ΕΛΜΕ Χανίων: Καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν στην απεργία – αποχή για την αξιολόγηση

ελμε-χανίων-καλεί-τους-εκπαιδευτικού-1297115

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις καλεί τους εκπαιδευτικούς -των οποίων τα σχολεία έχουν μπει στην αξιολόγηση- η ΕΛΜΕ Χανίων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της αναφέρει:

Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες των οποίων τα σχολεία έχουν μπει στην αξιολόγηση να ξεκινήσουν τώρα απεργία αποχή και να μην συνεχίσουν τη διαμόρφωση σχεδίων δράσης.

Συναδέλφισσες/-οι,

Η νέα παράταση για τις 26/1, που δόθηκε από τον γ. γραμματέα Κόπτση, στην κατάθεση σχεδίων δράσης για το τρέχον έτος στη διαδικασία της αξιολόγησης, φανερώνει περίτρανα την αδυναμία του υπουργείου να εφαρμόσει αυτό που αποτελεί στρατηγικό στόχο της Κεραμέως και της κυβέρνησης.

Ο διακηρυγμένος στόχος τους για διάλυση του δημόσιου σχολείου, για μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού και για δημιουργία σχολείων για λίγους κι εκλεκτούς δεν είναι τελικά «περίπατος» όσο κι αν προσπαθούν να το πετύχουν με απειλές και δικαστήρια.

Οι συνεχείς παρατάσεις από την αρχή του έτους, με τελευταία αυτή από τις 12/1 στις 26/1 είναι αποτέλεσμα της δικής μας δράσης και του αγώνα μας ενάντια στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Παρά την υποχώρηση της ΟΛΜΕ και την άρνησή της να κηρύξει εκ νέου απεργία-αποχή, οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι απαίτησαν από τα σωματεία τους να λάβουν τα συνδικαλιστικά, πολιτικά και νομικά μέσα για να καλύψουν την ανεπάρκεια της ομοσπονδίας. Και κάποια σωματεία το έκαναν. Κήρυξαν εκ νέου α-α.

Μεταξύ αυτών και η ΕΛΜΕ Χανίων. Σε κάποια σχολεία του νομού ήδη η συμμετοχή στην α-α είναι πλειοψηφική.

Όλο αυτό το διάστημα το Υπουργείο, οι Δ/νσεις, αλλά και διευθυντές/-ντριες συστηματικά παρατυπούν και αυθαιρετούν , προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να κάμψουν το ηθικό των εκπαιδευτικών που αγωνίζονται. με παράνομες και αντισυνταγματικές απειλές περί κυρώσεων και ποινών. Κάποιοι διευθυντές/-ντριες, μάλιστα, ακολουθώντας την τακτική του υπουργείου, προσπαθούν να διαμορφώσουν κλίμα φόβου και ματαιότητας στους συναδέλφους και τους συλλόγους.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Η πραγματικότητα είναι πως τα σωματεία που έχουν κηρύξει α-α έχουν γίνει πια πάνω από 20 και ο αριθμός τους συνεχώς αυξάνεται. Απαιτούμε από ΟΛΜΕ-ΔΟΕ-ΑΔΕΔΥ να κηρύξουν εκ νέου α-α, καλύπτοντας το σύνολο του κλάδου.

Εν τω μεταξύ, ως τη νέα προθεσμία στις 26/1, ο/η συντονιστής/τρια κάθε ομάδας πρέπει να αναρτήσει τα σχέδια δράσης. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ, αλλά και τις παρατηρήσεις Συμβούλων παιδαγωγικής ευθύνης αποκαλύπτεται ότι οι στόχοι, τα εργαλεία και τα μέσα σχεδιασμού των σχεδίων δράσης πρέπει να είναι “ποσοτικά” και “μετρήσιμα”.

Για παράδειγμα, αν κάποιος συντονιστής καταγράψει ως στόχο τη μείωση της σχολικής διαρροής, πρέπει να θέσει αριθμητικό στόχο, η ομάδα να συντάξει ερωτηματολόγια, να προβεί σε συνεντεύξεις κ.α., επιδιώκοντας να αναζητήσει αιτίες και να διερευνήσει τρόπους επίλυσης, να διοργανώσει συσκέψεις με κοινωνικούς φορείς και όλη τη σχολική κοινότητα, να προτείνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις, με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, μέσα και εργαλεία, ώστε να αποτιμήσει αριθμητικά τον αρχικό στόχο.

Με τον τρόπο αυτό αναλαμβάνει την ευθύνη για συνθήκες, για τις οποίες μόνο οι εκπαιδευτικοί δεν είναι υπεύθυνοι και έργο υπερπολλαπλάσιο από αυτό που ήδη βρίσκεται στις πλάτες μας, ιδίως σε συνθήκες πανδημίας.

Η ΕΛΜΕ Χανίων ενημερώνει τις/τους συναδέλφισσες/-ους για μια ακόμα φορά ότι η κήρυξη α-α είναι καθόλα νόμιμη διαδικασία, καλύπτει όλες/-ους τις/τους συναδέλφισσες/-ους (συντονιστές, μέλη ομάδων) και δε νομιμοποιείται το υπουργείο να επιβάλλει καμία κύρωση όσο είναι σε ισχύ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους και τους συλλόγους διδασκόντων:

1. Να συμμετέχουν αποφασιστικά στην απεργία αποχή . Να υπογράψουν τη δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή, όσοι δεν το έχουν κάνει ήδη, που έχει κηρύξει το σωματείο μας μαζί με πάνω από 20 σωματεία.

2. Απέχουμε από τα σχέδια δράσης στις συνεδριάσεις που θα γίνουν μέχρι 26/1 (είναι η νέα προθεσμία για να καταθέσουν οι Συντονιστές των ομάδων το Α΄ μέρος της Φόρμας Αποτύπωσης του Σχεδίου Δράσης – «Σχεδιασμός της Δράσης»).

3. Διευρύνουμε τη συμμετοχή στην απεργία αποχή. Καλούμε τους/τις συναδέλφους/ισσες των οποίων τα σχολεία έχουν μπει στην αξιολόγηση να ξεκινήσουν τώρα απεργία αποχή και να μην συνεχίσουν τη διαμόρφωση σχεδίων δράσης.

4. Η απεργία αποχή είναι διαρκής και μπορεί να δηλωθεί σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας.

Η Απεργία Αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας και προβλέπεται από τις διατάξεις του ν.1264/1982, όπως αυτές έχουν ερμηνευτεί από τα αρμόδια Δικαστήρια (όλως ενδεικτικώς Δ.Εφ. 486/1995 κ.α.) η οποία καλύπτει όλους/όλες .

Να διευρύνουμε το μέτωπο των 20 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ που έχουν κηρύξει Α/Α! Καλούμε όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε κήρυξη Απεργίας-Αποχής! Όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να προχωρήσουν σε Γ.Σ., τους εκπαιδευτικούς να προχωρήσουν σε συγκρότηση επιτροπών αγώνα και να προχωρήσουν στη συλλογή υπογραφών ζητώντας την προκήρυξη νέας απεργίας αποχής.

7. Καλούμε την ΟΛΜΕ να κηρύξει νέα απεργία αποχή, στοιχιζόμενη με τη βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των συναδέλφων

Συνεχίζουμε να παλεύουμε συλλογικά για να πάρει το Υπουργείο επιτέλους τα απαραίτητα μέτρα για να λειτουργήσουν με υγειονομική ασφάλεια τα σχολεία. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου, των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας, για τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην απεργία-αποχή!

Η δήλωση της ΕΛΜΕ

Με την παρούσα δηλώνουμε ότι συμμετέχουμε στην απεργία- αποχή που έχει προκηρύξει η ΕΛΜΕ Χανίων , από κάθε διαδικασία ή ενέργεια που συνδέεται με την άσκηση των καθηκόντων μας που αφορούν στις διαδικασίες συλλογικού προγραμματισμού και υλοποίησης του εκπαιδευτικού έργου, εσωτερικής αξιολόγησης / αυτοαξιολόγησης και εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων που προβλέπονται από τις διατάξεις της υπ’ αριθ. 108906/ΓΔ4/10.9.2021 (ΦΕΚ Β΄ 4189) απόφασης της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και κάθε άλλης κανονιστικής πράξεως που εκδόθηκε ή θα εκδοθεί κατ’ εφαρμογή και κατ’ εξουσιοδότηση των άρθρων 33, 34, 35 και 36 ν.4692/2020 και των άρθρων 56 εώς 83 και 97 ν.4823/2021.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook