Εμμηνόπαυση: Πρόληψη και αντιμετώπιση των ενοχλητικών συμπτωμάτων – Πού μπορούν να απευθυνθούν οι γυναίκες στην Κρήτη

εμμηνόπαυση-πρόληψη-και-αντιμετώπισ-1140234

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αφορά όλες τις γυναίκες, μίλησε στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη η μαία και μέλος του πρώτου Κέντρου πρόληψης και φροντίδας κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης, Ρουμπία Ανδρουλάκη.

Αρχικά η κυρία Ανδρουλάκη διευκρίνισε ότι η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική φάση στην ζωή της γυναίκας και ορίζεται ως η χρονική περίοδος έχοντας μετρήσει 12 κύκλους δηλαδή ένα χρόνο χωρίς έμμηνο ρύση.

Εμφανίζεται στα 50 με 51 χρόνια ως μέσος όρος στην ζωή της γυναίκας αλλά μπορεί να εμφανιστεί από τα 48 έως και τα 52 χρόνια.

Αυτό που μετράει είναι τα ενοχλητικά συμπτώματα που σηματοδοτούν την μετάβαση στην εμμηνόπαυση και μπορεί να διαρκέσουν αρκετά έτη, που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι πολλά, και ταλαιπωρούν τις γυναίκες. 

Η πρωτοβουλία δημιουργίας του συγκεκριμένου Κέντρου ξεκίνησε από την ανάγκη και την βοήθεια που χρειάζονται οι γυναίκες σε αυτή την δύσκολη περίοδο καθώς τρέχουν πανικόβλητες με ένα φάκελο από τον έναν γιατρό στον άλλο.

Το κέντρο πρόληψης και φροντίδας κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης είναι εστιασμένο στην πρόληψη και ενημέρωση των γυναικών και κάθε γυναίκα που απευθύνεται στο κέντρο έχει το δικό της εξατομικευμένο φάκελο.

Αποτελείται από διαιτολόγο, του οποίου ο ρόλος είναι νευραλγικός καθώς οργανώνει τις γυναίκες σε θέματα διατροφής εξασφαλίζοντας πρόσληψη ασβεστίου, βιταμίνης D, τους εκπονεί πρόγραμμα σωματικής άσκησης λαμβάνοντας πάντα υπόψιν το κοινωνικό πλαίσιο και ιστορικό της κάθε γυναίκας.

Επίσης ο καρδιολόγος που θα ελέγξει το λιπιδαιμικό προφίλ κι αναλόγως θα συστήσει τεστ κοπώσεως, καρδιακό έλεγχο κτλ

Ο ορθοπεδικός είναι εκείνος που θα ασχοληθεί με την απώλεια της οστικής μάζας και σε συνδυασμό με άλλες παραμέτρους θα συμβουλεύσει για να αποφευχθούν περαιτέρω βλάβες ενώ ο γυναικολόγος θα αποφασίσει για τυχόν θεραπεία και την μορφή της θεραπείας καθώς υπάρχουν γυναίκες για παράδειγμα που μπαίνουν πρόωρα σε εμμηνόπαυση.

Μέχρι στιγμής στο κέντρο έχουν απευθυνθεί 200 εξυπηρετούμενες γυναίκες μεταξύ των οποίων εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχες, γυναίκες δηλαδή που ζουν σε ένα ψυχοπιεστικό περιβάλλον επιφορτισμένες με πολλαπλούς ρόλους, ενώ πολλές από αυτές περνούν δύσκολες φάσεις όπως το να χάσουν τους γονείς τους, να αποχωρίζονται τέκνα που φεύγουν για σπουδές, δοκιμάζονται οι συντροφικές τους σχέσεις κ.α.

Η κυρία Ανδρουλάκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα των γυναικών που απευθύνονται στο κέντρο είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, βλέπουν μείωση των εξάψεων, έλεγχο της κολπικής ξηρότητας, μείωση των διαταραχών ύπνου αλλά και πρόληψη μακροχρόνιων συνεπειών όπως οστεοπόρωση και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τέλος η κα Ανδρουλάκη τόνισε ότι στο κέντρο υπάρχουν και τρεις μαίες, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο της μαίας με περιγεγραμμένο φάσμα δράσεων που αφορά στην συμβουλευτική, την ενημέρωση, την πρόληψη και προαγωγή υγείας, στην προετοιμασία της γονεϊκότητας, την ενίσχυση του μητρικού θηλασμού, την κύηση, τον τοκετό.

Σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται είναι δωρεάν

Το Κέντρο πρόληψης και φροντίδας κλιμακτηρίου και εμμηνόπαυσης λειτουργεί στο Ηράκλειο από τον Ιούνιο του 2020 ενώ τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να απευθυνθείτε για βοήθεια είναι τα :2810719160, 2810719288, 2810719155.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook