Εμβολιασμός για όλους, αλλά με όλους; Ο νέος αγώνας δρόμου

εμβολιασμός-για-όλους-αλλά-με-όλους-ο-1144968

Η σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με υπουργούς, υφυπουργούς και Γραμματείς για το σχέδιο του επικείμενου εμβολιασμού κατά του κορονοϊού στις 12.00 το μεσημέρι, σηματοδοτεί το επόμενο, κρισιμότατο στοίχημα της κυβέρνησης: Πώς θα πειστούν οι πολίτες ότι τα οφέλη από έναν μαζικό εμβολιασμό είναι μεγαλύτερα από τους τυχόν κινδύνους.

Πρόκειται για έναν διαρκώς αυξανόμενο προβληματισμό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά πανευρωπαϊκά και παγκόσμια. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, ένας στους δύο πολίτες εμφανίζεται αρνητικός στον εμβολιασμό, ενώ εξαιρετικά υψηλό, σχεδόν ένας στους τέσσερις, είναι το ποσοστό των γιατρών που εμφανίζονται επιφυλακτικοί, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση της ΙSOP.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η χώρα μας θα παραλάβει πάνω από 25 εκατ. δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού μέσω των συμβάσεων προαγοράς που έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται στις αρχές του 2021.

Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο της νέας χρονιάς, θα έχει πετύχει ένα επαρκές επίπεδο εμβολιασμού. Για να το πετύχει, ωστόσο, θα πρέπει αφενός να οργανωθεί τάχιστα το εμβολιαστικό σχέδιο και δεύτερον και σημαντικότερο να πείσει τους πολίτες να ανταποκριθούν.

Ως προς το πρώτο, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, στα οποία υπολογίζεται ότι μπορούν να εμβολιάσουν 2.117.440 πολίτες τον μήνα. Το σχέδιο είναι φιλόδοξο και πρέπει να εκπονηθεί με ταχύτητα, γιατί ο χρόνος είναι ελάχιστος και η εμπειρία του μεσοδιαστήματος από το πρώτο κύμα της πανδημίας στο δεύτερο, έδειξε ότι δεν πρέπει να υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να αποφασιστεί η σειρά με την οποία θα γίνει ο μαζικός εμβολιασμός. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ότι θα προηγηθούν οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας και εν συνεχεία οι ευάλωτες κατηγορίες πολιτών (υπέργηροι κλπ.). Ένα ερώτημα είναι ποιοι θα ακολουθήσουν.

Ακόμα όμως κι αν κερδηθεί το στοίχημα σε επιχειρησιακό επίπεδο, για να προσέλθουν, ωστόσο, τόσοι κι άλλοι τόσοι κι άλλοι τόσοι πολίτες μηνιαίως, θα πρέπει η εκστρατεία ενημέρωσης που θα προηγηθεί να είναι πειστική και άρα αποτελεσματική. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για τον κίνδυνο να υπάρξουν πολιτικές δυνάμεις που θα θελήσουν να υποδαυλίσουν το αντιεμβολιαστικό κίνημα που είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει, ο κ. Μητσοτάκης, προσκάλεσε ήδη τους πολιτικούς αρχηγούς να εμβολιαστούν πρώτοι και δημοσίως για να δώσουν το καλό παράδειγμα.

Επιπρόσθετα, σχεδιάζουν ήδη να απευθυνθούν σε πρόσωπα ευρείας προσωπικής ακτινοβολίας (ηθοποιούς, τραγουδιστές, δημοσιογράφους, τηλεπερσόνες κ.α.), προκειμένου να συνδράμουν την προσπάθεια πειθούς της κοινής γνώμης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, γνωρίζουν ήδη ότι το στοίχημα αυτό δεν είναι εύκολο. Ακόμα και όσοι διακρίνονται από απολύτως ορθολογική σκέψη και ακολουθούν το πρόγραμμα εμβολιασμών για τους ίδιους και τα παιδιά τους, εμφανίζονται άκρως προβληματισμένοι για τους κινδύνους ενός τόσο καινούργιου εμβολίου για έναν ιό που ακόμα οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με ακρίβεια πώς λειτουργεί.

Πέραν των παραπάνω πολιτών, που μένει να αποδειχθεί πόσοι είναι, υπάρχει σίγουρα και ένα ποσοστό – αδιευκρίνιστο κι αυτό – που εμφανίζονται ως αρνητές, οι οποίοι συνεπικουρούμενοι από διάφορα υποσυστήματα, δυνητικά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν αρκετά ζητήματα.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την εκστρατεία ενημέρωσης που θα λάβει χώρα το αμέσως επόμενο διάστημα, η πλειονότητα θα πειστεί. Για να συμβεί αυτό, όμως, θα πρέπει αφενός να απαντηθούν καίρια ερωτήματα σε σχέση με τα εμβόλια, τον τρόπο δράσης τους, τις παρενέργειες, τους κινδύνους κα αφετέρου να ληφθούν κρίσιμες πολιτικές αποφάσεις για παραμέτρους με νομική προέκταση. Για παράδειγμα, θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός ή προαιρετικός; Δικαιούται η πολιτεία να μειώσει την πρόσβαση τυχόν αρνητών του εμβολίου σε χώρους εργασίας, μέσα μαζικής μεταφοράς, αεροπορικά ταξίδια, σχολεία κ.α.;

Οι νομικοί των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, περιλαμβανομένης της ελληνικής, εργάζονται ήδη πυρετωδώς. Η συνέχεια προβλέπεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα…

ieidiseis.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook