Εμβολιασμός: Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για… 6.000 νέα ραντεβού

Ανταπόκριση των πολιτών άνω των 60 στον υποχρεωτικό εμβολιασμό “βλέπουν” στο Μαξίμου, παρά τις σφοδρές αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Τι δείχνουν τα στοιχεία που επικαλούνται.

Οι έκτακτες ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών με την απειλή προστίμου έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων, όμως στο Μαξίμου εκτιμούν ότι το μέτρο είναι ορθό καθώς όπως λένε υπάρχει ήδη ανταπόκριση.

Ειδικότερα, συγκρίνουν τον ημερήσιο μέσο όρο των τελευταίων 10 ημερών για ραντεβού πρώτης δόσης για πολίτες άνω των 60 με τον αριθμό των ραντεβού που έκλεισαν σήμερα: Τις τελευταίες δέκα ημέρες έκλειναν καθημερινά κάτα μέσο όρο 2.600 ραντεβού ενώ σήμερα, Τρίτη (30/11), μέχρι τις 6 το απόγευμα έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού πρώτης δόσης από πολίτες άνω των 60 ετών.

Συνεπώς στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το μέτρο αποδίδει, ενώ παραπέμπουν σε δηλώσεις του καθηγητή Αντώνη Μανιτάκη στον ΣΚΑΪ, ο οποίος υποστήριξε ότι ειναι απολύτως συνταγματική η επιβολή του μέτρου της υποχρεωτικότητας.

«Αν η κυβέρνηση θεωρεί μετά από εισήγηση των αρμόδιων επιτροπών υγείας ότι επιβάλλεται για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής όλων μας και την επίτευξη της ανοσίας να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60, τότε δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας, όπως έχει σχετικά κρίνει και η νομολογία αλλά και θεωρία στη χώρα μας και στην Ευρώπη», επισημαίνει ο κ. Μανιτάκης και προσθέτει: «Εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα πειθούς και ο κίνδυνος για τη ζωή όλων είναι μεγάλος, τότε το μέτρο είναι χωρίς αμφιβολία συνταγματικά θεμιτό».

Σε ό,τι αφορά στην οικονομική κύρωση που επιβάλλεται σε όσους δεν εμβολιαστούν, αλλά και το ζήτημα της αποτελεσματικότητας του μέτρου στην πράξη, ο ομότιμος καθηγητής αναφέρει: «Δεν μπορώ να το κρίνω, διότι δεν έχω τα στοιχεία που γνωρίζει η κυβέρνηση. Εφόσον έχουν εξαντληθεί όλα τα μέσα και δεν υπήρχε άλλο ηπιότερο, τότε και η κύρωση της επιβολή χρηματικής ποινής είναι δικαιολογημένη».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Αυτουργό της υγειονομικής καταστροφής και “αποτυχημένο πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης” χαρακτηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων την Τρίτη.

Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για μέτρα “τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης”, καθώς και για ακόμα μία μετάθεση ευθυνών στους πολίτες.

Αναλυτικά:

“Ο αυτουργός της υγειονομικής καταστροφής, σε απόλυτο πανικό από τη πλήρη κατάρρευση του ΕΣΥ και τη θλιβερή ευρωπαϊκή πρωτιά σε θανάτους και σε κρούσματα, αντί να αναλάβει την ευθύνη του, τη μεταθέτει για άλλη μια φορά στους πολίτες.

Αυτή τη φορά στοχοποιεί του άνω των 60 και αντί να ανακοινώσει μέτρα στήριξης του ΕΣΥ, ενθάρρυνσης του εμβολιασμού και αυστηροποίησης των μέτρων υγειονομικής προστασίας, ανακοινώνει μέτρα τιμωρίας και οικονομικής εξόντωσης, που σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν έχουν εφαρμοστεί.

Αποτυχημένος Πρωθυπουργός περιορισμένης ευθύνης”.

«Απ’ την πρώτη στιγμή της πανδημίας, η κυβέρνηση της ΝΔ είχε εναποθέσει την αντιμετώπισή της στην “ατομική ευθύνη”, για να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες στη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας», επισημαίνει το ΚΚΕ σε σχόλιό του «για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη στο υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την πανδημία».

Προσθέτει δε τα εξής αναφερόμενο στην κυβέρνηση: «Σήμερα κάνει ένα βήμα παραπέρα, θεσπίζοντας την “ατομική ευθύνη” με ποινή -αναγκάζοντας τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών να πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα- χωρίς πάλι να παίρνει κανένα μέτρο, ούτε για την οργάνωση ενός εμβολιαστικού προγράμματος με ιατρικό έλεγχο, φαρμακοεπαγρύπνηση, ουσιαστική και προσωποποιημένη ενημέρωση του λαού, ούτε για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, ούτε για την αποσυμφόρηση των κρίσιμων χώρων διασποράς».

news247.gr

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Προηγούμενο άρθροΗ νέα αδημοσίευτη φωτογραφία της Αλίκης Βουγιουκλάκη
Επόμενο άρθροΑυτά τα 3 ζώδια θα πάψουν να αναζητούν τον «έναν και μοναδικό»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ