμερική και Καναδάς ήδη εμβολιάζουν τα παιδιά

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου πριν λίγες ημέρες μετά τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων και ο Ευρωπαϊκός ενέκρινε τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID της Pfizer στα παιδιά 12-15. Για να χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα θα πρέπει να λάβει το πράσινο φως από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Τι θα εξετάσει, όμως, η Επιτροπή για να πάρει την τελική απόφαση:

  • τη νόσο (τα παιδιά νοσούν ήπια)
  • τη συμμετοχή των παιδιών στην διασπορά του ιού

    τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό σε σχέση με την εκπαίδευση και της δραστηριότητες

  • την ασφάλεια του εμβολίου
  • την αποτελεσματικότητα και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς, οι οποίοι πρέπει να συναινέσουν

Σε κάθε περίπτωση ο πρωταρχικός στόχος παραμένει ο εμβολιασμός των ενηλίκων, όπως έχει σημειώσει ο ΠΟΥ. Η κ. Θεοδωρίδου επισήμανε ότι ο εμβολιασμός για τα παιδιά αν εγκριθεί δε θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα.

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι σήμερα προσεγγίσαμε το στόχο για την επίτευξη περίπου 5,6 εκατομμυρίων εμβολιασμών, με 3,65 εκατομμύρια πολιτών να έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ήτοι το 34,5% ενώ 2,04 εκατομμύρια έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, δηλαδή 19,44%.

Ο κ. Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε ακόμη στις δυσκολίες σχετικά με τη διάθεση των μονοδοσικών εμβολίων της Johnson & Johnson καθώς η εταιρεία δεν έχει προσδιορίσει τις επόμενες παραδόσεις και δη για τον Ιούνιο.

Αντίθετα από την Pfizer αναμένονται 2,07 εκατομμύρια δόσεις, 308 χιλιάδες από Moderna και 300-400 χιλιάδες από την AstraZeneca. Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει το στόχο για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς μέσα στον Ιούνιο.

Τέλος να επισημάνουμε ότι για τους νέους 18-29 ετών οι πρώτοι εμβολιασμοί ξεκινούν στις 7/6 ενώ η συνέχεια για την ηλικιακή αυτή κατηγορία θα προσδιοριστεί τις επόμενες ημέρες με βάση τις παραδόσεις ειδικά των εμβολίων της Johnson & Johnson.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook